Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη ή Παρασκευή και 13: Προλήψεις και δεισιδαιμονίες


Λίλιαν Σίμου astrolife

Από την Λίλιαν Σίμου
Οι λαογραφικές παραδόσεις μου άρεσαν πάντα και τις διαβάζω στους διαφόρους λαούς. Συχνά είναι μύθοι, ή έθιμα, αλλά υπάρχουν και προλήψεις ή δεισιδαιμονίες. Σίγουρα είναι υποσυνείδητοι φόβοι, αλλά και φήμες για φαινόμενα που έπληξαν μαζικά κάποιους ανθρώπους, ή κάποιους λαούς.
Μία εξ αυτών, είναι η ιδέα του αριθμού 13 και η Παρασκευή, για τους δυτικούς, ή η Τρίτη για εμάς.
Επειδή κάθε γράμμα και κάθε αριθμός είναι δόνηση, με την παράδοση και πρόληψη των συνδυασμών αυτών, περιγράφονται ορισμένες καταστάσεις, που αισθάνθηκαν οι λαοί ότι τους επηρέασαν κατά καιρούς. Το ζήτημα συχνά  είναι ότι πρόκειται για φοβίες του υποσυνειδήτου, αλλά και μία απλοϊκή εξήγηση για τα δεινά που περνά η ανθρωπότητα κατά περιόδους.

Πώς συνδέθηκε η Παρασκευή και το 13 ως μία «γρουσούζικη ή άτυχη μέρα»;

Ακόμη και επιστημονική μελέτη έγινε για το θέμα αυτό:
Το 1993 το επιστημονικό περιοδικό Medical Journal, με στόχο ν’ αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στην Αγγλία, δημοσίευσε την έρευνα που προέκυψε από το ερώτημα: «Πόσο κακή για την υγεία σου, είναι η Παρασκευή και 13;». Οι επιστήμονες κατέληξαν πως τα ποσοστά ατυχημάτων την Παρασκευή 6 και 13, ήταν αυξημένα. Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να ήταν αυξημένος έως και 52%.

Λίλιαν Σίμου astrolife
Υπάρχουν διάφορες δοξασίες που υποστηρίζουν την δεισιδαιμονία της Παρασκευής και 13, ή γενικά του αριθμού 13:
Στη Βίβλο, ο αριθμός 13 εμφανίζεται στο Μυστικό Δείπνο, καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν, όπως και η Παρασκευή που ήταν η ημέρα της σταύρωσης του Χριστού. Αυτό από μόνο του, συνιστά μία μνήμη αρνητική.
Η μεγάλη πλημμύρα του Νώε έγινε ημέρα Παρασκευή.
Υπάρχει η εκδοχή ότι η πρόληψη για την αρνητική ημέρα, σχετίζεται με την απόφαση του Πάπα, στις Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των Ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄
Ο φόβος της αρνητικής χροιάς του 13 στη Δύση, οδήγησε πολλές περιοχές στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, να αποφεύγουν να έχουν τον αριθμό 13 στους δρόμους, ή στα πολυώροφα κτήρια.
Λίλιαν Σίμου astrolife

Άλλα αξιοπερίεργα:

Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό τη Σελήνη, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.
Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη.
Στην Παλαιά Διαθήκη, ημέρα Παρασκευή η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο.
Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου.
Ο αριθμός 13 στην Μεγάλη Αρκάνα των Ταρώ είναι ο Θάνατος (βέβαια, για να μην θεωρούμε τον θάνατο ως καταστροφή, στην φιλοσοφία των ταρώ, αφορά την μεταμόρφωση, που φυσικά περνά μέσα από έναν αλληγορικό θάνατο).
Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.). Στην αριθμολογία όμως,  ο αριθμός αυτός
Λένε πως υπάρχει και 13η φυλή του Ισραήλ, αλλά δεν αναφέρεται ανοιχτά στις Γραφές, καθώς είναι κάτω από την επιρροή του αρνητικού.
Αυτή η πρόληψη έχει πολύ πιο παλιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τους πρώτους πολιτισμούς  της Μεσοποταμίας. Τον 13ο μήνα του χρόνου (τον τελευταίο δηλαδή) θανατωνόταν ο εραστής της Ιέρειας της Θεάς και εκείνη επέλεγε τον καινούργιο της εραστή για τον επόμενο χρόνο.
Στους Κέλτες και στην τευτονική παράδοση, το 13 οφείλει την κακή του φήμη στον θεό Λόκι, θεό του κακού που διέλυσε δια της βίας το γλέντι των δώδεκα θεών στη Βαλχάλα και προκάλεσε τον πόλεμο.

Στην ελληνική παράδοση, κακότυχη είναι η μέρα Τρίτη και 13, κάτι που ανάγεται στην πτώση της Κωνσταντινούπολης, ημέρα Τρίτη 13 Μαΐου 1453. Για χρόνια μετά, δεν έκαναν γιορτές και δεν δέχονταν επισκέπτες την ημέρα αυτή. Τρίτη και 13 Απριλίου 1204 είχε αλωθεί η Κωνσταντινούπολη όμως ξανά, απ’ τους Σταυροφόρους της Δ’ σταυροφορίας.
Η Τρίτη στην αστρολογία, αντιστοιχεί στον Άρη, θεό του πολέμου, και είναι μία επιθετική ημέρα.
Λίλιαν Σίμου astrolife
Αλλά η κακοτυχία δεν αγγίζει όλους τους λαούς το ίδιο!
Στην Κίνα και στην Ιαπωνία, κακότυχος αριθμός είναι το 4 (ίσως να μας θυμίζει το 13=1+3=4 (;)
Ενώ στην Ιταλία ο «κακός» αριθμός 17 όταν γραφτεί με το ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης (δηλαδή «XVII»), μπορεί να αναγραμματιστεί σε «VIXI», που είναι ο παρελθοντικός χρόνος του ρήματος «ζω» (άρα «τελείωσε η ζωή μου»). Η Alitalia, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας, δεν έχει σειρά 17 στα καθίσματα των αεροπλάνων της, ενώ στα ξενοδοχεία δύσκολα βρίσκουμε δωμάτιο μ’ αυτό τον αριθμό!
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν το θάνατο ως το 13ο στάδιο της ζωής, δηλαδή τη μεταθανάτιο ζωή. Ίσως για τον απλό λαό όμως, ο φόβος του θανάτου, να άφησε ίχνη στη μνήμη πως το 13 είναι αρνητικός αριθμός.
Λίλιαν Σίμου astrolife
Στην Πυθαγόρια αριθμολογία, η συνεργάτις μας Χάρις Μπεκιάρη αναφέρει:
Οι Καρμικοί Αριθμοί αντιπροσωπεύουν τα μαθήματα ζωής που δεν έχουμε μάθει ακόμα και έτσι τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, λες και μας τα επιβάλλει το πεπρωμένο μέχρι να τα μάθουμε.
Ο καρμικός Αριθμός είναι το 13.
Συμβολίζει τον Θάνατο και την Ανάσταση, την μετατροπή. Ο 13 είναι ένας από τους πιο παρεξηγημένους αριθμούς. Πάντα όλοι τον φοβούνται σαν αριθμό του θανάτου και πραγματικά σημαίνει θάνατο , αλλά όχι με την κοινή σημασία. Ο θάνατος είναι απλώς αλλαγή, π.χ. όταν ο καλλιτέχνης που αγωνίζεται να αναγνωριστεί , πεθαίνει σαν άγνωστος και ξαναγεννιέται σαν ένας διάσημος άνθρωπος. Το 13 επίσης μπορεί να σημαίνει και σκληρή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή διότι είναι ένα εργατικό και επίμονο 4 μην το ξεχνάμε αυτό. Το νόημα του θανάτου στο 13 έχει προκύψει επειδή οι περισσότεροι ανταποκρίνονται στην κατώτερη του πλευρά – τις σαρκικές επιθυμίες και την ύλη. Τότε ο θάνατος συμβαίνει από καταστροφή κι αποσύνθεση του σώματος. Μερικοί ανταποκρίνονται στην ανώτερη πλευρά  του 13, που συνεπάγεται πλήρη ικανοποίηση και αναγέννηση χρησιμοποιώντας την δύναμη αυτού του αριθμού για δημιουργία και για να αφήσει κάτι που να αξίζει σε αυτό τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν ημίμετρα σε αυτόν τον αριθμό. Είναι όλα ή τίποτα. Όταν κάποιος έχει το 13 στους Βασικούς αριθμούς ή στον γενέθλιο αριθμό  δείχνει ότι αναπτύσσει μια πνευματική συνείδηση και αρχίζει και βλέπει ότι όλα τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους. Ίσως το άτομο αυτό να έχει εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει ξανά και ξανά μέχρι να μάθει πλήρως το μάθημα του, η επιτυχία σε αυτόν τον αριθμό βασίζεται στην ενέργεια του καθενός. Πιθανόν να  υπάρξει ο πειρασμός να «κόψετε δρόμο» όμως κύρια χαρακτηριστικά του αριθμού αυτού είναι η πειθαρχία, η εστίαση,  η σκληρή δουλειά και η ακεραιότητα, οπότε δεν σας το συστήνω γιατί θα βρείτε αδιέξοδο.
Η αρνητική πλευρά του 13 και κατ επέκταση 4 είναι η ακαμψία, η ανάγκη για έλεγχο, ο δογματισμός και η ρίψη ευθυνών στους άλλους. Άρα με το 13 στο προφίλ σας μάθετε το μάθημα της εστίασης και κάνετε συστηματική και σταθερή προσπάθεια θα υπάρξουν ανταμοιβές και επιτυχία. Σύμβολο του είναι η παρθένος Μαρία στο κέντρο των δώδεκα Αποστόλων.

Πέραν της αριθμοσοφίας, η πίστη σε ένα φαινόμενο, ή μία ιδέα, μορφοποιεί καταστάσεις. Συχνά το  «πρόσεχε τι εύχεσαι», μπορεί να γίνει «πρόσεχε τι σκέπτεσαι», καθώς η σκεπτομορφή, δημιουργεί και προκαλεί αλλαγές στη ζωή μας. Ο φόβος, μας καθιστά αδύναμους, ενώ η αντίληψη πως η ζωή έχει διαρκείς διακυμάνσεις, μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι περιοδικά θα έχουμε να βιώσουμε δύσκολα χρονικά διαστήματα και φυσικά, ευτυχείς περιόδους.

Ας είμαστε θετικοί, λοιπόν, κι ας προκαλούμε ενέργειες με φως και δύναμη ζωής, για να εξισορροπήσουμε, να επιλύσουμε προβλήματα και να προκαλέσουμε ευνοϊκές προοπτικές για τα επόμενα βήματά μας!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα