Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Τι μας κρατάει μακριά από τα ρίσκα;

Τι μας κρατάει μακριά από τα ρίσκα;

Κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν τα ρίσκα. Είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με πράγματα που δεν τους εγγυώνται καμία ασφάλεια ή ακόμη και να περπατήσουν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, φτάνει να ξέρουν πως μέσω της δικής τους προσπάθειας, θα βρεθούν πιο κοντά στον δύσκολο στόχο τους. Τελικά, όπως διαβεβαιώνουν διάφοροι ψυχολόγοι, όλους εκείνους που φοβούνται τα ρίσκα, “η επιτυχία έχει να κάνει με τη νοοτροπία που κουβαλά ο καθένας μας μαζί του”.
Ο εγκέφαλος ενός επιτυχημένου ανθρώπου ξεχωρίζει από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις αλλαγές στη ζωή του. Η ψυχολόγος του πανεπιστημίου Stanford, Carol Dweck, έχει ανακαλύψει πως η αληθινή επιτυχία εξαρτάται από τη νοοτροπία μας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι εστιάζουν στην ανάπτυξη, στην επίλυση προβλημάτων και στην αυτοβελτίωση, ενώ οι υπόλοιποι μετατρέπουν οτιδήποτε τους χαρακτηρίζει σε προσόν, αποφεύγοντας οποιαδήποτε πρόκληση. Με άλλα λόγια, ένας επιτυχημένος άνθρωπος, δηλαδή ο άνθρωπος που ρισκάρει, δεν λαμβάνει την αποτυχία ως αποτυχία. Αντιθέτως, τη βλέπει ως ευκαιρία να μάθει, να προσαρμοστεί και να γίνει καλύτερος άνθρωπος. 

Το κλειδί της επιτυχίας αυτών των ανθρώπων είναι η ανάληψη ρίσκων, και ίσως το γεγονός ότι γεννιούνται ή γίνονται ριψοκίνδυνοι. Η αλλαγή στη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πάντα γύρω μας, φαίνεται πως είναι η απάντηση εάν αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε για να βρεθούμε πιο κοντά στην επιτυχία. Το BBC πρόσφατα, φιλοξένησε τις απόψεις- συμβουλές των εμπνευστών του Linkedln και εμείς ξεχωρίσαμε εκείνες του Jeff Haden. 
"Πάει... Πριν αρχίσω την ομιλία, τα θαλάσσωσα"
"Πάει... Πριν αρχίσω την ομιλία, τα θαλάσσωσα"
“Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε πως εκείνο που μας χαρακτηρίζει είναι ότι μετανιώνουμε για πράγματα που δεν κάναμε”, αναφέρει ο Haden. “Από τα λάθη κάποια στιγμή συνερχόμαστε, μαθαίνουμε, χτίζουμε νέες βάσεις. Το να μην κάνουμε απολύτως τίποτα είναι το πραγματικό λάθος γιατί αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι δεν έχει μείνει τίποτα για να βελτιώσουμε, και ενδεχομένως να σώσουμε ή να ανακαλύψουμε”. Και οι συμβουλές που έχει να μας δώσει, είναι δύο, (περισσότερες για την ακρίβεια, αλλά εμείς ξεχωρίσαμε τις παρακάτω): 
“Ζήτα συγγνώμη για ένα μεγάλο λάθος που έχεις κάνει”
Όπως γράφει ο Haden, “Στη ζωή μπορούμε εύκολα να απολογηθούμε για μικρά πράγματα που έχουμε κάνει αλλά όταν τα λάθη μας ξεπερνούν το βάρος που μπορούμε να σηκώσουμε, τότε δύσκολα ζητάμε συγγνώμη. Νιώθουμε αμηχανία και ντροπή όταν ξέρουμε πως έχουμε κάνει κάτι διαβόητο με αποτέλεσμα να “δραπετεύουμε” από την κατάσταση, αφήνοντας πίσω, για χρόνια αυτό που κάναμε. Και όποτε τύχει να γυρίσουμε πίσω και να το σκεφτούμε, ξέρουμε πως θα νιώσουμε και πάλι άσχημα για τον εαυτό μας. Πείτε συγγνώμη, μπορεί να ταπεινωθείτε αλλά επιτέλους θα νιώσετε καλά που προχωρήσατε και ίσως, διορθώσετε μια σχέση που πιστεύατε ότι δεν έχει καμία ελπίδα διάσωσης”. 
Εάν η νοοτροπία μας λέει ό, τι το ρίσκο μας θα αποτύχει, θα αποτύχει!
Εάν η νοοτροπία μας λέει ό, τι το ρίσκο μας θα αποτύχει, θα αποτύχει!
“Αντιμετώπισε έναν από τους χειρότερούς σου φόβους”
Κάθε φορά που πάμε να καταπιαστούμε με κάτι μεγάλο, μας κυριεύουν φόβοι. Οι παραγωγικοί και δημιουργικοί άνθρωποι δεν είναι πιο γενναίοι από τους υπόλοιπους, απλώς βρίσκουν τη δύναμη και δεν εγκαταλείπουν τον στόχο τους. Η επιτυχία τους έγκειται στη συνειδητοποίηση ότι ο φόβος παραλύει ενώ η δράση δημιουργεί αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη για τον εαυτό τους. Οπότε ο Haden προτείνει εάν κάτι μας φοβίζει, να το κάνουμε. Δεν χρειάζεται να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, αρκεί να τις αποδεχτούμε και σίγουρα θα πετύχουμε. 
Κρατώντας απόσταση από ρίσκα, το κενό ανάμεσα στην επιτυχία και τον εαυτό μας μεγαλώνει. Εάν αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, τότε θα δούμε καθαρά πως το ενδεχόμενο της αποτυχίας είναι μόνο ένα μέρος μιας υγιούς μετάβασης που θα μας βοηθήσει να πάμε παραπέρα και όχι στον γκρεμό μιας ολοσχερούς αποτυχίας. Αυτό είναι το νόημα πίσω από τη λειτουργία του επιτυχημένου εγκεφάλου, η υιοθέτηση της ιδέας ότι τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως τα είχαμε υπολογίσει. Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο, την επιτυχία του ρίσκου... Γιατί ρισκάροντας, μόνο κερδίζεις. 
Έλενα Κρητικού 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα