Η πιο ισχυρή στον κόσμο εγκατάσταση λέιζερ θα τεθεί σε λειτουργία στη Ρωσία το 2020. Θα κατασκευαστεί στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ (Βόλγας), κοντά στην πόλη Σαρώφ. Θα μπορούν να την χρησιμοποιούν τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι ξένοι επιστήμονες. Το λέιζερ θα έχει μήκος 360 μέτρα και το ύψος του θα ισοδυναμεί με το ύψος ενός δεκαώροφου κτιρίου.
Η πόλη Σαρώφ δεν επιλέχθηκε τυχαία: εκεί έχει δημιουργηθεί μια προηγμένη επιστημονικο-τεχνική βάση για την κατασκευή λέιζερ.
Το νέο λέιζερ προορίζεται πρώτ’ απ’ όλα για τη μελέτη των διαδικασιών που σχετίζονται με την ανάφλεξη και την καύση του θερμοπυρηνικού καυσίμου. Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι οι ανάγκες της ανθρωπότητας στον τομέα της ενέργειας αυξάνονται, ενώ τα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων θα εξαντληθούν μέσα σε μερικές δεκαετίες. Διέξοδος απ’ αυτή την κατάσταση θα μπορούσε να γίνει η κατασκευή μεγάλου αριθμού των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, αλλά η επιλογή αυτή είναι απαράδεκτη για πολλές χώρες, ιδιαίτερα μετά τα ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα. Για αυτό τον λόγο οι ειδικοί συνδέουν το μέλλον της ενέργειας με τον θερμοπυρηνικό αντιδραστήρα, επειδή αποτρέπει την ραδιενεργό μόλυνση και λειτουργεί τέτοιος αντιδραστήρας με βάση τα ισότοπα υδρογόνου από το σύνηθες νερό.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες ήλπιζαν να κατασκευάσουν τέτοιο αντιδραστήρα αμέσως μετά την εφεύρεση της βόμβας υδρογόνου, αλλά το καθήκον αυτό αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 6 δεκαετίες, αλλά και σήμερα τέτοιος αντιδραστήρας δεν υπάρχει. Η εγκατάσταση λέιζερ μπορεί να φέρει πιο κοντά την ημέρα της κατασκευής του,- είπε ο Σεργκέι Γκαράνιν, ειδικός σε συστήματα λέιζερ.
- Ακόμα το 1963, οι σοβιετικοί επιστήμονες Νικολάι Μπάσοφ και Ολέγκ Κρόχιν είχαν προτείνει μια ιδέα για το άναμμα του θερμοπυρηνικού στόχου με λέιζερ. Αυτό προκαλεί την σύντηξη του θερμοπυρηνικού μίγματος σε υψηλό βαθμό πυκνότητας και υψηλής θερμοκρασίας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Συντελείται η λεγόμενη διαδικασία μιας ιδιόμορφης ελεγχόμενηςμικροέκρηξης, η οποία συνοδεύεται από την εξαγωγή τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία θερμοπυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.
Για να γίνει ωφέλιμη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χρειάζεται το λέιζερ να πυροβολεί με συχνότητα περίπου 10 βολές το δευτερόλεπτο,- είπε στη συνέχεια ο Σεργκέι Γκαράνιν.
- Τέτοια λέιζερ δεν υπάρχουν προς το παρόν, αλλά η ανάπτυξη της τεχνολογίας λέιζερ, που χρησιμοποιούμε κατά την κατασκευή της εν λόγω εγκατάστασης, θα συντελεί στην εμφάνιση νέων υλικών και νέων προσεγγίσεων κατασκευής λέιζερ.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα Γκαράνιν, οι διαδικασίες που θα προσομοιωθούν στη νέα εγκατάσταση στην πόλη Σαρώφ, θα πρέπει να είναι αρκετά όμοιες με τις διαδικασίες που συντελούνται μέσα στον Ήλιο και άλλα αστέρια. Εξάλλου, οι ιδιότητες της ύλης σε συνθήκες υψηλών πυκνοτήτων και τεράστιας πίεσης έχουν μελετηθεί πολύ λίγο ακόμη. Απ'αυτή την άποψη το νέο λέιζερ θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των αστροφυσικών όσο και των θεωρητικών φυσικών, όπως και των επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.