Μπορεί να σου φανεί παράλογο, αλλά πολλοί ψυχίατροι συμφωνούν με την άποψη να μη διαβάζουμε τη λίστα με τις παρενέργειες ενός φάρμακου, εφόσον μας το έχει χορηγήσει γιατρός κατόπιν διερεύνησης της πάθησής μας.Το γιατί μας εξηγεί ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος:
«Συμβαίνει συχνά κάποιος να έχει διαβάσει το χαρτί με τις παρενέργειες και να έχει επηρεαστεί. Αυτό είναι μια σοβαρή συζήτηση που έχουμε στην ψυχιατρική, ότι είναι μεγάλο λάθος να δίνεις, για παράδειγμα, σε μεσογειακούς λαούς το φάρμακο μαζί με τη λίστα με τις παρενέργειες, την οποία συνέταξαν οι δικηγόροι της εταιρίας για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Στην Αγγλία και σε άλλες χώρες τα φάρμακα δε συνοδεύονται από λίστα παρενεργειών».
Κι αυτό είναι καθαρά θέμα Nocebo…
Αν το πιστεύω, θα με βλάψει
Το φαινόμενο Placebo είναι γνωστό. Εδώ κι έναν αιώνα έχει μελετηθεί συστηματικά και φαίνεται ότι αποδίδει. Τα φάρμακα γίνονται μαγικά και ένα σκεύασμα, για παράδειγμα από ζάχαρη και αλεύρι, μπορεί να θεραπεύσει έναν ασθενή και μόνο που το πιστεύει. Η πίστη όμως έχει και την αρνητική της πλευρά. Και σε αυτήν ακριβώς την πλευρά βρίσκεται το Nocebo, που, παραδόξως, βιώνουμε σχεδόν όλοι σε καθημερινή βάση. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δασκαλόπουλος:
«Το φαινόμενο Nocebo είναι ακριβώς το ίδιο με το φαινόμενο Placebo, μόνο που λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή το ίδιο φαινόμενο το βλέπεις από τη μια πλευρά σαν Placebo και από την άλλη πλευρά σαν Nocebo. Απ΄ τη μια έχουμε την πίστη ότι θα μας ωφελήσει ένα φάρμακο (Placebo) και από την άλλη ότι θα μας βλάψει ένα φάρμακο (Nocebo) και γενικότερα μια ενέργεια, μια κίνηση, μια επαφή, οτιδήποτε. Το φαινόμενο Nocebo δεν είναι πολύ γνωστό, όμως υπάρχουν απλά πράγματα, τα οποία καίτοι δεν τα φανταζόμαστε, οφείλονται σε αυτό το φαινόμενο. Παράδειγμα η «μαύρη μαγεία», το «κακό μάτι», καταστάσεις όπου κάποιος αισθάνεται άσχημα επειδή υποθέτει ότι κάτι του έχουν κάνει. Αυτή είναι μια τυπική, καθημερινή νεοελληνική εκδήλωση του Nocebo. Δεν το συναντάμε δηλαδή μόνο στην ιατρική. Απλώς τι συμβαίνει; Μας σκοτώνει αυτό που πιστεύουμε».
Δυνατοί και για το καλό και για το κακό
Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτηρίζει το Nocebo και το Placebo φαινόμενα συναρπαστικά, που αποδεικνύουν ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε δυνάμεις είτε για το καλό είτε για το κακό.
«Πολύς κόσμος πάει στον γιατρό με την ελπίδα ότι θα γίνει καλά, παίρνει το φάρμακο με την ελπίδα ότι θα τον θεραπεύσει και στο τέλος όλα πάνε καλά. Δεν είναι εύκολο όμως να ξεχωρίσουμε πόσο τοις εκατό βοηθάει το φάρμακο και πόσο τοις εκατό βοηθάει ο ασθενής, γιατί συντονίζει όλο του τον εαυτό, το σύστημά του προς τη θεραπεία. Άλλοι πάλι συντονίζονται προς την καταστροφή. Γεννώνται και πιστεύουν ότι όλα θα πάνε στραβά και θα πάνε στραβά, ό, τι κι αν τους δώσεις, όσο καλός γιατρός και να είσαι!».
Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 122, ΤΚ 11526. – Τηλ.: 210-7712111 και 210-7712666 (τα απογεύματα).
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.