Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η Τρίαινα



«Η Αθηνά παραβγήκε κάποτε με τον Ποσειδώνα για το ποιος θα γίνει προστάτης της πόλης του Κέκροπα, την σημερινή Αθήνα. Καθώς δε συμφωνούσαν, ο Κέκροπας ζήτησε από τους δύο θεούς να χαρίσουν δώρα στην πόλη και όποιος έδινε το καλύτερο να ήταν ο νικητής, ενώπιον των υπόλοιπων θεών. Χτύπησε τότε ο Ποσειδώνας την τρίαινά του σε ένα βράχο της Ακρόπολης και αμέσως πετάχτηκε αλμυρό νερό κι ένα πολεμικό άλογο.».


Στους περισσότερους είναι γνωστό ότι η τρίαινα είναι το σύμβολο του θεού Ποσειδώνα. Ο συμβολισμός του όμως δε φτάνει μέχρι εκεί… Ας δούμε και τις υπόλοιπες χρήσεις αυτού του συμβόλου.

Η τρίαινα στην αρχαιότητα

Η τρίαινα είναι ένα σύμβολο το οποίο έχει βρεθεί πάνω σε νομίσματα και σε αμφορείς. Ένα σύμβολο που αποδίδεται στον ολύμπιο θεό Ποσειδώνα ή στον ρωμαϊκό θεό Neptune, θεοί των υδάτων, της θάλασσας και της καταιγίδας. Ένα σύμβολο της εξουσίας τους.
Η δύναμη του Ποσειδώνα ήταν εξαιρετική. Χρησιμοποιούσε την τρίαινά του για να δημιουργήσει υδάτινες πηγές και να προκαλέσει σεισμούς. Είναι γνωστό από τη ελληνική μυθολογία πως, όποτε ο θεός των νερών και της θάλασσας εκνευριζόταν, χτυπούσε την τρίαινά του το βυθό της θάλασσας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισχυροί σεισμοί –για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και ως ο θεός των σεισμών- όπως επίσης με τη χρήση της συνήθιζε να δημιουργεί παλιρροιακά κύματα, τσουνάμι και θαλάσσιες καταιγίδες.
Στους ρωμαϊκούς μύθους ο Neptune χρησιμοποιούσε την τρίαινά του για να δημιουργήσει καινούρια σώματα από νερό και για να προκαλέσει σεισμούς.

Τρίαινα και Ινδουισμός:
Οι Ινδουιστές αποκαλούν την τρίαινα trishula -λέξη που στα σανσκριτικά σημαίνει «τρεις λόγχες»- και σχετίζεται με τον Σίβα, καθώς είναι ένα συμβολικό όπλο ενάντια στο κακό. Είναι το όπλο με το οποίο καταστρέφει τα κακά πνεύματα και επαναφέρει την τάξη. Οι τρεις αυτές λόγχες της trihsula αντιπροσωπεύουν τις τρεις πλευρές του Σίβα ως δημιουργός, διατηρών και καταστροφέας.

Αντιπροσωπεύουν την τριπλή ιδιότητα της φύσης: τη δημιουργία (sattva), την επιβίωση (rajas) και την καταστροφή (tamas). Ο Σίβα είναι ο κυρίαρχος αυτών και η τρίαινα ενισχύει το γεγονός ότι αυτός ο θεός είναι ο ελεγκτής του σύμπαντος και όλων των ψευδαισθήσεων. Αντιπροσωπεύει επίσης τις τρεις όψεις του χρόνου, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τις οποίες κυβερνά.

Μιας και ο Σίβα είναι ο Κύριος του Χρόνου, αυτός που παίρνει αποφάσεις για την πορεία του σύμπαντος με βάση τη δική του θέληση, η τρίαινα συμβολίζει τα τρία μονοπάτια της αυτοπραγμάτωσης, δηλαδή το μονοπάτι τηςθέλησης, το μονοπάτι της δράσης και το μονοπάτι της σοφίας / αφοσίωσης. Με αυτά τα τρία μονοπάτια ο Σίβα αλλάζει τους λατρευτές του και εξαλείφει καθετί αρνητικό μέσα τους.  Η τρίαινα συμβολίζει ακόμη και τα τρία βασικά αρνητικά στοιχεία, το θυμό, τον εγωισμό και τη σφοδρή λαχτάρα, τα οποία πρέπει να αφήσει πίσω του ο καθένας προκειμένου να προοδεύσει και να πλησιάσει τη σοφία.

Εκτός από το Σίβα η τρίαινα παρουσιάζεται σε ακόμη δύο ινδικές θεότητες:
Η Θεά Ντούργκα κρατά μεταξύ των άλλων όπλων της και μία τρίαινα σε ένα από τα επτά της χέρια και σε στάση επιθετική, πράγμα που δείχνει την αρμονική της σχέση με το Θεό Σίβα.

Ο Θεός Γκανέσα έχει μία τρίαινα στο μέτωπό του, η οποία από τη μια δείχνει τη σχέση του με τον πατέρα του, τον Σίβα, και από την άλλη συμβολίζει την εναρμόνιση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος μέσα από τη Σοφία.

Τρίαινα και Βουδισμός:

Οι Βουδιστές συνδέουν την τρίαινα με τα Τρία Πετράδια: τον Βούδα, το Ντχάρμα και τον Σάνγκχα. Επίσης συμβολίζει την ορθή γνώση, την ορθή πίστη και την ορθή συμπεριφορά.
Στην αρχαία Μέση Ανατολή συμβόλιζε και την αστραπή.

Τρίαινα και Χριστιανισμός:

Παρόλη την καλή χρήση της τρίαινας κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς χρησιμοποιούταν από παγανιστικούς θεούς, όταν έφτασε η ώρα να γραφούν ιστορικά βιβλία από τους χριστιανούς, το σύμβολο αυτό απεικονίστηκε ως εργαλείο του κακού. Μιας και ο Εωσφόρος είναι ένα κράμα παγανιστικών θεών, τότε και τα περισσότερα σύμβολα που γίνονταν χρήση από αυτούς δαιμονοποιήθηκαν.
Βέβαια υπάρχει και μία αμφιλεγόμενη άποψη ότι συμβολίζει την Αγία Τριάδα και εμφανίζεται συχνά έχοντας μορφή κρίνου.

Τρίαινα και αστρολογία:Nepturne
Στην αστρολογία ο Ποσειδώνας είναι ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις. Η τρίαινα, που έχει ως σύμβολο, συμβολίζει την τελική πραγματικότητα στην οποία ισχύει η ύπαρξη διαφορετικών ιδιοτήτων σε αντίθετα σημεία χωρίς να είναι ευκρινώς διακριτές η μία από την άλλη. Συμβολίζει το όνειρο, την απόκρυφη ιδέα της ευλάβειας και της αλήθειας.
Είναι αξιοσημείωτο να συγκρίνουμε το σύμβολο της τρίαινας με αυτό των Ιχθύων  , το οποίο είναι δύο τρίαινες ενωμένες.

Clavicula Nox:
Clavicula Nox
Το Clavicula Nox είναι ένα μαγικό σύμβολο. Στα λατινικά η φράση clavicula noctis σημαίνει το κλειδί της νύχτας και είναι εμπνευσμένο από την Ατλαντίδα.
Είναι ένα σύμβολο που αποτελείται από μία τρίαινα τοποθετημένη μέσα σε έναν κύκλο και ήταν ένα από τα κλειδιά της Dragon Rouge (κόκκινος δράκος), μιας παλιάς αλχημιστικής αδελφότητας. 

Πίστευαν ότι η τρίαινα συμβολίζει τις αρσενικές θεότητες, όπως τον Σίβα ή τον Εωσφόρο, και ο κύκλος αντιπροσωπεύει τις σκοτεινές θηλυκές θεότητες, όπως την Κάλι και τη Λίλιθ. Τα μέλη της Dragon Rouge έλεγαν ότι το Clavicula Nox  ήταν ένα σύμβολο που συμβολίζει τη διαδικασία του να πηγαίνεις από την ασυνειδησία στη συνειδητότητα. Ήταν ένα αστρικό κλειδί, το οποίο άνοιγε τις πύλες σε πολλές και διαφορετικές εμπειρίες.. Πίστευαν ότι αυτές οι πύλες άνοιγαν μετά τη μύηση στην αδελφότητα και αφού είχε φτάσει κανείς στο 5ο επίπεδο, τοThagirion.




Πηγές:
Λεξικό Συμβόλων - Τζ. Κούπερ
http://en.wikipedia.org/wiki/Trident
http://www.religionfacts.com/hinduism/symbols/trisula.htm
http://www.symbols.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Clavicula_Nox


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα