Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Φωτογραφία του Ιωαννης Θεοδωροπουλος.

Του Γιάννη Θεοδωρόπουλου.

Ελληνικά η γλώσσα μας, η γλώσσα των προγόνων μας, η γλώσσα η οποία στήριξε τη Φιλοσοφία, τη Ρητορική, την Επιστήμη, τις Τέχνες, τη Δημοκρατία. Η γλώσσα που εξέφρασε τις μύχιες σκέψεις ενός λαού, γέννησε τη διαλογική και οδήγησε σε ένα απόγειο γραμμάτων και τεχνών, τον πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων, δημιουργώντας φιλοσοφικά ρεύματα, επιστήμες και τέχνες απαράμιλλης πολιτισμικής αξίας, δίνοντας έτσι τα φώτα του πολιτισμού σε όλον τον κόσμο.


Δεν σας κρύβω ότι ως υπάλληλος του ΟΤΕ και δη ηλεκτρονικός αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση θα έλεγα για περαιτέρω έρευνα του θέματος αυτού. Άλλωστε και τα αντικείμενα του ΟΤΕ είναι η Υψηλή Τεχνολογία ηλεκτρονικών Τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, οι Η/Υ και τα φιλόδοξα προγράμματα αυτών.
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών, ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας, δέχονται ως «Νοηματική» γλώσσα μόνο την Ελληνική, όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές». 


«Νοηματική» είναι η γλώσσα στην οποία το «σημαίνον» και το «σημαινόμενο» έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση, π.χ. Γεωμετρία = γη-μετρώ, προφητεία = προ-φάω, Άνθρωπος = ο αναθρών – οπωπάς, (ο αθρώνον λόγο), τηλέφωνο = μακριά – ομιλώ, τηλεόραση = μακριά βλέπω, μικροκύματα = μικρού μήκους – κύματα. Με άλλα λόγια στην Ελληνική έχουμε σχέση μεταξύ λέξεως και πράγματος, ενώ όλες η άλλες γλώσσες είναι συμβατικές, δηλαδή σημαίνουν κάτι απλώς επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που τη χρησιμοποιούν. 



Τα πιο τέλεια προγράμματα Η/Υ «Ίβυκος», «Γνώσις» και «Νεύτων» αναπαριστούν τους λεξικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο διότι η ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική της απεικόνιση. Ιδιαιτέρως χρήσιμα στους Η/Υ είναι τα Ελληνικά προσφύματα, -τήλε – μικρό – μέγα – λάνδη – ισμός – συν κ.λ.π.
Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο ΙΡΒΑΪΝ της Καλιφόρνιας να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του έργου τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος - Ελληνίστρια Μάκ Ντόναλντ και οι καθηγητές της Ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρντ.


Στον Η/Υ «Ίβυκο» αποθησαύρισαν 6.000.000 λέξεις και 78.000.000 λεξικοί τύποι της γλώσσα μας. Όταν η Αγγλική έχει συνολικώς 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.
Στον «Ίβυκο» ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα, 4.000 αρχαίων Ελλήνων.
Μιλώντας γι’ αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε : << Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε : Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας, και η επαφή με αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας.>>


Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι Ελληνικοί λεξικοί τύποι φθάνουν στα 90.000.000 έναντι 9.000.000 της λατινικής.


Οι Η/Υ θεωρούν την Ελληνική ως « μη οριακή » δηλαδή ότι μόνο σε αυτήν δεν υπάρχουν όρια και γι’ αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες. (Πληροφορική, Ηλεκτρονική, Κυβερνητική κ.α. ) Αυτές μόνο στην Ελληνική βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται και χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει πλέον. 


Γι’ αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως Επίσημη της Ε.Ε. διότι « το να μιλά κανείς για την Ε.Ε. χωρίς την Ελληνική είναι σαν να μιλά σε ένα τυφλό για χρώματα. »


Μήπως λοιπόν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει έναν αστείρευτο πλούτο που διαθέτουμε σαν λαός και αναζητάμε επίλυση προβλημάτων κοιτώντας σε λάθος μεριά, όταν αρκεί να δούμε τις παρακαταθήκες μας, τη στιγμή ακριβώς που οι άλλοι λαοί στην Ευρώπη κοιτούν να ξαναπάρουν όραμα από την Ελλάδα αναζητώντας έτσι διέξοδο στα αδιέξοδα του αιώνα της υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στον αιώνα της πολιτισμικής γύμνιας μας.





Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα