Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς να διαχειριστούμε την κακή Ψυχολογία της οικονομικής μας κρίσης



Tης Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία
Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο αλλαγών, οι οποίες ολοένα και μας βρίσκουν μη προετοιμασμένους κατάλληλα για να τις αντιμετωπίσουμε.
Όταν οι δυσκολίες αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην καθημερινότητα μας, σίγουρα δεν ξέρουμε με ποιες να ασχοληθούμε πρώτα και με ποιον τρόπο. Οι ελάχιστες θέσεις εργασίας και οι μειωμένες ως μηδαμινές οικονομικές μας αποδοχές μας φέρνουν αντιμέτωπους με ένα αδιέξοδο για το που θα μπορούσε να πάει μια τέτοια κατάσταση. Οι αγχώδεις σκέψεις ακόμα και η απόγνωση αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι υποχρεώσεις που έχουμε. Κάπως έτσι βρισκόμαστε πολλές φορές να «πνιγόμαστε σε μια κουταλιά, όχι νερό, ωκεανό», επιτρέψτε μου.
Και όμως οι συνθήκες είναι ρεαλιστικές για να αγωνιούμε για το τι θα κάνουμε, σίγουρα δεν ανησυχούμε χωρίς λόγο. Μια τέτοια κατάσταση είτε μπορεί να μας κινητοποιήσει είτε να μας ρίξει Ψυχολογικά.
Γιατί πέφτουμε τόσο εύκολα Ψυχολογικά;
Υπάρχουν πολλές και διάφορες πιθανές εξηγήσεις. Ίσως είμαστε από τους τύπους που περιμένουμε πρώτα τα πράγματα να πάνε καλά για να είμαστε εμείς καλά. Ίσως το ένα μετά το άλλο αίσθημα απογοήτευσης μας καταρρακώνει κάθε όρεξη να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας δυσκολεύει. Ίσως καταστάσεις που δε διαχειριστήκαμε στο παρελθόν μας έχουν αφήσει ένα «κατακάθι» συναισθημάτων το οποίο έρχεται και προστίθεται στα νέα δεδομένα. Ίσως το περιβάλλον μας δεν είσαι τόσο υποστηρικτικό όσο χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο.
Πως θα μπορούσε να μας κινητοποιήσει η οικονομική μας κρίση;

Πολλοί γνωρίζοντας τις συνθήκες που βρίσκεσαι θα σου πουν «έλα, μη στεναχωριέσαι, θα  περάσει» ή «για όλα φταίει η κυβέρνηση» ή «θα βρεις μια δουλειά» ή «δεν έχεις ασχοληθεί όσο θα έπρεπε» κ.ο.κ. Σίγουρα ο μόνος που ξέρει τι περνάει είσαι εσύ. Δε χρειάζεται όμως να μένεις με σταυρωμένα τα χέρια. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις δεν είναι να δεις τι πρέπει να κάνεις, καλά διάβασες. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και να σταματήσεις να ρίχνεις το φταίξιμο πάνω σου ή σε κάποιον άλλον. Τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν για κάποιο λόγο. Πριν δεις τι να κάνεις από δω και πέρα, ξεκίνα να δεις τι κάνεις εσύ με εσένα από δω και πέρα. Τι εννοώ: Πρώτα χρειάζεται να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου, να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου (1ώρα;2ώρες;50λεπτά;30;λεπτά;). Ο χρόνος με τον εαυτό μας, σε ένα ήσυχο περιβάλλον και κοντά στη φύση θα σε βοηθήσει να δεις λίγο τα πράγματα από απόσταση. Όταν είμαστε πιο ήρεμοι μπορούμε να δούμε καλύτερα και πως νιώθουμε για μια κατάσταση αλλά και πώς να τη διαχειριστούμε καλύτερα. Επόμενο βήμα είναι να αυξήσεις το χρόνο σου με άτομα τα οποία σου κάνουν καλό, πιστεύουν σε εσένα και σε ενθαρρύνουν να κάνεις πράγματα. Άτομα που είναι το ίδιο πεσμένα είναι πολύ πιθανό να μας επηρεάσουν σημαντικά. Στη συνέχεια κάνε μια νέα αρχή, πάρε ένα χαρτί και ένα στυλό και γράψε τώρα, όχι σε λίγο ή αύριο, εδώ διαβάζοντας αυτό το κείμενο, τα βήματα που θα μπορούσες να κάνεις για να αλλάξεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Δες το «από δω και πέρα».  Μη διστάσεις αν δυσκολευτείς να ζητήσεις και τη γνώμη ενός έμπιστού σου ατόμου.
Μην ξεχάσεις να χαίρεσαι με τα απλά πράγματα. Είναι τόσο γνωστή αυτή η φράση αλλά τόσο αμελητέα για πολλούς από εμάς. Ξύπνησες ξεκούραστος και καλά; Είναι ένα γεγονός που χρειάζεται να χαίρεσαι. Έφαγες το αγαπημένο σου γλυκό; Είναι και αυτό κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε να απολαύσουμε σιγά σιγά και απλά το «χλαπακιάζουμε». Είδες ένα φίλο ή φίλη σου που είχες καιρό να δεις; Να και κάτι άλλο ευχάριστο. Βγήκες μια βόλτα;
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δική μας η επιλογή να βυθιζόμαστε στα προβλήματα και τις σκέψεις μας. Τα  προβλήματα πάντα θα υπάρχουν σε πολύ μικρό ή μεγάλο βαθμό. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η δική μας οπτική και η διαχείριση είναι σημαντικά για την Ψυχική μας υγεία. Η Ψυχική μας υγεία διατηρείται και καλυτερεύει μόνο όταν διαχειριζόμαστε έγκαιρα τις καταστάσεις που μας συμβαίνουν. Όσο αποφεύγουμε τη θεραπεία και τη βελτίωση της Ψυχολογικής μας κατάπτωσης, είναι πιθανό να επανέλθει με πιο σοβαρή μορφή, πράγμα που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Η επίσκεψη σε έναν Ειδικό Ψυχικής υγείας μπορεί να μας βοηθήσει στην ουσιαστικότερη αντιμετώπιση της αρνητικής μας Ψυχοσύνθεσης. Όσο αποφεύγουμε να ζητήσουμε βοήθεια τόσο πιο δύσκολα θα μπορούμε να δούμε «καθαρά» το πώς μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα μια κατάσταση.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα