Ο πίνακας Le Rêve ,το όνειρο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πίνακες του Πικάσο . Τον ζωγράφισε μέσα σε ένα απόγευμα στις 24 Ιανουαρίου 1932.
Στον πίνακα απεικονίζεται η 22χρονη ερωμένη του Marie-Thérèse Walter.
Αυτός ήταν τότε 50 χρονών και ήταν παντρεμένος από το 1918 με την πρώτη γυναίκα του την Olga Khokhlova μια χορεύτρια μπαλέτου με ευγενή καταγωγή η οποία του είχε χαρίσει και τον γιό του Πάμπλο.
Ο Πικάσο έχει ζωγραφίσει την Όλγα το 1917 σε μια πολυθρόνα (Portrait d'Olga dans un fauteuil oil on canvas, 130 x 88.8 cm, Musée Picasso Paris, France)
Όταν η Όλγα έμαθε το 1935 για την ερωμένη του συζύγου της, και μάλιστα ότι αυτή είχε μείνει έγκυος, πήρε τον Πάολο, μετακόμισε στη Νότια Γαλλία και υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Ο Πικάσο αρνήθηκε να μοιράσει την περιουσία του ομοιόμορφα μαζί της, όπως απαιτείται από τη γαλλική νομοθεσία, οπότε η Όλγα παρέμεινε νόμιμα παντρεμένη μαζί του μέχρι το θάνατό της από καρκίνο στις Κάννες της Γαλλίας, το 1955.
Η Marie-Thérèse Walter ήταν 17 χρονών όταν σχετίστηκε με τον Πικάσο που ήταν τότε 45. Η κόρη τους Μάγια με την μητέρα της έμεναν 25 χιλιόμετρα από τις Βερσαλλίες και ο Πικάσο πήγαινε κάθε εβδομάδα για να παίξει με την κόρη του .
Η Marie-Thérèse Walter απεικονίζεται και στον πίνακα Γυναίκα με καπέλο και γούνινο γιακά.
Διατηρώντας την σχέση του με την Marie-Thérèse Walter ερωτεύθηκε και την Dora Maar, μοντέλο του και σουρεαλίστρια φωτογράφο, σχέση που κράτησε μέχρι το 1943.
Στον πίνακα του Η γυναίκα που κλαίει την ζωγράφισε με σκοτεινά χρώματα ενώ αντίθετα την Marie-Thérèse ξανθιά και φωτεινή.
Ο πίνακας Le Rêve ανήκει στην περίοδο των παραμορφωμένων απεικονίσεων του Πικάσο, με τα υπερβολικά απλοποιημένα περιγράμματα και με χρώματα σε κοντράστ που μοιάζουν με τον πρώιμο κυβισμό.
Είναι σαφές το ερωτικό περιεχόμενο του έργου στο οποίο η ανφάς απεικόνιση του προσώπου σχηματίζεται με ένα όρθιο πέος, πιθανώς συμβολίζοντας το δικό του, πάνω από το σχεδόν πλήρες προφίλ της γυναίκας.
Το έργο πουλήθηκε για 7000$ το 1941 στην Νέα Υόρκη.
Το 1997 πουλήθηκε σε δημοπρασία για 48,4 εκατομμύρια δολάρια, και ήταν τότε το τέταρτο πιο ακριβό έργο ζωγραφικής (δέκατο όταν λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός).
Το 2001, για οικονομικούς λόγους ο ιδιοκτήτης του έργου το πούλησε στον μεγιστάνα των καζίνο Steve Wynn με ένα μη γνωστό ποσό, το οποίο εκτιμήθηκε σε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτός είχε αποφασίσει να ονομάσει ως Le Rêve το θέρετρο του στο Λας Βέγκας. Αυτό όμως δεν έγινε γιατί εκείνη την εποχή, υπήρχε αντιγαλλικό συναίσθημα στις ΗΠΑ λόγω της αντίθεσης της Γαλλίας στην εισβολή στο Ιράκ.
Καθώς έδειχνε τον πίνακα σε φίλους του, τον Οκτώβριο 2006, λέγοντας τους πως την προηγούμενη μέρα είχε συμφωνήσει την πώληση του πίνακα για 139εκ $,τιμή που ήταν τότε η μεγαλύτερη για έργο τέχνης, με μια άγαρμπη κίνηση με τον αγκώνα του, έσκισε τον πίνακα σε 15 εκ και η αποκατάσταση του, του στοίχησε 90.000$ Λόγω της ζημιάς όμως ο πίνακας υποεκτιμήθηκε στα 85εκ$.
Ο Wynn ζήτησε από τους Lloyd's του Λονδίνου, που ήταν ασφαλισμένος ο πίνακας, να συμπληρώσουν την απώλεια των 54 εκατομμυρίων από την συμφωνηθείσα τιμή πώλησης του . Όταν οι ασφαλιστές αρνήθηκαν, τους μήνυσε τον Ιανουάριο του 2007 και τελικά η υπόθεση διευθετήθηκε εκτός δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2007.
Ο τελευταίος αγοραστής αγόρασε τον πίνακα το 2013 έναντι 155 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 134 εκατομμύρια δολάρια το 2006 σε δολάρια). Παραβλέποντας τον πληθωρισμό, η τιμή εκτιμήθηκε ότι ήταν η υψηλότερη που έχει καταβληθεί ποτέ για ένα έργο τέχνης από έναν συλλέκτη των ΗΠΑ μέχρι την αγορά με 300 εκατομμύρια δολάρια του πίνακα Interchange του Willem de Kooning τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.