Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

ΜΕΤΑΛΛΑΧΤΗΚΕ Ο ΙΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΩΡΑ; ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ(Βίντεο)

 

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Θρηνούμε για την απώλεια του José de los Santos Sauna Limaco, κυβερνήτη του αυτόχθονου αποθεματικού Kogui – Malayo – Arhuaco. Τιμούμε τη ζωή του José de los Santos, την ηγεσία του και τη δέσμευσή του να προστατεύει τον λαό του Kogui και να υπερασπίζεται το Linea Negra, ένα δίκτυο ιερών τοποθεσιών στις τέσσερις ενορίες της Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα. Μοιραζόμαστε αυτή τη θλιβερή στιγμή με την οικογένειά του, τους Κογκούι και τους αυτόχθονες λαούς της Κολομβίας. Ο κόσμος έγινε φτωχότερος καθώς πεθαίνουν άνθρωποι όπως ο Santos Sauna.

Πόσο χρειάζεται ο κόσμος, έναν σαν τον Σάντος, μπορεί να φανεί ότι 64 ακτιβιστές του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν πέρυσι μόνο στην Κολομβία. Και όποιος δεν δολοφονείται πεθαίνει από τον κορωναϊό. Ο Σάντος πέθανε επίσης από τον Κόβιντ. Η Λατινική Αμερική έχει γίνει ένα καυτό σημείο για τη νόσο Covid-19. Το Covid-19 χτυπά επίσης τον Αμαζόνιο και υπάρχουν ήδη δεκάδες χιλιάδες μολυσμένοι αυτόχθονες άνθρωποι στη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και το Περού. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωναϊού δεν υπάρχει μόνο μια τεράστια λεηλασία του τροπικού δάσους, αλλά και μια γενοκτονία ιθαγενών. Οι Kogui είναι μοναδικοί ανάμεσα στους αυτόχθονες πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής, επειδή οι Ισπανοί δεν τους κατέλαβαν ποτέ. Οι αυτόχθονες κοινότητες κατάφεραν ακόμη και να εμποδίσουν τις εταιρείες στο τροπικό δάσος της Κολομβίας να εξορύξουν χρυσό το 2016.

Ο JOSE DE LOS SANTOS SAUNA LIMACO, ένας από τους μεγαλύτερους σοφούς, επιστρέφει στην αγκαλιά του Serankua, σύμφωνα με τους δικούς του ανθρώπους.

Ο José de los Santos Sauna Limaco, κυβερνήτης του αυτόχθονου συμβουλίου της Σιέρα Νεβάδα, πέθανε στην κλινική Prado στη Σάντα Μάρτα στις 6 Αυγούστου 2020. Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις επιπλοκές που προκαλούνται από το COVID-19. Η ιθαγενής κοινότητα του Kogis βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας, στα διαμερίσματα La Guajira, Cesar και Magdalena στην Κολομβιανή Καραϊβική. Εκεί, ο 44χρονος κυβερνήτης του Cabildo ήταν γνωστός για την ακλόνητη βούλησή του και την επιμονή του στην υπεράσπιση της επικράτειας ενάντια στις επιθέσεις και τη δυσαρέσκεια «επενδυτών τουριστών, μεταλλείων και υποδομών» που απειλούν συνεχώς να καταστρέψουν τους ιερούς του χώρους.

José de los Santos Sauna Limaco Remembered | Amazon Conservation Team


«Ο κορωναϊός θα μπορούσε να μας εξαλείψει»
Αυτόχθονες ομάδες σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική μπλοκάρουν τα χωριά τους και υποχωρούν στα παραδοσιακά δασικά και ορεινά σπίτια τους για να ξεφύγουν από την ενδεχομένως καταστροφική απειλή που δημιουργεί ο κοροναϊός. Αυτόχθονες ομάδες στη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού είχαν λάβει προληπτικά μέτρα για να προστατευθούν από αυτό που συγκρίνουν με την ευλογιά και την ιλαρά που εισήγαγαν οι Ευρωπαίοι εισβολείς από τα τέλη του 15ου και του 17ου αιώνα. Μέχρι το 90% του πληθυσμού της Κολομβίας της Αμερικής, περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαφανίστηκε τότε. Αλλά μάταια, αν και προσπάθησαν να προστατευθούν, οι αυτόχθονες άνθρωποι πεθαίνουν από τον τρομερό ιό, όπως και ο Paulinho Paiakan, ο διάσημος αρχηγός του Αμαζονίου. Στη Βραζιλία, ο κοροναϊός προκάλεσε τους πρώτους θανάτους των αυτόχθονων πληθυσμών μετά την εισβολή των ξυλοκόπων στην περιοχή τους.

Και στην Κολομβία, επίσης, ιθαγενείς πεθαίνουν από τον ιό, όπως ο José de los Santos Sauna Limaco.
«Αυτό είναι ένα πολύ σκοτεινό μέρος της ιστορίας μας», λένε οι αυτόχθονες, «και δεν θέλουμε μια επανάληψη. Εάν οι ηλικιωμένοι μας πεθάνουν από τον ιό, τότε οι ιστορίες μας, οι γνώσεις μας και, στο τέλος, πεθαίνουμε μαζί τους. «

Voices from the Sacred Mountains – Arhuaco people, Colombia 2018


Περιτριγυρισμένοι από μια σχεδόν αδιάβατη ζούγκλα και πιάστηκε στη διασταύρωση μεταξύ του κολομβιανού στρατού, των αντάρτικων και των δεξιών παραστρατιωτικών τις τελευταίες δεκαετίες, αυτοί οι «χαμένοι» αυτόχθονες άνθρωποι ζούσαν σε σχεδόν πλήρη απομόνωση για πέντε αιώνες και προστάτευαν σταθερά την επικράτειά τους από τους «εισβολείς» απο έξω.

Πώς αντιμετώπισαν την κατάσταση οι αυτόχθονες λαοί τότε;
Οι πολιτισμοί που επιβίωσαν το έκαναν με την «κοινωνική αποστασιοποίηση» – απομονωμένοι από τους μολυσμένους Ευρωπαίους. Οι Kogi και Arhuaco έφυγαν στα ψηλά βουνά, κάνοντας γέφυρες πίσω τους, και τελικά εγκαταστάθηκαν σε μια νέα ζωή που τους χώριζε από τη ζημιά που θα μπορούσε τελικά να γίνει στους Μάγια και την Ίνκα και άλλους. Αυτό ακριβώς το έκαναν όταν η Κολομβία δήλωσε-επεβαλε το κλείδωμα.

Αλλά τώρα οι αυτόχθονες άνθρωποι στην Κολομβία αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, τον κορωναϊό, τον οποίο μπορούν να εξαλείψουν. Οι αυτόχθονες κοινότητες είχαν πάρει την απόφαση να απομονωθούν, αλλά ο ιός ήταν ισχυρότερος.
Τον Απρίλιο του 2020, ο Luis Fernando Arias, συντονιστής της εθνικής αυτόχθονης οργάνωσης της Κολομβίας και μέλος του Kankuamo από τη Σιέρα Νεβάδα στις ακτές της Καραϊβικής, δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση και αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε είναι να επιστρέψουμε στη χώρα μας».

Τους τελευταίους μήνες, αυτόχθονες κοινότητες στη Λατινική Αμερική θρήνησαν για την απώλεια του José de los Santos Sauna (Κολομβία), του ηγέτη Awajún Santiago Manuin Valera (από το Περού του Αμαζονίου) και του Claudio Centeno Quito, της αρχής του έθνους Sura στη Βολιβία. Τα ονόματά τους είναι μερικά από αυτά που πέθαναν.
Με αυτήν την πανδημία, «Εκατομμύρια προγονικές γνώσεις για τη ζούγκλα έχουν εξαφανιστεί. Γνώση που μπορεί να σώσει τον κόσμο, γνώση για τη διαχείριση των φυτών, τη διαχείριση των οικοσυστημάτων που κανένας επιστήμονας δεν γνωρίζει.

«Ο μεγαλύτερος πόνος για εμάς είναι ότι μια ολόκληρη ιστορία των λαών μας πεθαίνει», εξηγεί ο José Gregorio Díaz Mirabal, ο οποίος ανήκει στο λαό Wakuenai Kurripaco – αρχικά από τον Αμαζόνιο της Βενεζουέλας – και ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον συντονιστή των αυτόχθονων οργανώσεων στη λεκάνη του Αμαζονίου (COICA).
Ομάδες θανάτου στην Κολομβία χρησιμοποιούν το κλείδωμα του κορωναϊού για να δολοφονήσουν ακτιβιστές στην ύπαιθρο.

Ο Marco Rivadeneira, ένας πολύ γνωστός ακτιβιστής, δολοφονήθηκε στη νότια επαρχία Putumayo, ο Ángel Ovidio Quintero, πυροβολήθηκε στη δυτική περιοχή της Antioquia και ο Ivo Humberto Bracamonte, σκοτώθηκε στα ανατολικά σύνορα με τη Βενεζουέλα. Η Κολομβία είναι πλέον μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για ακτιβιστές. Το 2019, 64 υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν στην Κολομβία.

Η αποψίλωση των δασών είναι ένα σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα στην Κολομβία και σε άλλα μέρη του Αμαζονίου. Και όπως σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η πανδημία χρησιμοποιείται επίσης για τεράστια λεηλασία στην Κολομβία. Η Κολομβία ξεπέρασε τις 400.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 13.500 και οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην πρωτεύουσα Μπογκοτά εξακολουθούν να είναι υπερφορτωμένες. Και η πανδημία Covid-19 και το σχετικό κλείδωμα καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για το Wayuu, μια αυτόχθονα ομάδα στην Κολομβία, να επιβιώσει, μοιράστηκε το Human Rights Watch και το Κέντρο Ανθρωπιστικής Υγείας Johns Hopkins σε μια κοινή έκθεση στις 13 Αυγούστου 2020.

Το Covid-19 σκοτώνει αυτόχθονες ηγέτες σε ολόκληρο τον Αμαζόνιο.

Ο ιός της κορώνας εξαπλώνεται επίσης γρήγορα στη Βραζιλία. Ένας από τους πιο διάσημους αυτόχθονες υπερασπιστές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου πέθανε από κοροναϊό στη Βραζιλία. Ο Paulinho Paiakan, αρχηγός του λαού Kayapó, κέρδισε τη διεθνή φήμη στη δεκαετία του 1980 στον αγώνα κατά του Belo Monte, ενός από τα μεγαλύτερα φράγματα στον κόσμο. Ο μεγάλος εκπαιδευτικός Higino Tenório, αρχηγός του λαού Tuyuka, ήταν ένα άλλο θύμα του Covid-19 στον Αμαζόνιο. Έζησε στην περιοχή Alto Rio Negro του Αμαζονίου. Με τις γνώσεις του για τον Αμαζόνιο, θεωρήθηκε αναφορά για τους ερευνητές. Πέθανε από τον covid σε ηλικία 65 ετών και η Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα στην Κομλουμπία κλαίει επίσης.

Λυπούμαστε βαθιά για το θάνατο του κυβερνήτη Cabildo του λαού Kogui, José de los Santos. Θρηνούμε μαζί με τους αυτόχθονες λαούς της Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα και θα τιμήσουμε και θα διατηρήσουμε την κληρονομιά της για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους αυτόχθονες ανθρώπους στην Κολομβία.
«Οι σκέψεις των προγόνων μας είναι ενσωματωμένες σε κάθε βράχο και σε κάθε άλλο στοιχείο στο οποίο οι άνθρωποι έχουν επαφή», είναι η πεποίθηση των ανθρώπων του Κογκούι. Υπάρχει σε ένα συνειδητό σύμπαν όπου όλα τα υλικά πράγματα έχουν ζωή και συνείδηση. Για εμάς είναι αδιανόητο ότι ο «σύγχρονος άνθρωπος» δεν πιστεύει ότι η γη βιώνει συνειδητά τη ζημία που την προκαλούμε. «

Κατάφερε τελικά ο Μπιλ Γκέιτς να μεταλλάξει τον ιό και να τον κάνει θανατηφόρο;;; Έξαλλου αυτό είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ότι ο δεύτερος θα είναι και πιο αποτελεσματικός.

Bill & Melinda Gates Giggle & Smirk Over 2nd Wave of Pandemic


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα