Μισώ τη δουλειά μου. Μία δήλωση που οι όλοι την έχουμε ακούσει και οι περισσότεροι την έχουμε κάνει σε φίλους, συγγενείς ή μόνοι μας στον εαυτό μας. Για πολλούς ανθρώπους, το δικαίωμα σε μία δουλειά που μας ενθουσιάζει και μας ολοκληρώνει είναι -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- κάτι πολύ μακρινό και οπωσδήποτε ανεδαφικό. Ο πιο κοινός λόγος που μας κρατά σε μία “μισητή” δουλειά είναι ο απαραίτητος μισθός: όσο μικρός ή άδικος και αν είναι, συνήθως είναι τόσο απαραίτητος που το να μείνουμε χωρίς δουλειά μέχρι να βρούμε “αυτό που πραγματικά μας ταιριάζει” αποτελεί, απλά, ουτοπία.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι η ανεργία, το ελλιπές μας βιογραφικό, η έλλειψη γνωριμιών που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, η απουσία αυτοπεποίθησης ή αποφασιστικότητας, το γεγονός ότι έχουμε βουλιάξει ή βολευτεί σε μία δουλειά που είναι εύκολη, οικεία και σίγουρη. Όπως σε κάθε κατάσταση που δεν δείχνει να αλλάζει, ή τουλάχιστον να αλλάζει όσο άμεσα θα θέλαμε, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να αλλάξουμε το φακό με τον οποίο την κοιτάζουμε. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε.
Δια της ατόπου: τι δεν μισώ στη δουλειά μου; είναι – σχεδόν – σίγουρο, ότι αν ψάξετε, θα βρείτε. Πέρα από τον απαραίτητο μισθό, αναζητήστε στοιχεία που δεν είναι και τόσο δυσάρεστα ή ίσως και ευχάριστα. Μπορεί να είναι η πρωινή διαδρομή προς τη δουλειά το πρωί, ένας συνάδελφος που κάνει καλή παρέα ή ένα συγκεκριμένο -έστω και μικρό- κομμάτι των υποχρεώσεων σας.
Βάλτε στόχους. Γίνεται ακόμα και στην πιο βαρετή δουλειά. Μπορεί να είναι ημερήσιοι (μέχρι το τέλος της ημέρας, θα…) ή λίγο πιο μακροπρόθεσμοι. Ακόμα και αν η δουλειά σας δεν σας δίνει αρκετά κίνητρα, τίποτα δε σας εμποδίζει να το κάνετε μόνοι σας.
Μάθετε καινούρια πράγματα. Ακόμα και αν δεν είναι μέσα στις δικές σας υποχρεώσεις, παρακολουθήστε τη δουλειά ενός συναδέλφου ή του προϊσταμένου σας, ενημερωθείτε και μελετήστε. Η μάθηση ανανεώνει τις διαδικασίες και δίνει ένα καινούριο ενδιαφέρον και εκτός αυτού, ποτέ δεν ξέρετε πού και πότε μπορεί να σας χρειαστεί.
Γνωρίστε ανθρώπους. Το καλύτερο εργαλείο για μία νέα δουλειά είναι οι νέες γνωριμίες. Ανοίξτε συζήτηση και αρπάξτε την ευκαιρία να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους. Η αυξημένη κοινωνικότητα όχι μόνο θα σας τονίσει το ηθικό αλλά θα σας δώσει και πολλές καινούριες δυνατότητες.
Κάντε τη δουλειά σας “καλά”. Μία απεχθής εργασία γίνεται ακόμα πιο αρνητική όταν την αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία και απάθεια, αν και εκ πρώτης όψεως αυτό δεν γίνεται κατανοητό. Το να είμαστε μέτριοι ή κακοί στη δουλειά μας, αντανακλά ευρύτερα στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας.
Σκεφτείτε ξανά τι κερδίζετε παραμένοντας σε αυτή τη θέση. Αυτό περιλαμβάνει τις προσωπικές σας απολαβές, τους ανθρώπους που επηρεάζονται θετική ή αρνητικά από την επιλογή σας, τους πρακτικούς και ψυχολογικούς λόγους που σας κρατούν εκεί.
Ξανασυστηθείτε στους συναδέλφους σας. Αν εσείς αισθάνεστε άσχημα μέσα στο εργασιακό σας περιβάλλον, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι μέσα στο χώρο που αισθάνονται το ίδιο. Έχετε όντως εκτιμήσει τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους σας σωστά; Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε ίσως να κάνει τη μέρα σας στη δουλειά πιο ευχάριστη;
Επωφεληθείτε από το διάλειμμά σας. Κάντε χώρο μέσα στη μέρα για ένα μικρό (ή μεγαλύτερο διάλειμμα) και εκμεταλλευτείτε το στο έπακρο για αποσυμπίεση. Μπορεί να θέλετε να “χαζέψετε” στο διαδίκτυο ή να κάνετε ένα ευχάριστο τηλεφώνημα ή μία βόλτα εκτός γραφείου.
Συγκεντρωθείτε στη ζωή σας εκτός δουλειάς. Μία δυσάρεστη δουλειά τείνει να απασχολεί ολόκληρο το χρόνο μας: τις ώρες της δουλειάς, νιώθουμε παγιδευμένοι και στη συνέχεια καταναλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου εκτός δουλειάς δυστυχείς που πρέπει να ξαναπαρουσιαστούμε στο γραφείο την επόμενη το πρωί. Αν η δουλειά σας δεν σας ικανοποιεί, ένας λόγος παραπάνω φεύγοντας, είναι να έχετε μία όσο το δυνατόν πιο πλήρη και ευχάριστη καθημερινότητα.
Οργανώστε την απόδρασή σας. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι διατηρώντας την επίγνωση ότι “δεν θα είναι πάντα έτσι”. Αν δεν μπορείτε να τα παρατήσετε, πράγμα που ισχύει για τους περισσότερους εργαζόμενους, αρχίστε σιγά-σιγά να χτίζετε τη δυνατότητα απόδρασης. Μιλήστε σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Προσθέστε στο βιογραφικό σας. Παρακολουθήστε σεμινάρια ή ημερίδες: παρέχουν όχι μόνο γνώσεις αλλά και πρόσβαση σε ανθρώπους. Ακόμα και αν δεν αποδώσει καρπούς, θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο ενεργοί και λιγότερο “παγιδευμένοι”.
Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν έχουν ως στόχο να αγνοήσουμε την πραγματικότητα και να συνθηκολογήσουμε με μία δουλειά που μας βασανίζει. Το αντίθετο! Ο στόχος είναι να κάνουμε την καθημερινότητα όσο το δυνατόν καλύτερη, χωρίς να αφήνουμε τη δουλειά να “δηλητηριάζει” και τους άλλους τομείς της ζωής μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σταδιακά τις προϋποθέσεις, πρακτικές, κοινωνικές και ψυχολογικές, που θα μας οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο. Ή τουλάχιστον, κάτι διαφορετικό.
Πηγή: apotis4stis5.com
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.