Σε... βασίλειο των καισαρικών τομών έχει μετατραπεί η Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες Ελληνίδες επιλέγουν να μην γεννήσουν φυσιολογικά. Είναι χαρακτηριστικό πως έξι στους δέκα τοκετούς στη χώρα μας γίνονται με καισαρική, με μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η ευκολία του γιατρού και της εγκύου αλλά και οικονομικοί λόγοι να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης.
Την ώρα λοιπόν που, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών είναι το 15%, στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών επί του συνόλου των γεννήσεων ανέρχεται σε 56,8%, δηλαδή πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθιστώντας τη χώρα μας πρωταθλήτρια της Ευρώπης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο αναφέρεται στο πόρισμα του ΠΟΥ, το 56,8% των τοκετών στη χώρα μας γίνεται με καισαρική τομή, ποσοστό που είναι παρόμοιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (58,7% των τοκετών που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές είναι καισαρικές και αντίστοιχα το 53,8% όσων γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία). Αν και ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων που παρέχουν μαιευτικές γυναικολογικές υπηρεσίες είναι υψηλότερος από τον αριθμό των ιδιωτικών παρόχων (64 δημόσια νοσοκομεία έναντι 43 ιδιωτικών κλινικών), το 61,6% των τοκετών γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές.
Μεταξύ των δέκα παρόχων με τους μεγαλύτερους αριθμούς γεννήσεων –για το διάστημα Ιανουάριος 2013, Αύγουστος 2015– συγκαταλέγεται μόνο ένα δημόσιο νοσοκομείο που βρίσκεται στην 8η θέση με 3.881 τοκετούς, όταν η πρώτη στη λίστα ιδιωτική κλινική αναφέρει 23.312 τοκετούς. Στους ερευνητές του ΠΟΥ προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, η ιδιωτική παροχή υπηρεσιών μητρότητας ευημερεί στην Ελλάδα, όταν οι χρεώσεις για τρεις ημέρες νοσηλείας σε ιδιωτικά μαιευτήρια κυμαίνονται από 1.500 έως 12.500 ευρώ. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι και στον δημόσιο τομέα, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλές προσωπικές δαπάνες, λόγω παράτυπων πληρωμών.
Γιατί οι Ελληνίδες επιλέγουν την καισαρική τομή
Τις αιτίες για τις οποίες οι γυναίκες και οι μαιευτήρες επιλέγουν την καισαρική τομή έναντι του φυσιολογικού τοκετού αναζήτησαν οι ειδικοί.
Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, μία προγραμματισμένη καισαρική τομή ολοκληρώνεται σε τρεις ώρες, σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό που μπορεί να διαρκέσει και 12 ώρες.
Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, μία προγραμματισμένη καισαρική τομή ολοκληρώνεται σε τρεις ώρες, σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό που μπορεί να διαρκέσει και 12 ώρες.
Επικαλούμενο παλαιότερη έρευνα, το πόρισμα του ΠΟΥ τονίζει πως στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας σπάνια γίνονται καισαρικές τομές την Κυριακή (οι περισσότερες γίνονται Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο). Στο ΕΣΥ σπάνια γίνεται καισαρική τομή το Σάββατο. Επιπλέον, το 70% των καισαρικών τομών γίνεται το «βολικό» ωράριο 8 π.μ. με 4 μ.μ. Το πόρισμα αναφέρεται και σε οικονομικά κίνητρα, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικές αμοιβές των γυναικολόγων είναι μεγαλύτερες όταν πρόκειται για καισαρική τομή, ενώ το νοσήλιο που χρεώνει η ιδιωτική κλινική στον ΕΟΠΥΥ για μία καισαρική τομή είναι έως και 66% υψηλότερο έναντι του φυσιολογικού τοκετού.
Όπως ανέφεραν οι εμπλεκόμενοι φορείς (γιατρούς - κλινικές) αιτίες του φαινομένου είναι η «αμυντική» φροντίδα (λόγω νομικών αντιδικιών ή και πίεσης από τις οικογένειες), η ανεπαρκής στελέχωση στον δημόσιο τομέα, η ανεπαρκής κατάρτιση των παρόχων, η «κοινωνική αποδοχή» της καισαρικής τομής και η δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα (γυναίκες γεννούν σε μεγαλύτερες ηλικίες).
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.