Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η πρώτη δίαιτα στην ιστορία το 1863! – Τι περιείχε τότε η διατροφή του Γουίλιαμ Μπάντινγκ

δίαιτα
Κανείς δεν ξέρει πόσο σημαντικός υπήρξε ο Άγγλος Γουίλιαμ Μπάντινγκ στην εξέλιξη του υγιεινού τρόπου διατροφής. Κακώς…

Χωρίς αυτόν, ίσως να μην ξέραμε τι θα πει δίαιτα στις μέρες μας! Ο Γουίλιαμ Μπάντινγκ (William Banting) γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1797 και είχε αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση ενός γραφείου πολυτελών κηδειών. Από την ηλικία των 30 ετών και μετά, είχε αναπτύξει σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας. Κανένας άλλος από την οικογένειά του δεν έπασχε από παχυσαρκία. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για εκείνον, που του είχε προκαλέσει και μια σειρά προβλημάτων υγείας από τόσο νεαρή ηλικία, όπως μειωμένη όραση, προβλήματα ακοής, αϋπνία κ.α.
Ένας γιατρός και προσωπικός φίλος του Γουίλιαμ Μπάντινγκ του συνέστησε ακραία σωματική άσκηση: έντονους περιπάτους, ιππασία και κωπηλασία στον Τάμεση νωρίς κάθε πρωί. Αλλά το πλάνο αυτό δεν πέτυχε. Ο ίδιος ο Μπάντινγκ είπε ότι ναι μεν ενίσχυσε το μυϊκό του σύστημα, αλλά η άσκησητον έκανε να πεινάει περισσότερο και έτρωγε ακόμα πιο πολύ.
Ένα απόγευμα του 1863 ο Banting έφτασε στο ιατρείο ενός διακεκριμένου γιατρού του Λονδίνου, του Dr William Harvey, ο οποίος στέγαζε το ιατρείο του στο σημερινό Soho. Πήγε εκεί, επειδή ο προσωπικός του φίλος και γιατρός απουσίαζε για τις καλοκαιρινές διακοπές του. Ο Dr Harvey είχε μόλις επιστρέψει από ένα συνέδριο στο Παρίσι, όπου είχε ακούσει μια διάλεξη από τον Claude Bernard σχετικά με τη διατροφή και τον διαβήτη.
Ο δρ Harvey ρώτησε τον Banting σχετικά με το τι έτρωγε κάθε μέρα και αμέσως του συνέστησε να κόψει εντελώς τις πατάτες, το ψωμί, τη ζάχαρη, το γάλα και τη μπύρα από τη διατροφή του. Του έδωσε ένα φύλλο χαρτί, στο οποίο έγραφε λεπτομερώς το νέο διατροφικό του πρόγραμμα. Και αυτό το κομμάτι χαρτί θεωρείται μέχρι και σήμερα ότι συνιστά την πρώτη καταγεγραμμένη δίαιτα στην ιστορία! Όπως δημοσίευσε ο ίδιος ο Γουίλιαμ Μπάντινγκ αργότερα, εκείνο το διατροφικό πρόγραμμα ήταν το εξής:

Πρωινό στις 09:00
  • 170 γραμμάρια κρέας βόειο, ή αρνίσιο, ή νεφρά, ή ψητό ψάρι, ή μπέικον, ή αλλαντικά κάθε είδους, εκτός από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας
  • 260 ml τσάι ή καφέ χωρίς γάλα και χωρίς ζάχαρη
  • Ένα μικρό μπισκότο ή μια φρυγανιά ψωμί
Μεσημεριανό στις 14:00
  • 140-170 γραμμάρια από οποιοδήποτε είδος ψάρι, εκτός από σολομό, ρέγγα, ή χέλι, ή οποιοδήποτε κρέας, εκτός από χοιρινό ή μοσχαρίσιο
  • Οποιοδήποτε λαχανικό εκτός από πατάτες, ή παντζάρια, ή καρότο
  • 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί
  • Λίγα κομμάτια φρούτο χωρίς ζάχαρη
  • 2-3 ποτήρια καλό κόκκινο κρασί, ή τσέρι, αλλά όχι μπύρα
Σνακ στις 18:00 μαζί με το τσάι:
  • 50-80 γραμμάρια φρούτα
  • 1-2 φρυγανιές
  • Τσάι χωρίς γάλα και χωρίς ζάχαρη
Βραδινό στις 21:00
  • 80-110 γραμμάρια κρέας ή ψάρι παρόμοιο με το μεσημεριανό γεύμα
Συνοδευτικό ποτό αργότερα, εφόσον απαιτείται:
  • Τζιν, ουίσκι ή κονιάκ, χωρίς ζάχαρη, ή 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί ή τσέρι
Από την πρώτη εβδομάδα, ο Γουίλιαμ Μπάντινγκ άρχισε να χάνει κιλά και καθώς οι μήνες πέρασαν με μεγάλη επιτυχία για την υγεία του, αποφάσισε να δημοσιεύσει την ιστορία του και το πώς έχασε 20 κιλά και συνέχιζε με την απώλεια βάρους του. Ονόμασε το βιβλίο του «Επιστολή για την παχυσαρκία» (Letter on Corpulence).
δίαιτα
Ο Banting δεν ζήτησε καμία αποζημίωση για τις δημοσιεύσεις του. Το αντιμετώπισε ως ένα δημόσιο καθήκον να μεταδώσει την «θεραπεία» για την παχυσαρκία και δώρισε όλα τα κέρδη από τις πολλές εκδόσεις, μεταφράσεις και επανεκδόσεις της «Επιστολής στην Παχυσαρκία» σε νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η «Επιστολή» πούλησε πάνω από 63.000 αντίτυπα στη Μ. Βρετανία -ένα εντυπωσιακό νούμερο σε μια εποχή που πολλοί ήταν αναλφάβητοι- μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα γερμανικά και πωλήθηκε ευρέως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια απεικόνιση του Γουίλιαμ Μπάντινγκ, την οποία ίσως έχετε δει να συνοδεύει κάποια διακωμώδηση ή ειρωνικό σχόλιο…
δίαιτα
Όπως, ίσως καταλάβατε, η δίαιτα του Μπάντινγκ αποτέλεσε πρόδρομο της δίαιτας Άτκινς, του Αμερικανού καρδιολόγου που έναν αιώνα αργότερα (1972) δημοσίευσε το «New Diet Revolution» και φυσικά πλούτισε από αυτό. Ήταν ουσιαστικά η ίδια ιδέα του Dr William Harvey, την οποία είχε εφαρμόσει ο William Banting 100 χρόνια πιο πριν.
Σήμερα, όλοι ξέρουν την δίαιτα Άτκινς, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον Γουίλιαμ Μπάντινγκ. Κακώς, πολύ κακώς…
δίαιτα

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα