Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Γραμμική Γραφή Β'...Στη σύντοµη ζωή του ο ιδιοφυής νεαρός Μάικλ Βέντρις έδωσε στη χώρα µας 7 αιώνες περισσότερη Ιστορία!

 

Έζησε µόνο 34 χρόνια. Στη σύντοµη ζωή του ο ιδιοφυής νεαρός Μάικλ Βέντρις έδωσε στη χώρα µας 7 αιώνες περισσότερη Ιστορία! Από µικρός είχε κλίση στην εκµάθηση γλωσσών, 9 χρονών γνώριζε αρχαία ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, γερµανικά, πολωνικά. 

Το 1936, σε ηλικία 14 ετών, έτυχε να ξεναγηθεί από τον ανασκαφέα της Κνωσού Σερ Άρθουρ Έβανς σε µια έκθεση Μινωικής Tέχνης και εντυπωσιάζεται, ακούει για πρώτη φορά για την άγνωστη γραφή των Μινωιτών. 

Ολόκληρη η επιστηµονική κοινότητα, επηρεασµένη από το κύρος του Έβανς, δέχεται τη γνώµη του ότι δεν είναι ελληνική, αλλά ξεχωριστή γλώσσα. Του Βέντρις όµως γίνεται έµµονη ιδέα να τη διαβάσει. 

Στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο κατατάσσεται στη Βασιλική Βρετανική Αεροπορία και διαπρέπει στο να σπάζει µυστικούς κώδικες των Γερµανών. Το να λύσει το µεγάλο αίνιγµα της Γραμμμικής Β’, το αποκαλούµενο «Έβερεστ» της Αρχαιολογίας που ταλάνιζε ειδικούς πάνω από 30 χρόνια, γίνεται έμονη ιδέα του. 

Το γεγονός ότι δεν ήταν αρχαιολόγος αλλά αρχιτέκτονας, ούτε και πανεπιστηµιακός, τον βοήθησε να διατηρήσει το µυαλό του καθαρό και να ρισκάρει κάνοντας τολµηρές υποθέσεις ότι η Γραµµική Β’ είναι ελληνική γλώσσα, χωρίς τον φόβο της απόρριψης από έναν χώρο, τον Ακαδηµαϊκό, όπου ούτως ή άλλως δεν ανήκε. 

Επειδή δεν ήταν φιλόλογος δεν θα µπορούσε να συνεχίσει χωρίς τη βοήθεια κάποιου κλασικού φιλολόγου, τον βρήκε όµως στο πρόσωπο του Τζων Τσάντγουικ, υφηγητή στο Πανεπιστήµιο του Καίµπριτζ. Και τα κατάφερε! 

Το 1939, εκτός από την Κρήτη, βρέθηκαν και στην ηπειρωτική Ελλάδα γύρω στις 300 πλάκες µε τη Γραµµική Β’. Κάνοντας τη σύγκριση, ο Βέντρις παρατήρησε ότι ορισµένες «λέξεις» υπήρχαν µόνο στις πλάκες της Κρήτης. Έκανε, λοιπόν, την εµπνευσµένη υπόθεση, πως αυτές οι λέξεις ήταν ονόµατα πόλεων και τοπωνύµια, πράγµα που αποδείχτηκε σωστό. 

Τελικά, ερµήνευσε µε σιγουριά 65 από τα 88 τότε γνωστά σύµβολά της, διατύπωσε τους βασικούς κανόνες ορθογραφίας της και έφερε στο φως την πρώτη ελληνική γλώσσα, 7 αιώνες παλαιότερη από τα Ελληνικά του Οµήρου. 

Στην ευφυΐα του Βέντρις οφείλουµε το γεγονός ότι η γραπτή µας Ιστορία δεν αρχίζει, όπως γνωρίζαµε τον 8ο αιώνα, αλλά στα µέσα του 15ου αιώνα, περίπου στο 1450 π.Χ., αφού τότε χρονολογείται το αρχαιότερο κείµενο γραµµένο σε πήλινη πινακίδα που ανακαλύφθηκε το 2010 στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας. 

Την 1η Ιουλίου του 1952, ο παθιασµένος ερασιτέχνης ανακοίνωσε την ανακάλυψή του σε µια οµιλία του στο BBC. Χαρακτηρίστηκε το φιλολογικό γεγονός του 20ού αιώνα, αφού διαβάστηκαν τα αρχαιότερα γραπτά κείµενα του Ευρωπαϊκού Πολιτισµού! 

Στις 6 Σεπτεµβρίου του 1956, ο Βέντρις σκοτώνεται ακαριαία όταν «καρφώνεται», οδηγώντας µε µεγάλη ταχύτητα το αυτοκίνητό του σε σταθµευµένο φορτηγό στα περίχωρα του βόρειου Λονδίνου. Η Μ. Βρετανία τον τίµησε µε το παράσηµο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στην Ελλάδα δυστυχώς επιδεικτικά τον αγνοούμε, το όνομα του έχει δωθεί μόνο σε ένα μικρό κατηφορικό δρομάκι ενός προαστίου του Ηρακλειου και φαντάζομαι ότι κανένας δεν αναρωτιέται για την ταυτότητα του.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα