Πιτσιρίκο, η Σουηδία ανακάλεσε την οδηγία προς τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν -αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος- στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τσεχία, ενώ τη διατήρησε για κάποιες χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η απόφαση ελήφθη, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται.
Σταθερή μείωση παρουσιάζουν, επίσης, από τον Απρίλιο οι αριθμοί των θυμάτων και των νοσηλειών με Covid 19 στην εντατική.
Αναλογικά με τον πληθυσμό της, οι θάνατοι στη Σουηδία είναι περισσότεροι σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά λιγότεροι σε σύγκριση με τη Βρετανία, την Ισπανία και άλλα κράτη που εφάρμοσαν αυστηρή καραντίνα.
Αποφεύγοντας ένα σκληρό lockdown και κρατώντας ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία και μαγαζιά κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της Covid 19, η Σουηδία ακολούθησε μία διαφορετική τακτική από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Και μάλλον έφτασε η ώρα να δικαιωθεί για αυτή της την επιλογή, που υιοθετούν πλέον τα περισσότερα κράτη στον κόσμο.
Ούτε καραντίνα, ούτε μάσκες η Σουηδία και τα καταφέρνει μια χαρά.
Επίσης, στην Ολλανδία αποφάσισαν να μη συστήσουν τη μάσκα στους πολίτες, διότι τα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη από τη χρήση της είναι ανάμικτα.
Aς τα βλέπουν αυτά και κάποιοι στην Ελλάδα που σπεύδουν να μαλώσουν όποιους δεν φορούν μάσκες με 40 βαθμούς υπό σκιά, αν και ο καύσωνας δεν είναι τόσο ισχυρός, τουλάχιστον στα παραθαλάσσια με τον βοριά.
Τουλάχιστον την Πέμπτη, που πείσαμε έναν κύριο να ρίξει και πάλι στη θάλασσα μερικά κοχύλια – κώνους της Ερυθράς (υπάρχουν και οι μεσογειακοί κώνοι), που είχαν κάβουρες ερημίτες μέσα.
Ήταν και οι δέκα μικροί λούτσοι εκεί.
Μοιάζουν λίγο με τις ζαργάνες, που κολυμπούσαν μαζί με τους κέφαλους, τα μελανούρια και τα γαϊτανούρια στην αγαπημένη μου ακτή.
Σε αντίθεση με τη Σουηδία -για να κλείσω τη θαλασσινή παρένθεση- το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε αυστηρή καραντίνα και τώρα ίσως χρειαστεί να θεσπίσει και υπουργείο Επισιτιστικής Ασφάλειας για να αντιμετωπίσει την τριπλή απειλή από τον κορωνοϊό, το Brexit και την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει τo Skynews.
Eκατομμύρια άνθρωποι κυριολεκτικά αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους, εξαιτίας της πανδημίας και του τρόπου αντιμετώπισής της, ενώ έχουν διπλασιαστεί όσοι καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων κατά τη διάρκεια του lockdown.
H Eπιτροπή Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων προειδοποιεί ότι η επισιτιστική επισφάλεια θα επιδεινωθεί, πριν η κατάσταση αρχίσει να βελτιώνεται.
Κι αυτό εξαιτίας ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού, αλλά και του προβληματικού συστήματος προμηθειών τροφίμων λόγω του Brexit.
H Eπιτροπή αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη για τις ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ, ενώ είχε δει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε άλλες χώρες, οι οποίες μπήκαν σε καραντίνα πριν τη Βρετανία.
Η αύξηση της ζήτησης δεν ήταν αποτέλεσμα αγορών πανικού, αλλά μία λογική αντίδραση του καταναλωτικού κοινού που ήθελε περισσότερες προμήθειες, από τη στιγμή που θα έμενε και θα έτρωγε σπίτι, εκτιμά η Επιτροπή, που προβλέπει ότι παρά τη χαλάρωση του lockdown η επισιτιστική επισφάλεια δεν θα τελειώσει άμεσα.
Οι τράπεζες τροφίμων και άλλοι οργανισμοί διανομής φαγητού έδρασαν ηρωικά μπροστά σε μία σοκαριστική αύξηση της ζήτησης για βοήθεια, αλλά το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, πριν αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση.
Για αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να διορίσει υπουργό για την Επισιτιστική Ασφάλεια, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για lockdown και κλείσιμο επιχειρήσεων ήταν αναγκαίες, αλλά είχαν μεγάλες επιπτώσεις στον κλάδο των τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια, υποστηρίζει η Επιτροπή.
Η έκθεσή της αναφέρεται και σε θέματα, όπως τα δωρεάν σχολικά γεύματα.
Αρχικά, τα vouchers ίσχυαν για τα σουπερμάρκετ Waitrose και M&S και όχι για τα Aldi και τα Lidl, κάτι που δείχνει ότι δεν υπήρχε η παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα, όσον αφορά το πού οι οικογένειες ψωνίζουν συνήθως.
Περίπου 4,9 εκ. ενήλικες και 1,7 εκ. παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνουν αυτή τη στιγμή επισιτιστική επισφάλεια, που σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ είναι η φυσική ή οικονομική αδυναμία πρόσβασης σε επαρκή και θρεπτική τροφή.
Η Επιτροπή ζητάει, λοιπόν, από την κυβέρνηση να γνωμοδοτήσει, αν “το δικαίωμα στο φαγητό” θα θεσπιστεί με νόμο.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι έχουν δαπανηθεί ποσά ρεκόρ για να βοηθηθεί ο κόσμος όσον αφορά την εξασφάλιση του φαγητού του.
“Η ομάδα δράσης για την Covid 19 δραστηριοποιείται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες καταστάσεις αυτής της πανδημίας και να διασφαλίσει ότι και οι πιο ευάλωτοι της κοινωνίας θα προστατευτούν.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, η στάση της σουηδικής κυβέρνησης ήταν -κατά την ταπεινή μου γνώμη- η πιο σωστή και η πιο δημοκρατική, και το έγραψα από την αρχή. Η ιστορία με τον κορωνοϊό είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας· τουλάχιστον, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο. Ελπίζω ο “θρίαμβος” της Ελλάδας την περασμένη άνοιξη να μην γίνει πανωλεθρία, όπως συνέβη με την Μικρασιατική Καταστροφή που κι αυτή ξεκίνησε σαν θρίαμβος. Μου άρεσε πολύ το ότι η σουηδική κυβέρνηση -με την στήριξη των Σουηδών επιστημόνων- επισήμανε πως, πριν επιβάλλεις καραντίνα, πρέπει να σκεφτείς όλες τις κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες μιας καραντίνας. Η ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλειας έδειξε τεράστια αύξηση ναρκωτικών και ψυχοφαρμάκων στην Αττική στην διάρκεια της καραντίνας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Εύχομαι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Βρετανία με την επισιτιστική κρίση να μη συμβεί και στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι μόνο μια ευχή. Αν δεν γίνουν οι σωστές πολιτικές κινήσεις, οι ευχές δεν πιάνουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
pitsirikos
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.