Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια για να διεγείρει τον εγκέφαλο και να βελτιώσει την απόδοση της μνήμης δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ανθρώπους, σύμφωνα με τις δηλώσεις κάποιων ερευνητών τους οποίους έχει χρηματοδοτήσει το αμερικανικό Πεντάγωνο για τη συγκεκριμένη έρευνα-τεχνολογία.
Η τεχνολογία αυτή ξεκίνησε με αρχικό σκοπό να βοηθήσει εκείνους τους στρατιώτες που είχαν μειωμένη ικανότητα σχηματισμού αναμνήσεων λόγω τραυματισμού στο κεφάλι, βοηθώντας γενικότερα τους στρατιώτες να ανταπεξέλθουν στις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, αν σκεφτούμε λίγο καλύτερα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα και σε άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα στους ηλικιωμένους, προκειμένου να τονώσει τη μνήμη τους.
Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του Nature σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Σικάγο, προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών σε εθελοντές παρουσιάστηκαν από δύο ερευνητικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από την DARPA, την ερευνητική υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Το συγκεκριμένο σύστημα, προς το παρόν, δοκιμάζεται σε ασθενείς στους οποίους είχαν ήδη εμφυτευθεί ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο για την αντιμετώπιση της επιληψίας. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται σε δύο διαφορετικές περιοχές του ιππόκαμπου. Ο ιππόκαμπος αποτελεί εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται πως παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης.

Αν ο εγκέφαλος ζητήσει πρόσβαση σε αυτή τη βραχυχρόνια ανάμνηση όσο αυτή διαρκεί, η ανάμνηση περνά τελικά στη μακροπρόθεσμη μνήμη όπου αποθηκεύεται επ’ αόριστον. Η τεχνολογία της DARPA ουσιαστικά αποκαθιστά την επικοινωνία ανάμεσα σε δύο επιμέρους τμήματα του ιππόκαμπου, η οποία και θεωρείται απαραίτητη για την αποθήκευση μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.
Oι ερευνητές προσπαθούν να μιμηθούν το σήμα που ξεκινά στην πρώτη περιοχή, την C3, και καταλήγει στη δεύτερη περιοχή του ιππόκαμπου με την ονομασία C1. Σε πρώτη φάση, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε την επικοινωνία ανάμεσα στο C3 και στο C1 σε 12 ασθενείς με επιληψία, που κλήθηκαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους εικόνες ενάμισι λεπτό αφότου τις είδαν για πρώτη φορά.
Οι καταγραφές επέτρεψαν την ανάπτυξη ενός αλγόριθμου που αναλύει τη δραστηριότητα του C3 και προβλέπει την αντίδραση που θα είχε το C1 αν δεχόταν το σήμα αυτό.
Θεωρητικά, ο αλγόριθμος αυτός μπορεί να αποκαταστήσει την επικοινωνία των δύο περιοχών του ιππόκαμπου ακόμα κι αν τα κύτταρα της περιοχής C3 έχουν καταστραφεί. Αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους, ωστόσο προηγούμενες δοκιμές σε πιθήκους είχαν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, όπως κάθε νέα τεχνολογία, έτσι κι αυτή παραμένει άγνωστο για το πόσο αποτελεσματική και ακριβής θα μπορεί να είναι, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου δέχεται διαφόρων ειδών ερεθίσματα από τις υπόλοιπες περιοχές του εγκεφάλου, ταυτόχρονα.
Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί πως το συγκεκριμένο project με ονομασία RAM (Restoring Active Memory) Project είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό των ΗΠΑ, Barak Obama, το 2014, όπου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε πως πρόκειται για ένα νέο project που μπορεί να βοηθήσει αρκετό κόσμο και να φτάσει την επιστήμη στο επόμενο επίπεδο. Παράλληλα, είχε ανακοινώσει πως μαζί με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η DARPA εργάζεται πάνω σε μια έρευνα για τη δημιουργία τεχνητών/ρομποτικών πνευμόνων, τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να ελέγξουν με τον εγκέφαλό τους.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ