Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση από την απάντηση της οποίας ίσως εξαρτάται η ψυχική υγεία μας.
Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει επανειλημμένα ότι οι άνθρωποι με ισχυρή αίσθηση του νοήματος στη ζωή, τείνουν να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα στην ψυχική υγεία, την ευημερία ακόμα και στη γνωστική λειτουργία.
Πιο πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αξιολόγησαν 3.489 ενήλικες, ηλικίας 32 με 84 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που ανέφεραν μια μεγαλύτερη αίσθηση του νοήματος στη ζωή τους, έτειναν να έχουν υψηλότερες μετρήσεις σε τεστ μνήμης και εκτελεστικών λειτουργιών.
Ενώ ο λόγος για την σχέση μεταξύ του νοήματος της ζωής και της γνωστικής λειτουργίας δεν είναι ακόμη σαφής, οι συγγραφείς αναφέρουν τη σημασία της προώθησης της «υγιούς γνωστικής και γεμάτης πληρότητας γήρανσης».
Η ανώτερη γνωστική λειτουργία είναι μακράν το πιο δυνατό πλεονέκτημα που συνδέεται με το νόημα στη ζωή.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα με δείγμα 2.157 βετεράνων του πολέμου, υποδεικνύει ότι μια δυνατότερη αίσθηση του νοήματος στη ζωή μπορεί να προάγει την ψυχική ανθεκτικότητα.
Μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά με 6.840 δασκάλους στην Guangzhou της Κίνας εμφανίζει παρόμοια αποτελέσματα, υποστηρίζοντας τη σχέση μεταξύ του νοήματος στη ζωή και την ανθεκτικότητα στο στρες. Στη μελέτη αυτή, οι δάσκαλοι που είχαν αυξημένη την αίσθηση του νοήματος στη ζωή, είχαν καλύτερη αυτο-αναφερόμενη υγεία. Είναι σημαντικό ότι, στη σχέση μεταξύ του σκοπού στη ζωή και της αυτο-αναφερόμενης υγείας, εν μέρει μεσολαβούσε η διαχείριση του στρες:οι εκπαιδευτικοί με μεγαλύτερη αίσθηση του νοήματος στη ζωή, ήταν καλύτεροι στη διαχείριση του στρες, η οποία τους οδήγησε στην αναφορά υψηλότερων επίπεδων υγείας.
Ακόμα και στα αρχικά στάδια της ενήλικης ζωής, φαίνεται ότι ήδη η διαμόρφωση ενός νοήματος για τη ζωή μετράει. Μία έρευνα σε 669 έφηβους και νεαρούς ενήλικες, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σκοπού στη ζωή είχε πιο θετική αυτο-εικόνα, επεδείκνυαν λιγότερη παραβατικότητα και είχαν υψηλότερη συνολική ευημερία.
Στο σύνολο τους, αυτές οι μελέτες επιβεβαιώνουν κάτι που υποστηρίζει και η ευκολονόητη λογική: η αίσθηση νοήματος, έχει εκτεταμένες θετικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία μας.
Πηγή: allpsych.com
Απόδοση: Φραντσέσκα Πετροπούλου
Επιμέλεια: Psychologynow
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.