Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η συναισθηματική νοημοσύνη και το βιβλίο του Γκόλεμαν.

Συνοπτικά και κάπως γενικά, συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ιδιότητα που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε και να ξεχωρίζουμε τα δικά μας και των άλλων τα συναισθήματα. Ας το πάρουμε από την ανάποδη! Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και αρχηγικές ικανότητες. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που μας βοηθάει να καταλάβουμε το μυαλό μας και την ψυχή μας και ταυτόχρονα μας φέρνει τα νεότερα από τις επιστήμες της συμπεριφοράς!
Ο ανθρώπινος «πυρήνας».
Ο Γκόλεμαν είναι ειδικός ψυχολόγος και ασχολείται με τις νευροεπιστήμες. Μέχρι και λίγο καιρό πριν, ο κόσμος πορεύονταν με αυτό που λέμε IQ. Ως μη ειδικοί που είμαστε, το IQ, είναι η επίδραση της λογικής μας αντίληψης. Πρακτικά, μπορείτε να κοιτάξετε κάποια μορφή του περιβόητου τεστ IQ. Κάποια πράγματα, τα βλέπουμε «τετράγωνα». Κάποια άλλα όμως, δε χωρούν μέσα σε αυτά. Σε κάποια, αποφασίζει αυτό που λέμε η «καρδιά».
Πόσες και πόσες φορές έχουμε ακούσει πως πρέπει να αποφασίζουμε με το μυαλό και να περιθωριοποιούμε την επίδραση του συναισθήματος. «Μη γίνεσαι συναισθηματικός, να είσαι ρεαλιστής». Αυτό, το έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές. Το ζήτημα που πραγματεύεται ουσιαστικά ο διάσημος ψυχολόγος, είναι ποιά είναι τελικά η ανθρώπινη πραγματικότητα; Ποιός είναι ακριβώς ο ρεαλισμός και πώς τελικά σκεφτόμαστε και νιώθουμε; Αγγίζει δηλαδή τον πυρήνα της ψυχής μας.
Η νοημοσύνη της καρδιάς!
Κι όμως, αυτό είναι το εναλλακτικό όνομα της συναισθηματικής νοημοσύνης που πραγματεύεται το βιβλίο. Το θυμικό μας και η επιρροή του συναισθήματος πάνω μας, περιθωριοποιείται με το να αναδεικνύουμε τις ικανότητες του λογισμού μας «σκέτες». Πρόσφατες έρευνες γύρω από τη φύση των συναισθημάτων, αναλύονται στο βιβλίο του Γκόλεμαν. Η κοινωνική προσαρμοστικότητα, η επίγνωση – κατά δύναμιν – του εαυτού μας, η ενσυναίσθηση (να μπορούμε να νιώθουμε πως νιώθει ο άλλος) και η συμπόνια είναι λίγες από τις συναισθηματικές λειτουργίες που μας επηρεάζουν πολύ στις αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας. Οπότε, όταν ξανακούσουμε οποιονδήποτε μας μιλήσει για «ψυχρή λογική» ή μας πει πως δρούμε «συναισθηματικά» εννοώντας ότι δρούμε με λάθος γνώμονα και κριτήριο, εμείς θα πούμε πως, απλά, δρούμε ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε άπειρα πράγματα μέσα μας που δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε, μολονότι προσπαθούμε να τα ξεχάσουμε, ή να τα περιφρονήσουμε.

Κι όμως, μαθαίνει και η καρδιά…
Σύμφωνα με τον Γκόλεμαν, η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι θέμα τύχης. Η νοημοσύνη της καρδιάς, καλλιεργείται. Τα παιδικά χρόνια, είναι πολύ ευαίσθητα και καθοριστικά για την ανάπτυξη της νοημοσύνης της καρδιάς. Μην ξεχνάμε πως τόσο η επώδυνη – αλλά απαραίτητη – διαδικασία ανατροφής και κοινωνικοποίησης, περνάει από τη νοημοσύνη της καρδιάς! Με αυτού του τύπου τη νοημοσύνη, επικοινωνούμε καλύτερα με τους ανθρώπους, με αυτήν τους κατανοούμε και τους νιώθουμε και, βέβαια, το ίδιο ισχύει και για μας τους ίδιους. Ο Σωκράτης έλεγε πως δεν μπορεί να είναι ευχάριστη η ζωή χωρίς να την εξετάζουμε. Με αυτά τα μάτια, της συναισθηματικής νοημοσύνης, μπορούμε και να την εξετάζουμε και να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις που μας οδηγούν σε ευτυχισμένη ζωή!
Φωτό από: Psicología y Mente
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα