Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Σκεφτόμαστε καλύτερα όταν ασκούμαστε;


skepsi-athlisiΜετά από μία κουραστική  ημέρα, η απογευματινή βόλτα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης. Αυτή η αίσθηση δεν είναι ιδέα σας.
Όλο και περισσότερα  επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι σκεφτόμαστε και μαθαίνουμε καλύτερα όταν περπατάμε ή να κάνουμε κάποια άλλη μορφή άσκησης. Όμως ο λόγος για αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητός.
Ένας λόγος που εξηγεί την ενισχυμένη τη γνωστική λειτουργία έχει να κάνει με τη ροή του αίματος. Η έρευνα δείχνει ότι όταν ασκούμαστε αυξάνεται παντού στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, η αρτηριακή πίεση και η ροή του αίματος. Περισσότερο αίμα σημαίνει περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο, κάτι που βοηθάει το μυαλό μας να έχει καλύτερες επιδόσεις.

running_brain_man_sketchΜία άλλη εξήγηση για το γιατί όταν ιδρώνουμε από την άσκηση ενισχύεται η πνευματική ικανότητα μας, είναι ότι ο ιππόκαμπος, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι κρίσιμο για τη μάθηση και τη μνήμη, βρίσκεται σε υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όταν ‘μαρσάρουν’ οι νευρώνες σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, η έρευνα δείχνει ότι η γνωστική λειτουργία μας βελτιώνεται. Για παράδειγμα, μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το τρέξιμο ενισχύει την οπτική μάθηση. Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου, η οποία εμφανίζεται φυσιολογικά με την ηλικία, και κατά συνέπεια βοηθάει την ενίσχυση της μνήμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαθητές που ασκούνται έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ από ό, τι οι συνομήλικοι τους με λιγότερες αθλητικές δραστηριότητες.
Παραμένει αναπάντητο το μεγάλο ερώτημα γιατί εξελιχθήκαμε έτσι ώστε να έχουμε διανοητική τόνωση μετά από μία επίσκεψη μας  στο γυμναστήριο. Όταν οι πρόγονοί μας εργαζόντουσαν σκληρά, παράλληλα έτρεπαν πιθανώς σε φυγή ένα αρπακτικό ή κυνηγούσαν το επόμενο γεύμα τους. Κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η επιπλέον ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο θα τους βοηθούσε να αντιδρούν πιο γρήγορα και έξυπνα σε μια επικείμενη απειλή ή να καταφέρουν σκοτώσουν το  θήραμα, κάτι που ήταν κρίσιμο για την επιβίωσή τους.
Έτσι, εάν αισθάνεστε ότι ‘κόλλησε’ το μυαλό σας, πηγαίνετε για τζόκινγκ ή πεζοπορία. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ‘πάρετε πάλι μπροστά’.
   ~ Justin Rhodes, αναπληρωτής καθηγητής  ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois, scientificamerican.com
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα