Μπορεί το μπρόκολο να γίνει πιο νόστιμο; Φυσικά, με ένα απλό «τρικ»!
Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του.
Φροντίζει την καρδιά Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.
Προφυλάσσει από τον καρκίνο Η πλούσια σε μπρόκολο και κουνουπίδι διατροφή φαίνεται ότι έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν οι πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου (του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «American Journal of Clinical Nutrition». Oι κυριότερες αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου φαίνεται ότι είναι η I3C και η σουλφοραφάνη. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι η I3C μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Carcinogenesis». Tο μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, καθώς μασάμε το μπρόκολο, η Ι3C, που περιέχει, μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία (3,3΄-diindolylmethane ή απλά DIM), η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων – δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry».
Προστατεύει το στομάχι Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Ωφελεί τα μάτια Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχουν συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.
Ευεργετική δράση έχει η κατανάλωση μπρόκολου σε όσους πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική πάθηση των πνευμόνων που κυρίως παρατηρείται σε καπνιστές και πρώην καπνιστές. Χαρακτηρίζεται από εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα, η οποία αποφράσσει την ροή του αέρα στους πνεύμονες. Ο Δρ Σάιμαν Μισγουαλ από την Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ πιο σοβαρής ΧΑΠ και μειωμένων συγκεντρώσεων στους πνεύμονες της ειδικής πρωτεΐνης NRF2, η οποία υπερασπίζεται τον πνεύμονα από τη φλεγμονή και τη σχετιζόμενη με την εν λόγω βλάβη. Το μπρόκολο περιέχει ένα συστατικό που βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων της NRF2 στους πνεύμονες. Ο ερευνητής ανέλυσε ιστολογικά δείγματα από τους πνεύμονες καπνιστών και πρώην καπνιστών με ή χωρίς ΧΑΠ. Όταν τα συνέκρινε με τον υγιή πνευμονικό ιστό, ο ιστός με ΧΑΠ έδειξε αξιοσημείωτη πτώση της δραστηριότητας και των συγκεντρώσεων των αντιοξειδωτικών που αντιμάχονται την φλεγμονή και εξαρτώνται από την NRF2. Το έλλειμμα αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση σε μια άλλη πρωτεΐνη την DJ-1, της οποίας η βασική λειτουργία είναι η σταθεροποίηση της NRF2 και η πρόληψη της αποικοδόμησης της. Επίσης στους πνεύμονες με ΧΑΠ ήταν ξεκάθαρα τα σημάδια οξειδωτικού στρες που καταστρέφει τα κύτταρα. Σε εργαστηριακό περιβάλλον, η σουλφοραφάνη που περιέχεται στο μπρόκολο κατάφερε να αποκαταστήσει την αντιοξειδωτική ανισορροπία στον πνευμονικό ιστό με ΧΑΠ. Οι παρατηρήσεις αυτές δείχνουν τον δρόμο για την χρήση σκευασμάτων που θα ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες που ρυθμίζονται από την NRF2 στους ασθενείς με ΧΑΠ.
Συμπέρασμα: O πρωταθλητής των λαχανικών! Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο! Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα. Τι να προσέξετε στο μαγείρεμα Μην παραβράζετε το μπρόκολο! Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.