Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Βρε άσχετοι, ανεπάγγελτοι, ανίκανοι, διοικούντες ως πότε θα πρέπει να απειλείτε και να αφαιμάζετε τον κόσμο; Ως πότε θα χρωστάτε αλλά θα απειλείτε όταν δεν σας πληρώνουν;


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, ιατρού

Ακούω τον τελευταίο καιρό να γίνεται ντόρος για τις οφειλές που έχουν οι επαγγελματίες στα ασφαλιστικά ταμεία και στις εφορίες. Βγαίνουν οι διοικητές των ταμείων και απειλούν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, γιατί κάποιοι δεν πληρώνουν.

Ο μεν διοικητής του ΙΚΑ είναι κάθε μέρα στα κανάλια προαναγγέλλοντας κατασχέσεις υπέρ του ταμείου από κόσμο που  χρωστάει πάνω από 5000 Ευρώ. Ο δε ΟΑΕΕ στέλνει απειλητικά ραβασάκια στους ανασφάλιστους ασφαλισμένους του.
Τι σημαίνει όπως 5000 Ευρώ για μια επιχείρηση;
Σημαίνει οφειλές, μιας επιχείρησης, με δύο τρία άτομα προσωπικό, που έχει να πληρώσει τέσσερις με πέντε μήνες ΙΚΑ. Δηλαδή τίποτα, αν σκεφτούμε ότι το βραχυκύκλωμα στην αγορά έχει ξεκινήσει από το 2008!!!. 

Για να έχει φτάσει ένας επαγγελματίας να χρωστάει στο ΙΚΑ, σήμερα, όταν για χρόνια ήταν συνεπής, σημαίνει ότι έχει φτάσει στο ΑΜΗΝ. Δύσκολο να έχει κάνει αυτήν την επιλογή έχοντας την δυνατότητα να πληρώνει. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και αυτοί που συνειδητά εισφοροδιαφεύγουν. Αλλά αν κάποιος που χρόνια πλήρωνε είτε το ΙΚΑ του, είτε το ασφαλιστικό του ταμείο και τώρα δεν πληρώνει σημαίνει ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.

Για να δούμε όμως ένας επαγγελματίας (μαγαζάτορας, επιχειρηματίας, ελευθεροεπαγγελματίας κλπ) τι καλείται να πληρώσει;
  1. Οφειλές στο ΙΚΑ που μπορεί να μπουν σε ρύθμιση για τις παλαιότερες μέχρι τις 31-12-2012. Έτσι για να έχει κάποιος μιά ιδέα η δόση για μια μικρή επιχείρηση μπορεί να ξεκινάει από τα 800 με 1000 Ευρώ.
  2. Τρέχουσες οφειλές. Που μπορεί να είναι άλλα 800 με 1000 Ευρώ.
  3. Επειδή ο επαγγελματίας δεν οφείλει μόνο στο ΙΚΑ αλλά οφείλει και στο δικό του ταμείο, (ΟΑΕΕ, ΤΥΔΑ, ΤΣΑΥ κλπ) καλείται να πληρώσει και ρύθμιση στο ταμείο αυτό για τις παλαιότερες οφειλές που μπορεί να φτάνει τα 500 με 600 ευρώ
  4. Τρέχουσες οφειλές του ταμείου του που πχ για τον ΟΑΕΕ μπορεί να είναι 400 ευρώ τον μήνα
  5. Φυσικά δεν χρωστάει μόνο στα Ταμεία αλλά και σε εφορία. Ας πούμε ότι χρωστάει για την επιχείρηση εντελώς επιεικώς 300 Ευρώ τον μήνα για φόρους
  6. Όμως χρωστάει και για το σπίτι του ΕΤΑΚ, ΕΤΗΔΕ κλπ ας πούμε άλλα 500 Ευρώ τον μήνα. 
Έτσι καλείται να δίνει τον μήνα 4000 Ευρώ περίπου σε δόσεις για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια μόνο για ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Δεν έχω υπολογίσει το ΦΠΑ που είναι κυμαινόμενο, ανάλογα με τις πωλήσεις του,  που όμως δεν είναι αμελητέο.

Αν βάλεις την ΔΕΗ, ένα Δάνειο που πήρε κάποια στιγμή για την επιχείρηση, το νοίκι και τους μισθούς των υπαλλήλων του, τότε αμέσως μαζεύονται άλλα 4000 με 5000 Ευρώ το λιγότερο.
Σε μια λοιπόν εποχή που δεν υπάρχει πελάτης και δεν εισπράττει κανείς τίποτα καλείται ο επαγγελματίας να βρει να πληρώσει 10000 ευρώ, το λιγότερο, τον μήνα.

Αν τα πληρώσει αυτά, τι αλήθεια θα του μείνει για την οικογένειά του, το γάλα των παιδιών του ή για τον ίδιο. Τελικά δεν είναι δυνατόν να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Και ρισκάρει να χάσει την περιουσία του. Αυτή που του έχει μείνει.


Τι θα ήταν πιο λογικό;

  • Nα αθροιστούν όλες οι οφειλές και να μπουν όλες σε ρύθμιση με αποτέλεσμα έτσι να μπορούν να εξορθολογιστούν. 
  • Να επιδοτηθούν οι εισφορές αλλά και μέρος των αμοιβών των υπαλλήλων που απασχολεί ο επαγγελματίας, αντί να αναγκαστεί να απολήσει και τους υπάρχοντες.
  • Να δοθούν από το ΕΣΠΑ επιδοτήσεις για να μπορέσει να μπει χρήμα στην αγορά. Εννοείται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
  • Και φυσικά εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων στους επαγγελματίες. Δεν είναι δυνατόν να χρωστά το ΙΚΑ εκατομμύρια σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους και ο διοικητής του ΙΚΑ να απειλεί να τους κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία. Μήπως ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός θα πρέπει να προβεί σε κατασχέσεις στο ΙΚΑ για να μπορέσει ο Διοικητής του, να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών;
Ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι χρειάζονται, που να έχουν θέληση και πυγμή να κάνουν πραγματικά την οικονομία να πάρει μπρος. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε στην ύφεση, να κλείνουν επιχειρήσεις, να αυξάνονται οι άνεργοι και να αυξάνονται τα εγκεφαλικά, οι καρδιοπάθειες, οι ψυχικές νόσοι και οι αυτοκτονίες.


ΠΗΓΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα