Ένα ποσοστό διαβητικών τύπου 1, της τάξης του 7%, αλλά και άτομα με προφανή διαβήτη τύπου 2, έχουν αντισώματα που επιτίθενται κατά του β-κυττάρου του παγκρέατος, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή (Διαβήτης τύπου LADA). Το β-κύτταρο είναι αυτό που παράγει την ινσουλίνη και όταν καταστρέφεται υπάρχει ανάγκη για ενέσιμη θεραπεία.
Στους διαβητικούς τύπου 1 έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα β-κύτταρα του παγκρέατος, γι’ αυτό και η ανάγκη χρήσης ινσουλίνης είναι άμεση, από την στιγμή της διάγνωσης. Υπάρχει όμως η περίπτωση κάποιος που θεωρείται ότι έχει διαβήτη τύπου 1, να έχει τελικά διαβήτη τύπου LADA, μιας κατάστασης που ναι μεν οφείλεται σε αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων, χωρίς να είναι όμως ολοκληρωτική. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά που αρχικά νομίζουν ότι έχουν τύπου 1 διαβήτη, να μπορούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους χωρίς ινσουλίνες, διότι ενδέχεται να έχουν μια ικανοποιητική έκκριση ινσουλίνης. Η διάγνωση μπορεί να μπει όταν τα επίπεδα του c-πεπτιδίου είναι οριακά. Βέβαια και σε αυτή τη περίπτωση η βλάβη εξελίσσεται, λόγω των αντισωμάτων και τελικά θα χρειαστεί η ενέσιμη θεραπεία στο μέλλον.
Επίσης στους διαβητικούς τύπου 2 μπορεί να εμφανισθούν τα αντισώματα που αναφέρονται στον διαβήτη τύπου 2 (anti-GAD και anti- IA). Αυτά τα άτομα συνήθως δεν μπορούν να ρυθμιστούν με τα δισκία και γρήγορα υπάρχει η ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ινσουλίνη. Επειδή το ποσοστό των ατόμων αυτών δεν είναι αμελητέο, θα πρέπει να διερευνάται η ύπαρξη των αντισωμάτων αυτών σε όλους τους διαβητικούς τύπου 2 που έχουν δύσκολη ρύθμιση. Ιδιαίτερα σε νεότερους ανθρώπους <50 ετών, με χαμηλό σωματικό βάρος ΒΜΙ<25, με οξέα συμπτώματα κατά τη διάγνωση και ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων στα ίδια ή στην οικογένεια τους, η πιθανότητα να έχουν θετικά αντισώματα είναι πολύ μεγάλη, περίπου 90%.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.