Από την προσσελήνωση μέχρι και την κατάκτηση του Όρους Έβερεστ, η ανάγκη του ανθρώπου να αψηφά τα φυσικά του σύνορα δεν γνωρίζει όρια…
Ο άνθρωπος ποτέ δεν έμενε «στα αβγά του», ανέκαθεν προσπαθούσε να αγγίξει το άπιαστο, να βιώσει το ακατόρθωτο, να πετύχει το αδύνατο.
Οι ανθρώπινες περιπέτειες δεν γνωρίζουν τέλος, υπάρχουν ωστόσο αυτές που έγραψαν Ιστορία!
Μιλάμε φυσικά για τους σύγχρονους άθλους του ανθρώπου, που έμελλε να αλλάξουν τις προσλαμβάνουσές μας για τα όρια του ανθρώπινου σώματος και τους φραγμούς που έθετε το φυσικό μας περιβάλλον.
Ας δούμε ποιοι είναι…
- Το Apollo 11 προσεδαφίζεται στη Σελήνη
Το πλήρωμα του Apollo 11 αντιμετώπισε απόκοσμους -κυριολεκτικά!- κινδύνους: από το να μείνουν για πάντα στην επιφάνεια του φεγγαριού μέχρι και να χαθούν αμετάκλητα στο Διάστημα. Η ηλιακή ακτινοβολία και η θερμότητα της επιστροφής στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να τους «ψήσει» ζωντανούς, την ίδια στιγμή που οποιαδήποτε βλάβη στη διαστημική τους στολή θα προκαλούσε ασφυξία και μαρτυρικό θάνατο. Με τα σημερινά δεδομένα, η τεχνολογία του Apollo 11 ήταν πρωτόγονη: ο υπολογιστής ταξιδιού του διαστημόπλοιου διέθετε μνήμη 74 kilobytes, ούτε ένα μουσικό αρχείο MP3 δεν χωρούσε! Με το που έκανε ωστόσο το περίφημο «μικρό βήμα» ο Neil Armstrong, όλοι οι κίνδυνοι έγιναν παρελθόν και η πολυθρύλητη κατάκτηση του Σύμπαντος είχε μόλις αρχίσει…
- Η μάχη των εξερευνητών Scott και Amundsen για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου
Το 1911 μια λυσσαλέα μάχη ξεκινούσε: ο Βρετανός Robert Scott και ο Νορβηγός Roald Amundsen επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε τον Νότιο Πόλο. Ένας θα κέρδιζε, ενώ ο άλλος έμελλε να σκοτωθεί προσπαθώντας. Όταν ο Scott -αξιωματικός του βρετανικού Ναυτικού- και η αποστολή του έφτασαν έπειτα από αντιξοότητες στην παγωμένη γη, ύστερα από 78 μέρες περιπέτειας, τους περίμενε μια έκπληξη: η νορβηγική σημαία που είχε «φυτέψει» ο Amundsen 33 ημέρες πριν! Στο ταξίδι της επιστροφής, ο αποκαρδιωμένος Scott και η παρέα του θα άφηναν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα εδάφη, με την πείνα και τις κακουχίες να δείχνουν τα δόντια τους. Σε τραγική αντίθεση, η πετυχημένη αποστολή του Amundsen δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες: ο σχολαστικός σχεδιασμός και η άψογη εκτέλεση έκαναν τη διαφορά…
- Ο Edmund Hillary «δαμάζει» το Έβερεστ
Τον Μάιο του 1953, ο νεοζηλανδός μελισσοκόμος με την παθιασμένη αγάπη για την ορειβασία γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που πατούσε την κορυφή του ψηλότερου βουνού του πλανήτη. Δεν ήταν φυσικά ένας αγώνας χωρίς ανταγωνισμό: ο Hillary και ο σύντροφός του στην ανάβαση Tenzing Norgay είχαν να αντιμετωπίσουν την αντίπαλη ομάδα των ορειβατών Charles Evans και Tom Bourdillon, που είχαν τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Οι ανταγωνιστές αναγκάστηκαν τελικά να εγκαταλείψουν την περιπέτεια, με μόλις 300 μέτρα να τους χωρίζουν από την κορυφή(!), που έμελλε να πατηθεί από τους Hillary και Norgay, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων…
- Το επιστημονικό ταξίδι του Δαρβίνου
Οι ταξιδιωτικές περιπέτειες του φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου, διάρκειας 5 ετών, άλλαξαν για πάντα το πρόσωπο της σύγχρονης επιστήμης και την κατανόησή μας για την ανθρώπινη εξέλιξη. Κάνοντας στάσεις στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, το περίφημο σκάφος του «Beagle» κατέπλευσε κάποια στιγμή στα Νησιά Γκαλαπάγκος, σε ένα απομονωμένο ηφαιστειακό αρχιπέλαγος. Εκεί έμελλε να κάνει τις μελέτες του ο Δαρβίνος και να συλλάβει μια διαφορετική εξήγηση για την καταγωγή και την ιστορία των ειδών, την επαναστατική θεωρία της φυσικής επιλογής, που θα ανέτρεπε αμετάκλητα τις θρησκευτικές δοξασίες για την προέλευση του ανθρώπου…
- Ο Charles Lindbergh στην πρώτη πτήση πάνω από τον Ατλαντικό
Ο «Lucky Lindy» ήταν πράγματι τυχερός που κατάφερε και επιβίωσε από την ιδιαίτερα δύσκολη πτήση των 5.809 χιλιομέτρων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος του «Spirit of St. Louis» κατάφερε πράγματι να φτάσει από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και ο άθλος του ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης. Για να κρατήσει μάλιστα το βάρος σε χαμηλά επίπεδα, ο ατρόμητος πιλότος ξεφορτώθηκε τα φρένα του αεροπλάνου, τον ασύρματο, ακόμα και το αλεξίπτωτό του. Τα έβαλε με την ομίχλη και το χιονόνερο, αναμετρήθηκε με το σκοτάδι, την έλλειψη ύπνου, τις κακουχίες, κι όταν τελικά το αεροπλάνο του φάνηκε πάνω στον παριζιάνικο ουρανό, 33,5 ώρες μετά την απογείωσή του, ένα ζητωκραυγάζον πλήθος 150.000 ανθρώπων τον υποδέχτηκε με τιμές…
- Ο Yuri Gagarin μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη
Ο κοσμοναύτης από τη Σοβιετική Ένωση ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα: στις 12 Απριλίου 1961 έκανε μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας και έζησε για να διηγηθεί την ιστορία! Ο μόλις 27 χρονών αστροναύτης επάνδρωσε το πρωτόγονο διαστημόπλοιο Vostok I και βγήκε από την ατμόσφαιρα, φτάνοντας σε ύψος 177 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Η διαστημική του περιπέτεια, διάρκειας 108 λεπτών, έμελλε να σφραγιστεί από τα λόγια του, σε αυτό που θα ήταν η πρώτη περιγραφή του πλανήτη μας από τα έξω: «η Γη είναι μπλε. Είναι απίστευτο»…
- Ο Robert Peary φτάνει στον Βόρειο Πόλο
Οι δύο πόλοι της Γης ήταν το υγρό όνειρο των εξερευνητών στις αρχές του 20ού αιώνα. Ειδικά για τον Βόρειο Πόλο, οι εξερευνητικές αποστολές είχαν προσπαθήσει να τον προσεγγίσουν με καράβι, με έλκηθρα, ακόμα και με αερόστατο, χωρίς να το καταφέρουν ποτέ. Τον Απρίλιο του 1909 ωστόσο, ο μηχανικός του αμερικανικού Ναυτικού Robert Peary, ο οποίος είχε ήδη αποτύχει να προσεγγίσει τον Πόλο στην πρώτη του απόπειρα, θα ξαναπροσπαθούσε, αυτή τη φορά πλαισιωμένος από μια ομάδα 4 οδηγών Ινουίτ. Έπειτα από ένα παγωμένο ταξίδι 37 ημερών πάνω σε έλκηθρα, ο Peary θα κάρφωνε την αμερικανική σημαία στο βορειότερο σύνορο του πλανήτη, κατακτώντας το βαρύτιμο ηθικό τρόπαιο τριών αιώνων άκοπων προσπαθειών! Μόλις επέστρεψε, μια δυσάρεστη έκπληξη τον περίμενε: ο εξερευνητής Frederic Cook ανακοίνωνε ότι είχε προσεγγίσει τον Βόρειο Πόλο πριν από τον Peary. Κι ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν την άποψη του Cook, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν στον Peary την τιμητική πρωτιά…
- Το ταξίδι του «Kon-Tiki»
Το 1947, ο νορβηγός ανθρωπολόγος Thor Heyerdahl κατασκεύασε μια πρωτόγονη σχεδία, καμωμένη από κορμούς τροπικών δέντρων και σχοινιά, και έβαλε πλώρη για τον άγνωστο Ειρηνικό Ωκεανό, ξεκινώντας από το Callao του Περού. Η αποστολή του; Να αποδείξει ότι οι ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσαν να είχαν αποικίσει την Πολυνησία πολύ πριν από την εποχή του Χριστόφορου Κολόμβου. Ξεπερνώντας τον φόβο που είχε για το υγρό στοιχείο(!), ο Heyerdahl και το πενταμελές πλήρωμά του κυβέρνησαν το αυτοσχέδιο «Kon-Tiki» σε ένα συναρπαστικό ταξίδι 101 ημερών, καλύπτοντας μια απόσταση 6.920 χιλιομέτρων μέσα από τροπικές καταιγίδες και λημέρια καρχαριών, πριν καταπλεύσουν στην Πολυνησία. Το βιβλίο του Heyerdahl για την περιπέτειά του έγινε αμέσως παγκόσμιο best seller, η συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου που διακινδύνευσε ζωή του για να αποδείξει μια θεωρία…
- Ο Matthew Webb διασχίζει κολυμπώντας τα στενά της Μάγχης
Στις 25 Αυγούστου 1875, ο 27χρονος Matthew Webb, αξιωματικός του βρετανικού Ναυτικού, έκανε κάτι που θεωρούταν ακατόρθωτο: διέσχισε κολυμπώντας τα στενά μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα των Στενών και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν τη στενή αυτή λωρίδα ύδατος να φαντάζει αδιάβατη στον κολυμβητή, ο Webb ήταν ωστόσο αποφασισμένος να αποδείξει το αντίθετο. Άλειψε στο σώμα του λάδι φώκιας για να μειώσει την τριβή και πάλεψε με τα κύματα για 22 ολόκληρες ώρες, σε μια απόσταση 63 χιλιομέτρων, πριν ευτυχήσει τελικά να φτάσει στις ακτές του Calais, αποκαμωμένος αλλά θριαμβευτής! Έκτοτε χιλιάδες κολυμβητές επανέλαβαν τον άθλο του, με χρόνους μάλιστα που έπεσαν στο μισό της επίδοσης του Webb, κανείς ωστόσο δεν κατάφερε να μαγνητίσει το συλλογικό φαντασιακό καλύτερα από τον βρετανό αξιωματικό…
Πηγή: newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.