Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Τρίτος μύθος: Να νιώθεις πόνο σημαίνει να καταστρέφεσαι από αυτόν

Γιατί οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται και πως Μπορούν!

Μέρος Τέταρτο

Οι 5 μύθοι για την θεραπεία
  • Πρώτος μύθος:  Η ζωή μου ορίζεται απο το τραύμα μου
  • Δεύτερος μύθος: Υγιής σημαίνει μόνος
  • Τρίτος μύθος: Να νιώθεις πόνο σημαίνει να καταστρέφεσαι από αυτόν
  • Τέταρτος μύθος: Κάθε ασθένεια είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής ενέργειας, και όλοι κρύβουμε κακία στον πυρήνα μας
  • Πέμπτος μύθος: Η πραγματική αλλαγή είναι αδύνατη

Τρίτος μύθος: Να νιώθεις πόνο σημαίνει να καταστρέφεσαι από αυτόν

Συμβαίνει συχνά ο πόνος να είναι ένδειξη της εμφάνισης μιας ασθένειας, είτε συναισθηματικής είτε σωματικής, και είναι φυσιολογικό να πιστεύουμε ότι οι πόνοι είναι κάτι αρνητι­κό. Αλλά ο πόνος είναι και δάσκαλος, ένας αγγελιοφόρος που μας παρακινεί να στρέψουμε την προσοχή μας στο σώμα μας και να απομακρυνθούμε από συμπεριφορές και καταστάσεις που ενισχύουν την αδυναμία μας και να στραφούμε προς εκεί­νες που μας χαρίζουν ακεραιότητα και δύναμη.

Η φαρμακολάτρισσα κοινωνία μας θεωρεί ότι σχεδόν κάθε περίπτωση σωματικού και ψυχολογικού πόνου πρέπει να ξορκί­ζεται με τη χορήγηση φαρμάκων. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις υποστηρίζουν τη χρήση παυσίπονων για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων, των πόνων στην πλάτη, και όποιου άλλου συμπτώματος μπορεί να φανταστεί κανείς. Αναμφισβήτητα, ο χρόνιος πόνος είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για όποιον θέλει να κάνει μια ολοκληρωμένη ζωή, και κάνει τη διατήρηση θετικής στάσης εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο, ο συναισθηματικός και ψυχολογικός πόνος μπορεί να είναι κι ένα σημάδι για να προσέ­ξουμε. Μπορεί να είναι δάσκαλος, είτε πηγάζει από τα συναισθήματά μας είτε από τη σάρκα μας. Στρέφει την προσοχή μας στη σωματική ή συναισθηματική περιοχή μας που εκλιπαρεί για φροντίδα. 

Το να ναρκώνουμε τον πόνο πρόωρα ή υπερβολικά μπορεί να αποδειχτεί λάθος, επειδή μπορεί να μας οδηγήσει στη λανθασμένη αντίληψη ότι θεραπευόμαστε, ενώ δεν είναι έτσι. Αντί να παίρνουμε αμέσως φάρμακα στην πρώτη ευκαι­ρία, θα έπρεπε να εξετάσουμε γιατί πονάμε. Οι αγαπημένες μου μισητές διαφημίσεις είναι εκείνες που παρουσιάζουν κάτι χωνευτικά που παίρνεις πριν φας, ώστε να μπορείς να φας όλα εκείνα τα λιπαρά, πικάντικα ή ζαχαρούχα φαγητά που σου αρέ­σουν, ενώ θα φιμώνεις τον πόνο στο στομάχι σου που προσπα­θεί να σου πει ότι το σώμα σου δεν μπορεί να χωνέψει τροφή τέτοιου είδους.

Αν και η χρήση αναλγητικών φαρμάκων μπορεί να είναι αναγκαία σε κάποιο στάδιο μιας θεραπευτικής διαδικασίας, πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτά τα φάρμακα είναι πάντα απαραίτητα ή αν έχουν γίνει κάτι που μας αποσπά την προσο­χή από αυτά που μας λέει ο πόνος για τη ζωή μας. Ο πόνος εί­ναι μια φοβερή εμπειρία, αλλά το ίδιο ισχύει και για την εξάρτηση από τα φάρμακα. Τα φάρμακα χειροτερεύουν τα πράγματα, γιατί όταν τα παίρνεις δεν μπορείς να νιώσεις τι συμβαίνει μέσα στο κορμί σου και μπορεί να φτάσεις να πιστέ­ψεις ότι απουσία του πόνου σημαίνει θεραπεία. Δεν είναι έτσι.

Μη φοβάστε να γνωρίσετε τον πόνο και να τον χρησιμοποιήσετε ως σύμμαχο για να γιατρέψετε το κορμί σας. Είναι πολύ πιθανόν αυτή να είναι η μόνη γλώσσα που μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας.

Αν φτάσετε στο συμπέρασμα ότι έχετε αναπτύξει κάποια εξάρτηση, σκεφτείτε την περίπτωση ενός προγράμματος σταδιακής απεξάρτησης και ενός περιβάλλοντος που θα σας στηρίξει και θα σας βοηθήσει σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο. Πριν επιχειρήσετε την απεξάρτηση από οποιοδήποτε φάρμακο προτείνω να έρθετε σε επαφή με έναν ψυχοθεραπευτή που θα μπορέσει να σας κρατήσει το χέρι —και το μυαλό και να σας οδηγήσει βήμα, βήμα στην ανακάλυψη του εαυτού σας. Μάθετε εναλλακτικές μεθόδους ψυχοσωματικού ελέγχου, όπως τη χρήση της αναπνοής ως μέσου για να επικοι­νωνείτε με το σώμα σας, ή τη βιοανάδραση, η οποία έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Αν είστε έτοιμοι να στρέψετε την προσοχή σας στη γνωριμία με τον πόνο σας, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστείτε βοήθεια — μάλλον δεν θα ξέρετε πώς ή από πού να αρχίσετε, ενας τρόπος να αρχίσετε είναι μελετώντας τον εαυτό σας. Προσέξτε πόσες σκέψεις και αντιλήψεις που κρατάτε μέσα σας κάθε μέρα είναι οδυνηρές. Γράψτε τες κάπου ώστε να τις έχετε σε γραπτή μορφή, και αναγνωρίστε τη ζημιά που μπορούν να κάνουν στο σώμα σας. 

Μπορεί να καταλήξετε στο συμπέ­ρασμα ότι εμμένετε σε οδυνηρές εικόνες του εαυτού σας ή σε δυσάρεστες αντιλήψεις για τη ζωή. Μπορεί να διαπιστώσετε ακόμη ότι είστε, κατά βάθος, απαισιόδοξοι, βλέποντας πάντα την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και θεωρώντας τα θετικά μη δεδομένα. Ή μπορεί να συμπεράνετε ότι δεν κουβαλάτε τον πόνο σας, αλλά τη θλίψη κάποιων άλλων τους οποίους θέλετε να προστατέψετε. 
Μπορεί ακόμα να σας δοθεί η δυνατό­τητα να αντιληφθείτε τον πόνο ως μια πνευματική πρόκληση που μπήκε στη ζωή σας με σκοπό να κάνει τη θέλησή σας πιο δυνατή απ’ όσο θα μπορούσατε να φανταστείτε.
Μέσα από την καθημερινή εξάσκη­ση θα φτάσετε να πιστεύετε πραγματικά κι όχι απλά να ελπίζετε ότι θα μπορούσατε να θεραπεύσετε το σώμα σας.  Θα νιώσετε το μυαλό σας να δυναμώνει μέρα με τη μέρα, και κυριολεκτικά θα νιώσετε το κορμί σας να αυτοθεραπεύεται.


Ερωτήσεις για Προσωπική Εξέταση
Σκέφτεστε πάντα τον πόνο σαν εχθρό;
Έχετε ποτέ διδαχτεί κάτι από το σωματικό πόνο; 
Αν ναι, τι;
Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, προτιμάτε να παίρνετε χημικά φάρμακα ή να χρησιμοποιείτε το διαλογισμό ή κάποια άλλη μορφή εσωτερικής πειθαρχίας;
Έχετε ποτέ εθιστεί σε παυσίπονα ή ηρεμιστικά χάπια;


Karoline Myss


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα