Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μαστεκτομή: Πότε (πραγματικά) χρειάζεται;



Μαστεκτομή σημαίνει αφαίρεση του μαζικού αδένα, και που μπορεί να συνδυαστεί και με λεμφαδενικο καθαρισμό μασχάλης, είναι μια επέμβαση που εκτελείται μόνο εφόσον διαγνωστεί καρκίνος μαστού.
Τα τελευταία χρόνια ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφίες, υπερηχογραφήματα μαστού απέδωσαν αποτελέσματα, έτσι τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου μαστού διαγιγνώσκονται στα αρχικά τους στάδια που σημαίνει πλήρη ίαση (θεραπεία) ειδικά στα στάδια 0,1 και 2.


Μάθετε πώς ακριβώς γίνεται η αισθητική αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή και σε ποιές περιπτώσεις ίσως χρειάζεται η προληπτική μαστεκτομή.

Η προληπτική μαστεκτομή 

Η προληπτική μαστεκτομή δηλαδή η αφαίρεση και του άλλου μαστού που όμως δεν πάσχει από καρκίνο μαστού δεν είναι πάντα απαραίτητη είναι όμως επιτακτική και απαραίτητη αν ο καρκίνος που αφαιρέθηκε ήταν λοβιδιακου τύπου. Ενώ αν ήταν πορογεννους τύπου άρα και η πιθανότητα να εμφανιστεί και στον άλλο μαστό είναι σχεδόν μηδαμινή η προληπτική μαστεκτομή δεν έχει θέση.
Καταστάσεις όπως πολυκυστικη ινομαστοπαθεια,μαστοδυνια που θα συνδυάζονται με αλλεπάλληλες φλεγμονές (μαστίτιδες) καθιστούν το μαστό υψηλού κινδύνου για καρκίνο μαστού όπου πολλές φορές επιβάλλεται η προληπτική μαστεκτομή χωρίς να υπάρχει καρκίνος μαστού.
Κληρονομικότητα οπού έχει εμφανιστεί καρκίνος μαστού σε μητέρα και αδελφή επιβάλλει την προληπτική μαστεκτομή και στους 2 μαστούς κατά την Αμερικάνικη σχολή, ενώ άλλες σχολές μαστολόγων ιδίως της Ευρωπαϊκής σχολής δεν επιβάλλεται προληπτική μαστεκτομή αλλά μόνο επιτακτικώς και συχνός έλεγχος.

Πως γίνεται η αποκατάσταση του μαστού 

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή συνήθως γίνεται στο ίδιο χειρουργείο αμέσως μετά την μαστεκτομή, αν όμως ο καρκίνος του μαστού που επιβάλλει τη μαστεκτομή είναι σε προχωρημένο στάδιο σοφότερο θα ήταν να ολοκληρωθεί η θεραπεία ( χημειοθεραπεία,ακτινοβολία) πριν επιχειρήσουμε την αποκατάσταση του μαστού.
Σε περίπτωση που χρειάζεται μαστεκτομή καλό θα ήταν στην ίδια χειρουργική αίθουσα να είναι παρόν και ο πλαστικός χειρούργος ώστε να λάβει μέρος η άμεση αποκατάσταση του μαστού. Αποκατάσταση του μαστού γίνεται με τοποθέτηση διατατήρα και στη συνέχεια τοποθέτηση μόνιμου ενθέματος που έχει το ίδιο μέγεθος με το μαστό.

Γράφει ο Αλέξανδρος Κασίμης, Πλαστικός χειρουργός, Διευθυντής πολυϊατρείου ΙΑ.ΣΥ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα