Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

lifehub-anthropos-filosofia-32

ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΜΕΡΟΣ Α’


Διαβάστε ποια ήσαν τα φιλοσοφικά ρεύματα και οι φιλοσοφικές σχολές των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις όλων των κατοπινών φιλοσοφικών θεωριών και δογμάτων σε φιλοσοφικό ή θεολογικό επίπεδο, σε σχέση με ορισμένα χωρία της Βίβλου!..
Στις σελίδες που ακολουθούν δημοσιεύονται στοιχεία για όλες σχεδόν τις φιλοσοφικές σχολές που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα και τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες.
Εξυπακούεται ότι μετά την γενική αναφορά των στοιχείων για τις φιλοσοφικές σχολές, ο γράφων παραπέμπει τον αναγνώστη στα βιβλικά κείμενα, ώστε ο ενδιαφερόμενος να διασταυρώνει τα φιλοσοφικά στοιχεία με αυτά της Βίβλου και μάλιστα να έχει την ακριβή παραπομπή της Αγίας Γραφής:

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (ή ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ ή ΑΚΑΔΗΜΙΑ)
Ως γνωστόν, η Ακαδήμεια (ή Ακαδήμια ή Ακαδημία) ήταν ένα προάστιο των Αθηνών, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το Δίπυλον, λίγο πιο πέρα από το δημόσιον σήμα, την τοποθεσία όπου ήταν θαμμένοι επιφανείς Αθηναίοι και οι πολίτες που σκοτώθηκαν στους πολέμους. Ονομάστηκε έτσι από τον ήρωα Ακάδημο και ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά. Εκεί υπήρχαν οι 12 ιερές ελιές, που φυτεύτηκαν από την ελιά της Ακρόπολης και που λέγονταν μορίαι. Ο Κίμωνας μετέβαλε την ξερή περιοχή της Ακαδημείας σε περίφημο άλσος, το οποίο σεβάστηκαν οι Λακεδαιμόνιοι στις εισβολές τους. Ο Σύλλας όμως το κατέστρεψε όταν πολιόρκησε την Αθήνα. Φαίνεται πως τα δέντρα του ξαναφύτρωσαν, γιατί ο Οράτιος, που σπούδασε εκεί, αναφέρεται στα δέντρα του Ακαδήμου (Επιστολές, Β’, ΙΙ 45). Υπήρχαν στην Ακαδήμεια βωμοί του Έρωτα, του Προμηθέα (από όπου ξεκινούσαν οι λαμπαδηδρομίες), των Μουσών, του Ερμή, του Ηρακλή, του Μορίου Διός (προστάτη των ελαιών) και της Αθηνάς.
Κοντά στην Ακαδήμεια βρισκόταν ο τάφος του Πλάτωνα, που είχε κοντά στον Κολωνό ένα εξοχικό σπίτι με κήπο. Όταν εγκατέλειψε το γυμνάσιο της Ακαδημείας, όπου δίδασκε ο Πλάτωνας, εξακολούθησε τη διδασκαλία του σε αυτόν τον κήπο, όπου ίδρυσε ιερό των Μουσών (Μουσείο). Ο άμεσος διάδοχός του Σπεύσιππος έβαλε να στήσουν στον κήπο αγάλματα των Χαρίτων και ένας Πέρσης που λεγόταν Μιθριδάτης έστησε έναν ανδριάντα του Πλάτωνα, έργο του Σιλαλίωνα. Μετά τον Σπεύσιππο (347-339), διαδέχτηκαν τον Πλάτωνα στη διεύθυνση της σχολής –της Παλαιάς Ακαδημείας, όπως ονομάστηκε αργότερα– ο Ξενοκράτης, που δίδαξε από το 339 ώς το 314, ο αστρονόμος Ηρακλείδης ο Ποντικός, ο Φίλιππος ο Οπούντιος, ο Πολέμων ο Αθηναίος (314-270), ο Κράντωρ ο Σολεύς και ο Κράτης ο Αθηναίος. Τον τελευταίο διαδέχτηκε ο Αρκεσίλαος ο Πιταναίος (315-240 π.Χ.), που δίδασκε πως η ουσία της σοφίας δεν είναι η γνώση των πάντων, αλλά η έρευνα και η προσπάθεια απελευθέρωσης από την πλάνη, και που ίδρυσε τη Μέση Ακαδημία. Τις απόψεις του –σκεπτικιστικές και αντίθετες προς των Στωικών– επιχείρησε να αναπτύξει το 2ο αιώνα π.Χ. ο Καρνεάδης, ιδρυτής της Νέας Ακαδημείας, αλλά με τις σοφιστείες του και με τη ρητορική του έκανε την Πλατωνική Ακαδήμεια απλή ακροαματική επίδειξη, αυτό δηλαδή που θα μισούσε ο Πλάτωνας. Το 2ο αιώνα π.Χ. ο Αντίοχος ο Ασκαλωνίτης, διδάσκαλος του Κικέρωνα, του Λούκουλλου και του Βρούτου, πραγματοποίησε ένα είδος συνδιαλλαγής με τη Στωική Σχολή και ισχυρίστηκε πως ανασυνέστησε την Παλαιά Ακαδήμεια. Όμως, μόνον έπειτα από τρεις αιώνες η Πλατωνική Ακαδήμεια βρήκε άξια διαδοχή, στους Νεοπλατωνικούς Αμμώνιο Σακκά και Πλωτίνο. Ο Άγγλος ποιητής Μίλτον έγραψε, στον Ανακτημένο Παράδεισό του (IV 244 κ.ε.), για την Πλατωνική Σχολή: «…της Ακαδημείας ο ελαιώνας, καταφύγιο του Πλάτωνος, όπου το αττικό πουλί γλυκολαλεί το καλοκαίρι».
ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
Ο Εκλεκτισμός ήτο μια φιλοσοφική τάση που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ορθότερα στοιχεία των μεγάλων θεωριών. Εκλεκτικοί ήταν ο Παναίτιος ο Ρόδιος, ο Ποσειδώνιος, ο Φίλων ο Λαρισαίος κ.ά.
Μας δίδεται, ίσως, η ευκαιρία να θυμηθούμε την Παλαιά Διαθήκη που λέει ότι:
– «και οι πιστοί εν αγάπη προσμενούσιν αυτώ, ότι χάρις και έλεος εν τοις οσίοις αυτού, και επισκοπή εν τοις εκλεκτοίς αυτού» (Σοφ. Σολ. 3, 9).
– «δοθήσεται γαρ αυτώ της πίστεως χάρις εκλεκτή» (Σοφ. Σολ. 3, 14).
– «μία εστί περιστερά μου, τελεία μου, μία εστί τη μητρί αυτής, εκλεκτή τη τεκούση αυτήν … τις αύτη η εκκύπτουσα ωσεί όρθρος, καλή ως σελήνη, εκλεκτή ως ο ήλιος, θάμβος ως τεταγμέναι» (Άσμα Ασμάτων 6, 9-10).
– «χειρ εκλεκτών κρατήσει ευχερώς, δόλιοι δε έσονται εν προνομή» (Παρ. Σολ. 12, 24). Κλπ.
 ……… ΣΥΝΕΧΙZETAI…………

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
  1. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (ή ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ ή ΑΚΑΔΗΜΙΑ)
    2. ΕΚΛΕΚΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
    3. ΕΛΕΑΤΑΙ -ΕΛΕΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
    4. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ – ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟΣ
    5. ΕΠΙΚΟΥΡΙΣΜΟΣ.
    6. ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ
    7. ΗΛΕΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ
    8. ΙΩΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
    9. ΚΥΝΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
    10. ΛΥΚΕΙΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
    11. ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
    12. ΜΥΣΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
    13. ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ
    14. ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΕΙΑ
    15.ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
    16. ΝΕΟΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ
    17. ΟΡΦΙΣΜΟΣ –ΟΡΦΙΚΟΙ
    18. ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ (ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ)
    19. ΠΕΙΣΙΘΑΝΑΤΟΙ
    20. ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Ίδε και Λύκειον Αριστοτέλους)
    21. ΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (Ίδε Ακαδημία Πλάτωνος)
    22. ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
    23. ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
    24. ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ
    25. ΣΟΦΙΣΤΕΣ-ΣΟΦΙΣΤΙΚΗ
    26. ΣΤΩΪΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ – ΣΤΩΪΚΙΣΜΟΣ
    27. ΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ (Ίδε επί πλέον: Κυνικοίφιλόσοφοι)
    28. ΥΠΑΤΙΑΣ ΟΠΑΔΟΙ
    29. ΥΠΟΣΤΑΣΗ
    30. ΨΥΧΟΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
photo archaia-ellada.blogspot
ΠΗΓΕΣ:
Βασική πηγή για την αλίευση των παραπάνω στοιχείων των φιλοσοφικών σχολών είναι διάφορες ελληνικές εγκυκλοπαίδειες, με κύρια έμφαση στην «Δομή» ή την «Τομή gold», τα πάσης φύσεως βιβλία και περιοδικά και, ασφαλώς το προσωπικό αρχείο Άγγελου Π. Σακκέτου, ενώ οι βιβλικές παραπομπές είναι από την Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη).
(Από το δίτομο έργο του Άγγελου Π. Σακκέτου: «Χριστιανικός Ελληνισμός»)
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα