Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΤΟ «ΛΑΜΠΕΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ» ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ «ΜΑΥΡΟΥ ΓΕΡΑΚΙΟΥ»




Ίσως είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στην Ιστορία των ολυμπιακών αγώνων. Λέμε «ίσως» διότι δεν είναι δυνατή η μέτρηση, όπως και η σύγκριση, μάλιστα αθλητών διαφορετικών εποχών, αλλά και διαφορετικών αθλημάτων. Ο ινδιάνος Τζαίημς Φράνσις Θορπ, ο γνωστός Τζίμυ Θορπ, ήταν ο Αθλητής, με άλφα κεφαλαίο. Σε όποιο αγώνισμα θες, σε όποιο άθλημα. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία να σκεφθείς τα προσόντα του και τις αρετές του όταν μπορούσε να κερδίσει εύκολα στο μήκος και στο ύψος, στο δίσκο και το ακόντιο, στα εμπόδια αυτός που έπαιζε μπάσκετ, ράγκμπυ, μπαίηζμπωλ, ό,τι θες.
Ο Τζίμυ Θορπ γεννήθηκε στις 28 Μαΐου το 1888 και το ινδιάνικο όνομα του Ουά Τα Χακ σημαίνει «Λαμπερό μονοπάτι». Στο δωμάτιο που η μάνα του τον γέννησε είχαν μπει ακτίνες ηλίου και γι' αυτό ο εγγονός του «Μαύρου Γερακιού» πήρε το όνομα «Φωτεινό Μονοπάτι». Μάνα ινδιάνα από πατέρα Ιρλανδό και γιαγιά από πατέρα Γάλλο. Τα χρόνια εκείνα οι λευκοί βίαζαν τις ινδιάνες. Ο πατέρας του Τζίμυ ήταν λευκός, Καυκάσιος.
Καμία σχέση ο Τζίμυ με αθλητισμό μέχρι τα 19 του. Είδε πρώτη φορά στη ζωή του κάποιους να πηδάνε ύψος και τους κέρδισε με άλμα 1μ.75 χωρίς να βγάλει τα παπούτσια του και τα ρούχα του. Την άνοιξη του 1912 άρχισε να προπονείται εν όψει των ολυμπιακών αγώνων της ίδιας χρονιάς στη Σουηδία. Τέταρτος στο ύψος, έβδομος στο μήκος, χρυσό μετάλλιο στο πένταθλο και στο δέκαθλο. Η επιστροφή στην Αμερική σκέτη αποθέωση. «Δεν καταλαβαίνω πώς ένας τύπος σαν κι εμένα έχει τόσους πολλούς φίλους» είπε ο Ινδιάνος για τον κόσμο που τον χειροκροτούσε.

Διαπιστώθηκε ότι είχε πάρει 25 δολάρια ως επαγγελματίας στο ράγκμπυ πριν τους ολυμπιακούς και του αφαίρεσαν τα δύο χρυσά μετάλλια. Η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ το ζήτησε από την ΔΟΕ! «Ένα ινδιανόπουλο είμαι, δεν ήξερα ότι ήταν παράνομο» απολογήθηκε ο Τζίμυ. Οι δύο αθλητές που πήραν το αργυρό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες, στο πένταθλο και το δέκαθλο, ποτέ δεν δέχθηκαν την πρώτη θέση. «Αυτή ανήκει στον Τζίμυ Θορπ».
Ο Θορπ πέθανε από καρκίνο στα 65 του, σα σήμερα 28 Μαρτίου το 1953, και μετά το θάνατό του, το 1982 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή του επέστρεψε τα δυο χρυσά μετάλλια. Η ζωή του έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ.
Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, της πατρώας γης του Θορπ, αρνήθηκε να φτιάξει μνημείο προς τιμήν του. Η τελευταία γυναίκα του πάμπτωχου στα τελευταία του Ινδιάνου έκανε ένα deal με δύο πόλεις της Πενσυλβάνια να αγοράσουν τα οστά του αθληταρά, του θρύλου Τζίμυ Θορπ. Οι δύο πόλεις ενώθηκαν σε μία,και λέγονται «Τζίμυ Θορπ».
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα