Το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης
Το Περιοδικό Αρχαιολογία (Archaeology ) έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο που γράφτηκε από τον Andrew Lawler για τη λεηλασία του Εθνικού Μουσείου της Βαγδάτης.
Όταν η λεηλασία συνέβη το 2003, πλιατσικολόγοι έβαλαν φωτιά σε μερικά από τα γραφεία στο μουσείο και έκλεψαν περισσότερα από 15.000 αντικείμενα. Ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα ήταν «εμβληματικά αντικείμενα, όπως η Παναγία της Warka, ένα πέτρινο κεφάλι μιας γυναίκας που βρέθηκε στην Ουρούκ, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη πόλη του κόσμου."
|
Ο Lawler, αναφέρει ότι οι υπάλληλοι του μουσείου προσπάθησαν να κρύψουν κάποια αντικείμενα, προκειμένου να προστατεύσουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα στη συλλογή:
Εάν οι αξιωματούχοι του μουσείου δεν είχαν κρύψει 8.366 από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα σε ασφαλές μέρος, γνωστό μόνο σε αυτούς, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι μια καταστροφή για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ. Για ένα διάστημα, κανείς δεν ήξερε πόση ζημιά είχε γίνει.Ήμουν με μια ομάδα Αμερικανών αρχαιολόγων που έφτασε να εκτιμήσει την κατάσταση. Τα περισσότερα από τα κατ 'εκτίμηση 170.000 εκθέματα του μουσείου τελικά βρέθηκαν να είναι ασφαλή. Η κτηνωδία έγινε πρωτοσέλιδη σε όλο τον κόσμο. Ήταν εντελώς προβλέψιμη.Περίπου 2.500 χρόνια νωρίτερα, ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος ο Μέγας έφτασε σε κοντινή απόσταση από τη Βαβυλώνα, με σκοπό να εισβάλλει στη συνέχεια, στην μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, αλλά ιστορικά κείμενα εκείνης της περιόδου αναφέρουν ότι δεν υπήρξε χάος ή λεηλασία. Ωστόσο, το 2003, τα αμερικανικά στρατεύματα απέτυχαν να εξασφαλίσουν προστασία στο αρχαιολογικό μουσείο αν και βρισκόταν δεύτερο στη λίστα, μετά την Κεντρική Τράπεζα, με τα σημαντικά σημεία που έπρεπε να προστατευθούν στη σύγχρονη ιρακινή πρωτεύουσα. Οι αρχαιολόγοι είχαν επισκεφθεί το Πεντάγωνο, πριν από την εισβολή, για την παροχή λεπτομερών συντεταγμένων στους στρατιωτικούς αξιωματούχους όλων των σημαντικότερων τοποθεσιών της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς.Η λεηλασία του μουσείου έγινε σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την έναρξη της, στις 10 Απριλίου 2003. Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή μιας δεκαετούς καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, μιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει τις πρώτες πόλεις στον κόσμο, αυτοκρατορίες, και σύστημα γραφής .
Σήμερα, το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ είναι υπό ανακαίνιση. Νέες γκαλερί και state-of-the-art συστήματα ελέγχου του κλίματος και της ασφάλειας έχουν εγκατασταθεί, προκειμένου να προστατεύσουν τη συλλογή και να αποτρέψουν και άλλο περιστατικό λεηλασίας.
Claude Mariottini
καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης
Northern Baptist Seminary
καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης
Northern Baptist Seminary
Απόδοση Κειμένου dorieas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.