Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δρόμος προς την βελτίωση - «ΚΑΪΖΕΝ...Μέρος Πρώτο



«Κάϊζεν» στα Ιαπωνικά σημαίνει αλλαγή προς το καλύτερο. Η σημασία της λέξης όμως σαν έννοια είναι κάτι παραπάνω, εί- ναι ένα μοντέλο που αφορά στην φιλοσοφία και τις πρακτικές που εστιάζουν στην συνεχή βελτίωση των ισχυουσών συνθηκών.

Χρησιμοποιώ (μάλλον δανείζομαι) την λέξη αυτή για να τονίσω την πολλαπλή σημασία της βελτίωσης δίχως τέλος. Την προσπάθειά μας με μικρές παρεμβάσεις να αλλάξουμε την καθη- μερινότητά μας αισθητά προς το καλλίτερο που είναι και ο λόγος της ανάπτυξης διαφόρων θεμάτων στην στήλη αυτή. Με τον τρόπο αυτό ίσως μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε στο ουσιαστικό νόημα του λεγόμενου «ΕΥ ΖΗΝ».



Σαν άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από υλικά φθαρτά και άφθαρτα,που επί του παρόντος δεν θα αναλύσουμε, είμαστε όμως πρωτίστως σχεδιασμένοι για να λειτουργούμε με σχετική υπεροχή στον πλανήτη και εξοπλισμένοι με δύο σημαντικές λειτουργίες, του εγκεφάλου και της κινητικής μας ευχέρειας.
Είναι αρκούντως κατανοητό ότι οι είμαστε φτιαγμένοι για να βρισκόμαστε σε δράση και κίνηση με τα κατάλληλα όργανα που οφείλουμε να συντηρούμε και να κρατάμε σε ισορροπία κυρίως με την κίνηση και την όσο γίνεται αποφυγή της καθιστικής ζωής. Η εξελικτική πορεία του ανθρώπου τον οδήγησε στην καθιστική ζωή δημιουργώντας ταυ- τόχρονα την ψευδαίσθηση της καλής και άνετης ζωής. Το διασκεδαστικό στην υπόθεση είναι ότι η καθιστική ζωή μετατρέπει τον ανθρώπινο οργανισμό σε μηχανή ενώ ταυτόχρονα και κυρίως ο ίδιος ο άνθρωπος τις έφτιαξε και έμαθε να τις χειρίζεται. Δηλαδή, σε μία εσφαλμένη εξελικτική πορεία του ανθρώπου προς την βελτίωση της ζωής του, χρησιμοποιώντας το μυαλό του για την δημιουργία μηχανικών βοηθημάτων, έπεσε στην παγίδα της ταυτόχρονης μηχα- νοποίησης του εαυτού του.

Η πορεία λοιπόν προς την ουσιαστική βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, άρα και την συνάντη- ση του «ευ ζην» πρέπει σίγουρα να αφορά την αλλαγή του τρόπου θεώρησης της καθημερινό- τητας μας, δηλαδή της αναβάθμισής μας μέσα από την σταδιακή ενεργοποίηση και επαναφο- ρά των ανθρωπίνων λειτουργιών στην, όσο γίνεται, πρότερα κατάσταση. Εστιάζοντας ακόμα περισσότερο, η κίνηση και η δράση μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην απόδραση από αυτήν την καλοστημένη παγίδα. Οφείλουμε να δώσουμε την ευκαι- ρία στον εαυτό μας να ξεφύγει από αυτήν την καλοστημένη παγίδα της ακινητοποί- ησης και της σωματικής και πνευματικής αδράνειας στην οποία περιήλθαμε.

Τώρα και για να γίνει αυτό κατανοητό ας δώσουμε μερικά από τα αρνητικά της κα- θιστικής ζωής που πέρασαν στην ζωή μας χωρίς να γίνονται καθ’ ολοκληρίαν αντιλη- πτά.
1. Τα νοσήματα που αφορούν το σύνο- λο του οργανισμού όπως: Διαβήτης τύπου II, Χοληστερίνη, Υπέρταση, Οστεοπόρωση, Όγκοι (κυρίως του παχέως εντέρου), Παχυ- σαρκία, Καρδιακά νοσήματα κ.λ.π.

2. Νοσήματα που αφορούν κυρίως τον ψυχισμό μας, όπως στρες, αγχος, κατάθλι- ψη, αϋπνίες κ.λ.π.

3. Δευτερογενώς έλλειψη αυτοπεποί- θησης από την διαφοροποίηση της εμφά- νισης μας, λόγω της συσσώρευσης λίπους κυρίως στην λεκάνη και τα κάτω άκρα.

Αναλογιζόμενοι τις βλάβες που υφίστα- ται ο οργανισμός μας από την καθιστική ζωή λοιπόν είναι αναγκαίο, να επανασχε- διάσουμε τον τρόπο ζωής μας και να ανα- προγραμματίσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες μας…

Της Βίκης Θεοχαρίδη

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΩΤΟΣ



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα