Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Από που προέρχονται οι προσβολές που δεχόμαστε;



Σε ένα βαθμό όλοι μας έχουμε δεχθεί προσβλητικά σχόλια. Εάν η προσβολή είναι ξεκάθαρη, πραγματική και όχι μια αποτυχημένη προσπάθεια ενός αστείου τότε η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αμήχανη και βλαπτική για μας.
Οι προσβολές συνήθως έρχονται με έναν τρόπο ο οποίος δεν μας δίνει αμέσως τη δυνατότητα να καταλάβουμε ότι έχουμε προσβληθεί. Μια προσβολή μπορεί να γίνει με τη μορφή ενός κομπλιμέντου και μας φέρνει στη δύσκολη θέση να αναρωτιόμαστε με ποιο τρόπο θα αντιδράσουμε. Δηλαδή αν θα το “αφήσουμε να περάσει” σαν να μην συνέβη τίποτε ή θα απαντήσουμε αντιδρώντας με έντονο τρόπο.
Στις απλές προσβολές, δεν μπορεί κάτι να μας μπερδέψει γιατί είναι πολύ ξεκάθαρο το τι θα πει ο άλλος και τις περισσότερες φορές έχουν ως στόχο τη προσωπικότητα ή κατι το οποίο υποστηρίζουμε. Για παράδειγμα, αν μας πει κάποιος ” η μπλούζα που φοράς σε κάνει να φαίνεσαι χαζός” και αντίστοιχα ” η μπλούζα που φοράς είναι της ομάδας που έχασε, αρά είσαι χαμένος”.

Επίσης η προσβολή μπορεί να προέλθει και ως κομπλιμέντο και χρειάζεται να καταλάβουμε τον τόνο της φωνής του ατόμου που λέει τη συγκεκριμένη φράση. Για παράδειγμα, μας λένε “Ωραίο καπέλο”, αυτή η φράση μπορεί να σημαίνει πρώτον ότι κάποιος θαυμάζει όντως το καπέλο που φοράμε ή ότι απλά μας κοροϊδεύει.
Τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά έχουν την τάση να προσβάλλουν διότι έτσι νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Επίσης προσβολές μπορεί να προέλθουν και από άτομα τα οποία δεν μπορούν να δεχτούν νέα και διαφορετικά άτομα που δεν έχουν κάτι κοινό με μια ομάδα ανθρώπων και δεν έχουν κάτι κοινό για να επικοινωνήσουν. Για παράδειγμα άτομα μπορεί να δεχτούν προσβολές για την προφορά τους, την καταφωγή τους ή το είδος εργασίας τους.
Μελετητές που ερευνούν τις προσβολές σε πιο προσωπικό επίπεδο ονόμασαν την ενέργεια των ατόμων που προσβάλλουν τους άλλους με στόχο να τους μειώσουν τη προσωπικότητα ως “λεκτική παρέκκλιση”. Μετά από έρευνα η οποία έγινε σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας με ένα δείγμα 500 ατόμων διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 5 κατηγορίες προσβολών:
  1. Προσβολή λόγω αδιακρισίας
  2. Προσβολή με στοχοποίηση
  3. Προσβολή κατά της ομοφυλοφιλίας
  4. Προσβολή ανηθικότητας-σεξιστική
  5. Προσβολή για την εμφάνιση ενός ατόμου

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα