Τι είναι η D-ριβόζη;
H D-ριβόζη, που ονομάζεται επίσης "ριβόζη," είναι μια μορφή ζάχαρης που περιέχει πέντε άτομα άνθρακα, που όλα τα ζωντανά κύτταρα απαιτούν για τη δημιουργία της ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη), τη κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Η D-ριβόζη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό και άλλων σημαντικών μορίων στο εσωτερικό των κυττάρων μας, όπως το RNA, και το DNA .Το DNA παράγει τις πρωτεΐνες των κυττάρων για την λειτουργία και την ανάπτυξη, ενώ το RNA παρέχει τις οδηγίες.
H D-ριβόζη, που ονομάζεται επίσης "ριβόζη," είναι μια μορφή ζάχαρης που περιέχει πέντε άτομα άνθρακα, που όλα τα ζωντανά κύτταρα απαιτούν για τη δημιουργία της ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη), τη κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Η D-ριβόζη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό και άλλων σημαντικών μορίων στο εσωτερικό των κυττάρων μας, όπως το RNA, και το DNA .Το DNA παράγει τις πρωτεΐνες των κυττάρων για την λειτουργία και την ανάπτυξη, ενώ το RNA παρέχει τις οδηγίες.
Πως παίρνουμε την D-ριβόζη
Οι οργανισμοί μας παράγουν μέσω των κυττάρων D-ριβόζη από γλυκόζη - ένα σάκχαρο που περιέχει έξι άτομα άνθρακα, που κατασκευάζουν τα φυτά με την μέθοδο της φωτοσύνθεσης. Παίρνουμε τη γλυκόζη, επίσης γνωστή ως το "σάκχαρο του αίματος," από τα φρούτα, τα μούρα, τα λαχανικά, και το μέλι.
Σε ανεπάρκεια γλυκόζης όπως σε πείνα, νηστεία, ή εξαιρετικά απαιτητική άσκηση - το συκώτι μας ακόμη και τα νεφρά μας μπορούν επίσης να συνθέσουν γλυκόζη από άλλες ενώσεις για να δώσουν μία πηγή D-ριβόζης. Αλλά αυτό απαιτεί ιδιαίτερη κατανάλωση ενέργειας.
Η D-ριβόζη διατίθεται από πολύ καιρό ως ένα διαιτητικό συμπλήρωμα, που παράγεται με ζύμωση του σιροπιού καλαμποκιού. Λαμβάνεται επίσης από το RNA τροφίμων όπως η μαγιά μπύρας.
D-ριβόζη: Ενεργοποιήστε την καρδιά σας, σας σώστε τη ζωή σας.
Ανανεώστε την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας στην καρδιά σας
By Julius G. Goepp, MD
Μετά από μια καρδιακή προσβολή, υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο χρόνου για να αποκατασταθεί η παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Η αποτυχία να τροφοδοτηθούν τα καρδιακά κύτταρα με αίμα έχει σαν αποτέλεσμα την βλάβη και την καταστροφή του καρδιακού μυός.
Νέες μελέτες αποκαλύπτουν πώς ένα χαμηλού κόστους θρεπτικό συστατικό μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από την βλάβη που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής και να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μυ της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβες από την προηγούμενη ισχαιμική (την διακοπή της ροής του αίματος) κρίση. 1
Yποστήριξη της «Καρδιακής αναζωογόνησης".
Οι καρδιολόγοι αρχίζουν σιγά σιγά να αναγνωρίζουν κάποιες ιδιαίτερες θρεπτικές ουσίες ότι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία της καρδιακής νόσου, ιδιαίτερα στην ισχαιμική καρδιακή νόσο (που προκαλείται από την απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας), που κρύβεται πίσω από τα περισσότερα εμφράγματα. Όταν στερούνται της ροής του αίματος, οι τραυματισμένοι καρδιακοί μύες γίνονται πλαδαροί και δεν είναι σε θέση να αντλούν το αίμα αποτελεσματικά.
Η απότομη πτώση των επιπέδων της ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), που βιώνουν τα κύτταρα των μυών της καρδιάς κατά τη διάρκεια της απόφραξης της ροής του αίματος, καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση αυτών των επιπέδων στο φυσιολογικό, ακόμη και μετά την επιστροφή της ροής του αίματος είναι πολύ σημαντικό μετά από μια καρδιακή προσβολή.
Αυτή η λεγόμενη τραυματική ισχαιμική-επαναιμάτωση είναι πλέον γνωστό ότι είναι ο κύριος ένοχος που προκαλεί μακροπρόθεσμες βλάβες στην καρδιά στούς επιζώντες των καρδιακών προσβολών, καθιστώντας τους ιστούς υπερβολικά ευάλωτους στις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το πλούσιο σε οξυγόνο (αν και σωτήριο) εκ νέου της ροής του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή.
2-4 Στην πραγματικότητα, ένας ερευνητής του τρέχοντος έτους αναφέρθηκε στα μιτοχόνδρια της καρδιάς (το μέρος της παραγωγής ATP) ως τις «πύλες της ζωής και του θανάτου!" 5 Σαφώς, βοηθώντας τα κύτταρα του καρδιακού μυ να ανακάμψουν γρήγορα από ένα καρδιακό επεισόδιο είναι μια σημαντική προτεραιότητα στην πρόληψη για μακροπρόθεσμες βλάβες.
Ένα φυσικό συστατικό για την κατασκευή νέου ΑΤΡ,η D-ριβόζη είναι ένα σημαντικό συστατικό της "καρδιακής αναζωογόνησης".. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ΑΤΡ στην κρίσιμη περίοδο επαναιμάτωσης μετά από μια καρδιακή προσβολή (ο χρόνος που περνάει έως ότου η ροή του αίματος επανέλθει και τα κύτταρα χρησιμοποιούν την ενέργεια σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για την αποκατάσταση των ζημιών).
Παρέχει τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας για να εμποδίσει περαιτέρω ζημία και να αρχίσει τη διαδικασία επούλωσης. 6-8
Μία παρεμβατική μελέτη ορόσημο έδειξε αυτές τις επιδράσεις δραματικά. 9 Η καρδιακή ανακοπή που προκαλείται κατά τη διάρκεια ορισμένων επεμβάσεων στις εγχείρησεις καρδιάς (όπως χειρουργική επέμβαση παράκαμψης) προκαλεί τη γρήγορη επιδείνωση στη λειτουργία του καρδιακού μυός, ακόμη και σε σχετικά υγιείς περιοχές της καρδιάς, ένα αποτέλεσμα που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα του ΑΤΡ, η οποία μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ανάνηψη μετά από χειρουργική επέμβαση.
Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες χορηγούν D-ριβόζη στην καρδιά κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η συλλογιστική ότι θα μπορούσαν «γεμίσουν» τον καρδιακό μυ εκ των προτέρων με τα απαραίτητα συστατικά για την ΑΤΡ. Αυτή η διαδικασία παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα στην πειραματική μελέτη η σε μία ολόκληρη ώρα από καρδιακή ανακοπή. Η πειραματική ομάδα που έλαβε σαν συμπλήρωμα D-ριβόζη παρουσίασε σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των μυών της καρδιάς σε σύγκριση με ομάδες που δεν έλαβαν και το ποσοστό βελτίωσης συσχετίζεται απευθείας με την ποσότητα του ΑΤΡ στο καρδιακό μυ! 9
Από τότε, πειστικές αποδείξεις συνέχιζουν να συσσωρεύονται ότι η D-ριβόζη συμβάλλει άμεσα στην αναζωογόνηση των τραυματισμένων μυών της καρδιάς. 10-13
Στην ουσία, αυτές οι μελέτες απέδειξαν την ισχυρή προστατευτική επίδραση της D-ριβόζης και άλλων συστατικών της ΑΤΡ στην πιο στρεσαριστική κατάσταση που μπορεί να βρεθεί ο καρδιακός μυς-στην πλήρη παύση της ροής του αίματος που ακολουθείται από ξαφνική επιστροφή της μεταφοράς οξυγόνου του αίματος.
Αναζωογονόντας ανθρώπινες καρδιές
Μερικές συναρπαστικές μελέτες έχουν προκύψει που δείχνουν πώς η D-ριβόζη επηρεάζει ενεργά τον ανθρώπινο ιστό της καρδιάς και τη λειτουργία του. 14,15 Ερευνητές έχουν δείξει πώς αυξήθηκαν τα επίπεδα ΑΤΡ που μεταφράζονται σε βελτιωμένη λειτουργία του καρδιακού μυός, την καλύτερη ροή του αίματος, και ταχύτερη ανάκαμψη με την προστασία από τις καταστροφές της επαναιμάτωσης μέσω της οξείδωσης.
Ισχαιμικά (δεν υπάρχει ροή αίματος) επεισόδια όπως μία καρδιακή προσβολή , κάνουν περιοχές του καρδιακού μύ να πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» ακριβώς σαν να περιμένουν μια εισροή υψηλότερης ενέργειας από το περιβάλλον για να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία.Καρδιολόγοι στο the Oregon Health Sciences University μελέτησαν αυτό το φαινόμενο σε μια ομάδα ασθενών με στεφανιαία νόσο, με την υποβολή τους σε "stress test με θάλλιο." 16
Σε αυτή τη δοκιμή, οι ασθενείς ενέθηκαν με ένα ραδιενεργό ιχνηθέτη αμέσως μετά από μέτρια άσκηση, και η κατανομή του ιχνηθέτη ακολουθήθηκε χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες. Οι ασθενείς έλαβαν είτε D-ριβόζη με έγχυση ή ένα εικονικό φάρμακο και οι δοκιμές επαναλήφθηκαν στις τέσσερις και 24 ώρες, αντίστοιχα. Οι ομάδες στη συνέχεια άλλαξαν ώστε να λάβουν το αντίθετο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, οι εικόνες που λήφθηκαν μόλις τέσσερις ώρες μετά την έγχυση της D-ριβόζης αποκάλυψαν 21 περιοχές ελαττωματικού ιστού που δεν είχαν δει στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, που δείχνει ότι η D-ριβόζη "ξυπνάει" βιώσιμες περιοχές των μυών της καρδιάς και συμβάλλει στη ταυτοποίηση των βιώσιμων καρδιακών μυών. 16 Μια μεγαλύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. 17
Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η D-ριβόζη, όχι μόνο ενισχύει την ικανότητα στους καρδιολόγους να μετρούν με ακρίβεια το βαθμό της καρδιακής βλάβης, αλλά δείχνουν επίσης ότι το συμπλήρωμα αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάκτηση της υγιούς λειτουργίας της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή.
Καρδιοπροστασία
Οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή αντιμετωπίζουν τις προοπτικές μόνιμης βλάβης του καρδιακού μυός, η οποία ζημιώνει την ικανότητα άντλησης της καρδιάς και παράγει μια σειρά από συμπτώματα όπως δυσανεξία σε ήπια άσκηση έως σοβαρή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Και επειδή η αποκατάσταση για σχεδόν οποιαδήποτε καρδιακή πάθηση απαιτεί τακτική μέτρια άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί ότι τα κύτταρα του καρδιακού μυός βελτιστοποιουν τα επίπεδα ΑΤΡ.
Συνέχεια του άρθρου εδώ
------------------------------------------------------------------------------------------------ Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών
Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών (ΣΑΠ) είναι μια συχνή διαταραχή που επηρεάζει όσο το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ, και είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογεί ιατρική περίθαλψη σε περισσότερους από το ένα τρίτο από αυτούς τους ανθρώπους.
Ο όρος περιλαμβάνει μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για κίνηση των ποδιών, συνοδευόμενη από δυσάρεστες αισθήσεις, και είναι συνήθως χειρότερα τη νύχτα. Μόνο λίγα φάρμακα προσφέρουν έστω και μερική ανακούφιση από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, και πολλά κάνουν την κατάσταση χειρότερη, αφήνοντας τους πάσχοντες χωρίς θεραπεία.
Ο διαταραγμένος μεταβολισμό ενέργειας έχει προταθεί ως μια πιθανή αιτία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Βρέθηκε ότι αυτοί που πάσχουν από ΣΑΠ έχουν χαμηλά επίπεδα της αδενοσίνης που περιέχει D-ριβόζη στο κεντρικό μόριο του ΑΤΡ.
Παραπομπές
1. Sinatra ST, Roberts JC. Enhancing cardiac energy with ribose. Life Extension. 2007 May;13(50):26-31.
2. Gao L, Laude K, Cai H. Mitochondrial Pathophysiology, Reactive Oxygen Species, and Cardiovascular Diseases. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2008 Jan;38(1):137-55.
3. Kumar D, Lou H, Singal PK. Oxidative stress and apoptosis in heart dysfunction. Herz. 2002 Nov;27(7):662-8.
4. Sorescu D, Griendling KK. Reactive oxygen species, mitochondria, and NAD(P)H oxidases in the development and progression of heart failure. Congest Heart Fail. 2002 May;8(3):132-40.
5. Gustafsson AB, Gottlieb RA. Heart mitochondria: gates of life and death. Cardiovasc. 2008 Feb 1;77(2):334-43.
6. Zimmer HG, Ibel H. Ribose accelerates the repletion of the ATP pool during recovery from reversible ischemia of the rat myocardium. J Mol Cell Cardiol. 1984 Sep;16(9):863-6.
7. St Cyr JA, Bianco RW, Schneider JR, et al. Enhanced high energy phosphate recovery with ribose infusion after global myocardial ischemia in a canine model. J Surg Res. 1989 Feb;46(2):157-62.
8. Ward HB, Wang T, Einzig S, Bianco RW, Foker JE. Prevention of ATP catabolism during myocardial ischemia: a preliminary report. J Surg Res. 1983 Apr;34(4):292-7.
9. Wyatt DA, Ely SW, Lasley RD, et al. Purine-enriched asanguineous cardioplegia retards adenosine triphosphate degradation during ischemia and improves postischemic ventricular function. J Thorac Cardiovasc Surg. 1989 May;97(5):771-8.
10. Smolenski RT, Raisky O, Slominska EM, et al. Protection from reperfusion injury after cardiac transplantation by inhibition of adenosine metabolism and nucleotide precursor supply. Circulation. 2001 Sep 18;104(12 Suppl 1):I246-52.
11. Zimmer HG, Martius PA, Marschner G. Myocardial infarction in rats: effects of metabolic and pharmacologic interventions. Basic Res Cardiol. 1989 May;84(3):332-43.
12. Thirunavukkarasu M, Penumathsa S, Juhasz B, et al. Enhanced cardiovascular function and energy level by a novel chromium (III)-supplement. Biofactors. 2006;27(1-4):53-67.
13. Thirunavukkarasu M, Penumathsa SV, Juhasz B, et al. Niacin-bound chromium enhances myocardial protection from ischemia-reperfusion injury. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2006 Aug;291(2):H820-6.
14. Pauly DF, Pepine CJ. Ischemic heart disease: metabolic approaches to management. Clin Cardiol. 2004 Aug;27(8):439-41.
15. Pauly DF, Johnson C, St Cyr JA. The benefits of ribose in cardiovascular disease. Med Hypotheses. 2003 Feb;60(2):149-51.
16. Hegewald MG, Palac RT, Angello DA, Perlmutter NS, Wilson RA. Ribose infusion accelerates thallium redistribution with early imaging compared with late 24-hour imaging without ribose. J Am Coll Cardiol. 1991 Dec;18(7):1671-81.
17. Perlmutter NS, Wilson RA, Angello DA, et al. Ribose facilitates thallium-201 redistribution in patients with coronary artery disease. J Nucl Med. 1991 Feb;32(2):193-200.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.