Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Οι αμπελοφιλόσοφοι του Facebook


Η αλήθεια είναι πως το Facebook έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν υπάρχει μέρα που να μην τσεκάρουμε το προσωπικό μας λογαριασμό κι αν τύχει και δεν έχουμε ίντερνετ καμιά μέρα, παθαίνουμε απανωτές κρίσεις και κινδυνεύουμε από στερητικό σύνδρομο.


Ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή μας, ευχάριστο ή δυσάρεστο, σημαντικό ή αδιάφορο, σπεύδουμε να το κοινοποιήσουμε με δημοσίευση στο Facebook.

Μια άλλη αγαπημένη συνήθεια των περισσοτέρων είναι επίσης το να γράφουν αποφθέγματα και γνωμικά. Είτε δικά τους, είτε μεγάλων φιλόσοφων, ποιητών και συγγραφέων.

Σʾ αυτές τις καθημερινές «αμπελοφιλοσοφίες» θα εστιάσουμε απόψε.

Πρώτη απορία σας είναι φυσικά το τι ζόρι τραβάω εγώ, με το τι γράφει ο καθένας στο τοίχο του, και το τι κακό βρίσκω στα ρητά που κοινοποιούν οι φίλοι μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα απʾ την αρχή. Όλοι μας κάποια στιγμή κοινοποιήσαμε ή δημοσιεύσαμε με copy-paste κάτι που διαβάσαμε κάπου και μας άρεσε, ή κάποιο ρητό που μας εξέφραζε. Όμως, άλλο αυτό κι άλλο να κάνεις εκατό κοινοποιήσεις τη μέρα εικόνων που αναφέρουν ρητά του Σωκράτη ή του Πλάτωνα, και χωρίς να είσαι σίγουρος για το «τι θέλει να πει ο ποιητής».

Η πλειοψηφία στο facebook, απλά αναπαράγει post που πήραν τα περισσότερα like και ποσώς την ενδιαφέρει το νόημα αυτού που κοινοποίησαν. Συν το ότι έχουν δημιουργηθεί άπειρες σελίδες και ομάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με κάθε λογής σοφίες.

Επίσης κι η κουτσή Μαρία ανεβάζει γνωμικό του Σωκράτη ή του Paulo Coelho (άλλου αγαπημένου για αποφθέγματα στο Facebook).
Κάτσε, βρε φίλε. Εσένα η μόνη σου επαφή με φιλοσοφία και λογοτεχνία άντε να ήταν το απόφθεγμα της Λαίδης Άντζελας «Ουδείς Άσφαλτος» κι οι «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι».

Τι σου φταίει ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης κι ο Πυθαγόρας και καταπιάνεσαι αφού δεν τους έχεις ούτε καν ακουστά. Εσύ το μόνο Πλούταρχο που ξέρεις είναι τον Γιαννάκη το Πλούταρχο, το καλύτερο παιδί της ελληνικής μουσικής.

Πάμε τώρα σʾ αυτούς που εκτός από «δανεικά» ρητά, γράφουν και δικά τους. Ok, καλά κάνετε. Το θέμα, όμως, είναι να μπορείτε να τα εφαρμόσετε και στη ζωή σας.
Τι αξία έχει ένα έξυπνο post στον τοίχο σου, αν σκοπεύεις απλά να ξεπεράσεις τα like  που πήρε η κολλητή σου που έκανε check-in στο Mall.

Θέλεις όντως νʾ απευθυνθείς σε κάποιους στο Facebook και να περάσεις κάποιο μήνυμα; Τότε φτιάξε μια σελίδα που θα προωθείς το σκοπό σου ή ένα blog και τότε πραγματικά γράψε ό,τι θέλεις.

Να ξέρεις πως ακόμα και μια ανάρτηση που αξίζει προσοχής θα χαθεί στην αρχική σελίδα των φίλων σου, ανάμεσα σε selfie με duck face και άπειρες κοινοποιήσεις παρουσίας. Οπότε τζάμπα τα γράφεις.

Δυο-τρεις άντε να προσέξουν και να προβληματιστούν πάνω σʾ αυτό που έγραψες.
Μη μένεις στις αμπελοφιλοσοφίες, λοιπόν. Αν πραγματικά είσαι σκεπτόμενο άτομο και θέλεις νʾ ακουστεί η φωνή σου κι η άποψή σου κάνʾ το σωστά.

Ψάξʾ το να γράφεις άρθρα ή να συνεργαστείς με κάποιο blog ή εφημερίδα της πόλης σου. Το ilov.gr είναι επίσης εδώ και σε περιμένει αν γράφεις καλά!

Τα γνωμικά πολλοί αγάπησαν, τους αμπελοφιλόσοφους και τους ρήτορες του καναπέ κανείς. Δες που θες νʾ ανήκεις κι άσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για φωτογραφίες, για επαφή με κόσμο και γνωριμίες.


Τα λόγια με νόημα δεν γράφονται έτσι κι ούτε είναι προϊόν μαζικής κατανάλωσης.

Ράνια Ψύλλα



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα