της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου
Το δέρμα αποτελεί τον καθρέπτη της υγείας, καθώς μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του (λέγονται τριχοειδή αγγεία) και των νευρικών απολήξεων (δηλαδή των τελείωμα των τμημάτων των νεύρων) γίνεται αποδέκτης μηνυμάτων που αφορούν ό,τι συμβαίνει βαθιάμέσα στο σώμα.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα αποτυπώνεται σε αυτό ό,τι δεν πάει καλά στο εσωτερικό του οργανισμού - και ένα έμπειρο ιατρικό μάτι μπορεί εύκολα να υποψιασθεί ότι μία επίμονη «κοκκινίλα» ή ένα περίεργο εξάνθημα σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια απλήδερματοπάθεια.
Οι παθήσεις των εσωτερικών οργάνων, τα λοιμώδη νοσήματα και οι αυτοάνοσες ασθένειες επηρεάζουν με διάφορους τρόπους το δέρμα.
Ωχρό
Αποτελεί ένδειξη πιθανής αναιμίας
Κίτρινο (ικτερικό)
Οταν το δέρμα έχει "κίτρινη", δηλαδή ικτερική, χροιά μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: αναιμίες,
- ηπατικές διαταραχές όπως η ηπατίτιδα,
- η κίρρωση του ήπατος,
- η χολολιθίαση
- καρκίνος, καθώς και ορισμένες
- συγγενείς ασθένειες
Αν τα μάτια σας, έχουν επίσης κίτρινο χρώμα, μπορεί αυτό να είναι σημάδι κάποιας ηπατικής πάθησης.
Πορτοκαλοκίτρινο
Αν το δέρμα σας έχει λάβει ένα πορτοκαλί προς κίτρινο χρώμα, πιθανόν να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, που αυξάνει την παραγωγή βήτα-καροτίνης στο αίμα. Ο θυρεοειδής αδένας σε αυτή τη περίπτωση υπολειτουργεί και δυσκολεύεται να μεταβολίσει την αντιοξειδωτική ουσία και έτσι τη συσσωρεύει. Βέβαια η συσσώρευση της καροτίνης μπορεί να είναι αθώα, εάν καταναλώνετε πολλά καρότα, γλυκοπατάτες ή κολοκύθες.
Μπλε - Κυάνωση
Το δέρμα μπορεί επίσης να παρουσιάσει κυάνωση, δηλαδή να αποκτήσει μια μπλε απόχρωση. Το χρώμα αυτό υποδηλώνει ότι το αίμα δεν οξυγονώνεται επαρκώς, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες όπως οι αποφράξεις της αναπνευστικής οδού, οι πνευμονοπάθειεςκαι η αναιμία (σε τέτοια περίπτωση οι γιατροί μιλούν για κεντρική κυάνωση), καθώς και η καρδιακή ή η κυκλοφορική ανεπάρκεια (περιφερική κυάνωση).
Μαύρο -μελανοδερμία
Το δέρμα μπορεί επίσης να μαυρίσει, δηλαδή να αναπτυχθεί η επονομαζόμενη μελανοδερμία. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες του ήπατος, όπως η νόσος του Wilson κατά την οποία γίνεται κατακράτηση χαλκού από το ήπαρ ή σε ορμονικό πρόβλημα όπως η νόσος τουAddison (ουσιαστικά πρόκειται για την επινεφριδική ανεπάρκεια, κατά την οποία τα επινεφρίδια δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες από την ορμόνη κορτιζόλη). Το δέρμα μπορεί να γίνει επίσης μελανό και με την λήψη φαρμάκων όπως ορισμένα κυτταροστατικά (χορηγούνται γιατην καταπολέμηση του καρκίνου).
Καφέ σημάδια στα πόδια
Αν στο καλάμι του ποδιού σας παρατηρήσετε καφέ σημάδια ή μικρές φλέβες που ματώνουν, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πάσχετε από διαβήτη. Η ανάπτυξη βελούδινων «πλακών» γύρω από τον λαιμό ή τις μασχάλες είναι μια ακόμη ένδειξη ανάπτυξης διαβήτη.
Παρά το γεγονός ότι, οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές μιας επικείμενης ασθένειας, πολλές δερματικές παθήσεις δε δείχνουν κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη είναι. Γι’ αυτό καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό.
medlabgr
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.