Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Μύθοι για την ζάχαρη


Ο κυριότερος μύθος είναι ότι η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη ή πιο υγιεινή από την άσπρη. Ας δούμε κάποια στοιχεία:
Η λευκή ζάχαρη έχει περάσει από περισσότερα στάδια επεξεργασίας για να φτάσει στη στεγνή και λευκή μορφή της, ενώ η μαύρη είναι πιο κοντά στην ακατέργαστη μορφή του τεύτλου και συγκεντρώνει περισσότερη μελάσα (Παχύρρευστο παράγωγο που προκύπτει από την επεξεργασία της ζάχαρης). Η μελάσα της δίνει σκούρο χρώμα και γλυκόπικρη γεύση. Πολλές φορές η μαύρη του εμπορίου δεν είναι τίποτε περισσότερο απο λευκή αναμεμιγμένη με μελάσα.

Η μαύρη παχαίνει λιγότερο ή είναι περισσότερο θρεπτική?
Στην ουσία οι διαφορές λευκής και μαύρης (καφέ) ζάχαρης είναι ελάχιστες. Τα 100 gr λευκής περιέχουν 387 kcal, 99.98% υδατάνθρακες και 0,02% νερό, ενώ η μαύρη 377 kcal, 97,3% και 1,77% νερό και μέταλλα όπως σίδηρο,  ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Αυτά τα τελευταία της κάνουν και πιο υγιεινή σε ένα απειροελάχιστο βαθμό. Για να επωφεληθεί κάποιος όμως από τα συστατικά αυτά θα πρέπει να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες από ζάχαρη καθημερινά, δηλαδή να έχει αποφασίσει ότι σύντομα θα γίνει υπέρβαρος.
Δεν είναι μόνο η μικρή διαφορά στις θερμίδες που πρέπει να προσέξετε αλλά και το εξής:  Η μαύρη αποτελείται από μικρότερους κρυστάλλους από εκείνους της λευκής για αυτό είναι και πυκνότερη. Επομένως έχει περισσότερες κατά όγκο θερμίδες, δηλαδή ένα κουταλάκι μαύρη έχει περισσότερες θερμίδες από ένα κουταλάκι λευκή, χωρίς να υπολογίζουμε επίσης ότι η μαύρη είναι λιγότερο γλυκιά(για ένα μέτριο καφέ θέλουμε 2 κουταλιές λευκή ή 2 και 1/2 μαύρη)!
Άρα, άνθρακες τα περί διαιτητικής ή υγιεινής μαύρης ζάχαρης. Μάλλον είναι άλλη μία από τις πολλές εφευρέσεις του σύγχρονου μάρκετινγκ.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω διαβάζουμε στο επίσημο site της ΕΒΖ για τη διαδικασία παραγωγής:

Φυγοκέντριση

φυγόκεντρες μηχανέςH ζαχαρόμαζα μετά την ψύξη της σ΄ ένα δοχείο ανάδευσης οδηγείται στις φυγόκεντρες μηχανές που περιστρέφονται με 1.300 στροφές το δευτερόλεπτο. Mε την επίδραση της φυγοκέντρου δύναμης, η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, διαχωρίζεται από το ακάθαρτο σιρόπι που την περιβάλλει και αποτίθεται στα τοιχώματα του καλαθιού της φυγοκέντρου. Γίνεται πλύση με ζεστό νερό και η λευκή ζάχαρη ξηραίνεται και αποθηκεύεται. Tο σιρόπι υφίσταται δύο νέες διαδοχικές κρυσταλλώσεις και φυγοκεντρίσεις.
κρυστάλλωσηH ζάχαρη που προκύπτει αναδιαλύεται και οδηγείται για τροφοδοσία των συσκευών του πρώτου σταδίου κρυστάλλωσης. Tο τελικό σιρόπι φυγοκέντρισης η μελάσα, περιέχει όλες εκείνες τις ξένες ουσίες που δεν απομακρύνθηκαν στο στάδιο του καθαρισμού χυμού και δεσμεύει ένα μέρος ζάχαρης. H μελάσα χρησιμοποιείται για πρώτη ύλη παραγωγής οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποϊίας και κτηνοτροφών.
Άλλοι μύθοι για τη ζάχαρη:
486x322_food-factors-20042012«Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη».
Μύθος. Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και άρα «παχαίνει» περισσότερο. Ωστόσο το μέλι περιέχει και μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών που το καθιστούν υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Θα προτιμούσαμε το μέλι στα ροφήματα μας, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να αυξήσει τη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια.
«Η ζάχαρη απαγορεύεται σε μια δίαιτα αδυνατίσματος».
Μύθος. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται σε μία δίαιτα αδυνατίσματος. Τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένα στο καθημερινό μας διαιτολόγιό. Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 20 θερμίδες. Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή συνδυασμού τροφίμων, εφόσον οδηγεί σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, είναι αυτή που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας.
Η ζάχαρη παχαίνει ενώ η φρουκτόζη είναι διαιτητική
Αυτό που ισχύει είναι ότι ζάχαρη και φρουκτόζη έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, αφού και οι δύο είναι υδατάνθρακες και μας παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (1 κουταλάκι του γλυκού και από τις δύο δίνει 20 θερμίδες). Αυτό που έχει συνδέσει τη φρουκτόζη όμως με τις δίαιτες είναι ότι απορροφάται πιο αργά και έχει διπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη. Έτσι, μπορούμε να έχουμε θερμιδικό όφελος από την κατανάλωση της βάζοντας στον καφέ ή το τσάι μας μισή ποσότητα από τη ζάχαρη, που συνήθως βάζαμε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα