Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΧΟΜΠΙΤ-HOBBIT του J.R.R.Tolkien-Διαβάστε το βιβλίο πριν δείτε την ταινία (Video-Trailer)


                                         


                         Συγγραφέας: J.R.R. Tolkien -Είδος: Φαντασία- Εταιρεία: Κέδρος


Θετικά: 1) Το προοίμιο της πασίγνωστης τριλογίας. 
             2) Το χτίσιμο του κόσμου της Μέσης Γης. 
             3) Ένα συγκλονιστικό παραμύθι.

Αρνητικά: 1) Μια από τις πιο βαρετές εισαγωγές ever

Η αξιολόγησή μας: 4.5 / 5 - Εξαιρετικό

Παρουσίαση από: Zampano



Έχετε κλείσει εισιτήριο για την Πέμπτη;

Θυμάμαι ήταν πριν έντεκα χρόνια. Φαντάρος στην Αθήνα, έχω την τύχη να είμαι στη θέση εκείνου που καθορίζει τις σκοπιές, τα περίπολα και τις εξόδους. Ήδη μέσα στην εβδομάδα, έχει μαζευτεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θέλουν να δουν τον πρώτο “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” τρεις ημέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα του. Τα φέρνω από δω, τα πάω από ‘κει, καταφέρνω να εξασφαλίσω έξοδο για μια ντουζίνα φαντάρους (ναι, ήμουνα κι εγώ μέσα σε αυτούς) που τραβάνε όλοι τους για ένα multiplex στο Αιγάλεω. Όλοι εκτός από εμένα. Εγώ έχω πάει από νωρίς να δω τον πατέρα μου στο ξενοδοχείο Caravel και 30 λεπτά πριν ξεκινήσει η ταινία, ξεκινάω με ταξί να προλάβω να φτάσω στην αίθουσα πριν ξεκινήσει το έργο. Μόλις λέω τον σκοπό μου στον ταρίφα σκάει στα γέλια. Αυτό έπρεπε να με προϊδεάσει. 40 λεπτά αργότερα είμαι κάπου μποτιλιαρισμένος και τα προσεχώς έχουν ξεκινήσει. Μία ώρα μετά τρέχω αλαφιασμένος στους διαδρόμους του Multiplex και ευλογημένος ο Ανέστης που με περιμένει έξω από την αίθουσα, έχοντας χάσει τα είκοσι πρώτα λεπτά, για να μου δώσει το εισιτήριο. Μπαίνω μέσα και χάνομαι για δύο περίπου ώρες στον κόσμο της Μέσης Γης.

                                      


Δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που να μην θυμάται τι έκανε ακριβώς τη μέρα που πήγε να δει τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”. Είναι μια πολύ καλή αφορμή για να σκεφθείς την επιρροή που έχει στη ζωή μας η ποπ κουλτούρα (αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι). Οι ιστορίες που είναι σχετικές με τον Tolkien, είναι δύο για την αφεντιά μου. Η μία είναι αυτή που σας ανέφερα στην πρώτη παράγραφο -αν και έχω μνήμες και από το δεύτερο μέρος της τριλογίας, με χαρακτηριστικότερη αυτή που βρίσκομαι στην πρεμιέρα στο Ράδιο Σίτυ κι ένα ολόκληρο σινεμά ξεσπάει σε χειροκροτήματα και γέλια όταν ο Λέγκολας κάνει skate με μια ασπίδα πάνω στην… προβοσκίδα ενός ελέφαντα!- και η δεύτερη διηγείται τον τρόπο που απέκτησα το “Χόμπιτ” και τα τρία βιβλία του “Άρχοντα” και τα διάβασα όλα μέσα σε ένα μήνα.

Λυκειόπαιδο πια, επισκέπτομαι μια φίλη από το δημοτικό. Συζητάμε περί ανέμων και υδάτων, όταν βλέπω στην βιβλιοθήκη της τα τέσσερα βιβλία που “κάτι έχω ακούσει” για αυτά. Της ζητάω την άδεια να τα δανειστώ και τότε αποφασίζει να μου πει πως σε ένα περίπου μήνα θα φύγει για τη Σουηδία — για πάντα. Της υπόσχομαι πως θα της τα γυρίσω νωρίτερα. Τελικά τα τελειώνω μέσα σε 32 μέρες. Η Κική όμως έχει φύγει και τα βιβλία μένουν στα χέρια μου μέχρι τώρα. Σε ευχαριστώ Κική όπου κι αν είσαι.

Ίσως να έκανα λιγότερο καιρό να τα διαβάσω, αν δεν παρατούσα το “Χόμπιτ” για πέντε μέρες μέχρι να ξαναπάρω θάρρος για να το συνεχίσω. Μα είναι δυνατόν; Ξεκινάω υποτίθεται ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία φαντασίας όλων των εποχών κι εγώ μένω μαλάκας, εν μέσω χασμουρητών, να διαβάζω για τη ζωή των Χόμπιτ σα να διαβάζω εγκυκλοπαίδεια, και για τη χλωρίδα και την πανίδα της Μέσης Γης, την καθημερινότητα των πλασμάτων της και λίγο από Ιστορία. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Είναι και αυτή η κακή συνήθεια να μην παρατάω βιβλία που ξεκινάω (με μοναδική εξαίρεση την “Αδηφαγία“) που με υποχρέωσε να συνεχίσω.

                               

                                                      Ο καλούλης κύριος Tolkien

“Χόμπιτ” είναι σίγουρα κατώτερο από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”. Έχει σημασία όμως μια τέτοια σύγκριση; Στο “Χόμπιτ” είναι που ανακαλύπτουμε τη Μέση Γη, τους πολέμους που έγιναν στο παρελθόν, τα πρώτα χαρακτηριστικά ονόματα που θα τα ξανασυναντήσουμε στο μέλλον. Εδώ είναι που γνωριζόμαστε με τον Γκάντλαλφ και τη ράτσα τωνΝάνων και των Χόμπιτ. Εδώ είναι που συναντάμε τον πρώτο μας δράκο.

Το γοητευτικό παραμύθι του Tolkien, αφού μας γνωρίσει τους ήρωές του (με εξοντωτικά ενδελεχή τρόπο όπως προανέφερα) , κυλάει σαν ποτάμι που κατευθύνεται σε καταρράκτη: ήρεμο στην αρχή, με τον φιλήσυχο Μπίλμπο Μπάγκινς να δέχεται την περίεργη και αναπάντεχη επίσκεψη του μάγου Γκάνταλφ και μιας ομάδας νάνων, οι οποίοι του ζητάνε να τους βοηθήσει στην αναζήτηση ενός αμύθητου θησαυρού που φυλάει ένας… δράκος. Η άρνηση του είναι ό,τι πιο φυσιολογικό μπορεί να περιμένει κανείς από ένα χόμπιτ, μιας και η ράτσα αυτή δεν της αρέσει να ξεκουνιέται από τα χώματα της. Όμως ο Μπίλμπο δεν είναι ένα συνηθισμένο χόμπιτ. Οι καταστάσεις θα τον αναγκάσουν να πάει με την ιδιαίτερη αυτή ομάδα του μάγου και των νάνων και ένα απίθανο και επικίνδυνο ταξίδι θα ξεκινήσει. Και ναι, εδώ είναι η ιστορία για το πώς απέκτησε ο Μπίλμπο το The One Ring από τοΓκόλουμ.

Ο Tolkien δεν είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας όλων των εποχών. Δεν είναι καν ο καλύτερος στο είδος της Φαντασίας.

Ε, και;

Ο άνθρωπος είναι υπαίτιος για μια από τις πιο χαρακτηριστικές μυθολογίες στον κόσμο της λογοτεχνίας (και όχι μόνον). Ίσως μόνο ο Τζωρτζ Λούκας και τα “Star Wars” μπορούν να υπερηφανευτούν πως έχουν κάψει περισσότερο λαό με τον κόσμο τους. Η ιδιότητα του Tolkien ως καθηγητή δεν του δίνει bonus ως συγγραφέα, τον βοηθάει όμως να κάνει μια ιστορία εξ ολοκλήρου φανταστική, που εξελίσσεται σε απίθανους τόπους με εξωφρενικά πλάσματα, να μοιάζει τόσο οικεία. Η μαγεία είναι πρώτα στις λέξεις και μετά στις εικόνες που δημιουργούν αυτές. Κάθε περιγραφή είναι στιβαρή. Η σχεδόν ψυχρή περιγραφή στο ξεκίνημα του βιβλίου, παίζει τελικά το δικό της ρόλο: ο αναγνώστης πρέπει να πιστέψει στον κόσμο της Μέσης Γης — κι αν λάβουμε υπόψη μας την εμπορικότητα του βιβλίου, ο στόχος επετεύχθη.

Το “Χόμπιτ” είναι ένα αριστουργηματικό βιβλίο. Προοίμιο της Τριλογίας και φυσικά άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Μέση Γη. Η ιστορία, του μικρού και ασήμαντου που καταφέρνει κάτι μεγάλο και σημαντικό, είναι χαρακτηριστικό θέμα του Tolkien αλλά παραμένει πάντα συγκινητικό και έξοχο αν αποδοθεί καλά.

Το τέλος της ταινίας θα κρατήσει τρία χρόνια. Αν δεν θέλετε να περιμένετε τόσο ή αν απλά θέλετε να διαβάσετε ένα από τα πιο θρυλικά βιβλία όλων των εποχών και να κατασκευάσετε τη Μέση Γη έτσι όπως εσείς μπορείτε να φανταστείτε και όχι όπως θα σας υποδείξει ο Peter Jackson, το “Χόμπιτ” βρίσκεται σε κάθε σοβαρή βιβλιοθήκη του κόσμου (και τώρα που έγινε και ταινία βρίσκεται και σε πολλές ασόβαρες) και σας περιμένει.



Αλέκος Χρυσόπουλος

ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα