Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αλλαξε χέρια η «Αρετούσα»

Στη διπλάσια τιμή από την αρχική εκτίμησής του, δηλαδή στα 264.000 ευρώ, πωλήθηκε το έργο «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1867-1934), για να αναδειχτεί σε κορυφαίο της δημοπρασίας ελληνικής τέχνης του οίκου Bonhams, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο και εμφάνισε σταθεροποίηση με τάσεις ανόδου (+12%) σε σχέση με τα νούμερα της δημοπρασίας του Μαΐου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bonhams, πωλήθηκε το 55% των έργων σε αξία και το 51% σε όγκο με τζίρο 1,7 εκατομμύριο ευρώ.
«Στο σημερινό ρευστό οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι συλλέκτες ελληνικής τέχνης συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα Greek sales του οίκου Bonhams ως μια σταθερή και διαχρονική αξία», δήλωσε η κ. Τερψιχόρη Αγγελοπούλου εκ μέρους της Art Expertise. Δεύτερο έργο της δημοπρασίας μετά το «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» (η σύνθεση αυτή αποτελεί σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη το σημαντικότερο έργο του καλλιτέχνη με το θέμα αυτό) αναδείχτηκε το μνημειακών διαστάσεων «Τρίπτυχο Α» του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912-1990), με 181.500 ευρώ, μία από τις πιο σημαντικές δημιουργίες του πρωτοπόρου κλασικού της αφαίρεσης και ένα από τα μεγαλύτερα έργα του.
Στην τρίτη θέση, με τιμή πώλησης 147.800 ευρώ, βρέθηκε το «Ακρόπρωρο» του Γιάννη Μόραλη (1916-2009), έργο που συμπυκνώνει όλα τα εκφραστικά γνωρίσματα του μεγάλου δασκάλου, ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στις αφαιρετικές φόρμες και στην ανθρώπινη παρουσία.
181.500 ευρώ ήταν η τιμή πώλησης για το «Τρίπτυχο Α» του Γιάννη Σπυρόπουλου  

181.500 ευρώ ήταν η τιμή πώλησης για το «Τρίπτυχο Α» του Γιάννη Σπυρόπουλου
Την τέταρτη θέση, με 118.500 ευρώ, κατέκτησε το «Μετά τη βροχή» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (1906-1994), ένα εικαστικό κομψοτέχνημα που εκφράζει τη διονυσιακή σχέση του καλλιτέχνη με τη φύση. Επίσης, στην πέμπτη θέση, με 84.000 ευρώ, βρέθηκε ο «Χορευτής» του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της ρεαλιστικής προσωπογραφίας του καλλιτέχνη, το οποίο υπερ-τριπλασίασε την τιμή εκκίνησης.
Την ίδια θέση μοιράστηκε και το «Image F» του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912-1990), ένα υποβλητικό αφαιρετικό τοπίο της δεκαετίας του '60.

Ο οίκος Bonhams, ο πλέον παλιός και μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών που παραμένει αμιγώς βρετανικός, πραγματοποίησε το 21ο αυτόνομο Greek sale με 85 έργα. Μέσα στο γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα, η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης δημοπρασίας ήταν οι προσεκτικές επιλογές έργων και, φυσικά, οι τιμές, ειδικά συμπιεσμένες σε σχέση με παλαιότερες, σαφώς καλύτερες εποχές για την ελληνική τέχνη, ώστε να ενθαρρυνθούν τυχόν επενδυτές που ενδιαφέρονται γι' αυτήν (για παράδειγμα, θα ήταν και άλλες οι αρχικές τιμές για το «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» του Θεόφιλου).

Γεγονός παραμένει ότι η δημοπρασία του Bonhams απέφερε καλύτερα αποτελέσματα από δημοπρασίες της περασμένης άνοιξης. 


ΠΗΓΗ
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα