Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ: Η ΚΑΘΡΕΠΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ (Μέρος Β)



Πριν πεθάνει, θυμάμαι ότι είχα ρωτήσει τον παππού μου σχετικά με την Ύφεση και την εμπειρία του. Και θυμάμαι την λύπη που γέμισε το πρόσωπο του καθώς ξέσπασε σε κλάματα και μου είπε την ιστορία. Ήταν ακόμη τόσο φρέσκια μέσα στο μυαλό του, τόσο παρούσα μέσα στην καρδιά του, και τόσο πολύ μέρος της ζωής του, ακόμη και μετά από περισσότερα από 60 χρόνια.
Στο μυαλό μου, η σύνδεση ήταν φανερή. Ο παππούς μου δεν περιέγραφε μια περαστική αίσθηση ανεπάρκειας για την ζωή του σε μια προηγούμενη περίοδο. Περιέγραφε μια τεράστια αίσθηση μιας χρόνιας και ανεπίλυτης ενοχής που ένιωθε στο παρόν. Την έτρεφε όλα αυτά τα χρόνια, και αυτή είχε τελικά σωματοποιηθεί ως η σωματική του εμπειρία. Η σύνδεση ήταν φανερή γιατί η πεποίθηση είναι ένας κώδικας, και τα συναισθήματα της πεποίθησης αποτελούν τις διαταγές της.
Η χρόνια αίσθηση της ανημπόριας που ο παππούς μου είχε εργαστεί τόσο σκληρά να καταπιέσει – η υποσυνείδητη πεποίθηση ότι ήταν ανήμπορος – έγινε η κυριολεκτική έκφραση του σώματος του. Μέσω της σχέσης του νου και του σώματος του, ο σωματικός εαυτός του αναγνώρισε τις πεποιθήσεις του σαν μια ασυνείδητη εντολή και επιδέξια παρήγαγε την χημεία που τους ταίριαζε. Κυριολεκτικά, το σώμα του έγινε η ανημπόρια της πεποίθησης του. Δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ για να ανακαλύψω γιατί η κατάσταση φάνηκε ότι εμφανίστηκε τόσο ξαφνικά και σε τόσο πολύ προχωρημένο στάδιο στην ζωή του.
Όχι πολύ πριν την εμφάνιση της, η σύζυγος του παππού μου, η γιαγιά μου, είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για καρκίνο που γρήγορα της αφαίρεσε την ζωή. Κατά την διάρκεια της αρρώστιας της, χρειάστηκε να νοσηλευτεί και ο ίδιος ο παππούς μου, ο οποίος για μια ακόμη φορά ένιωσε ότι ήταν ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε για την γυναίκα που είχε αγαπήσει για πάνω από 50 χρόνια.
Για μένα, η σχέση μεταξύ του θανάτου της γιαγιάς μου και της ξαφνικής εμφάνισης της ασθένειας του παππού μου ήταν πολύ μεγάλη για να είναι σύμπτωση. Ήταν η αφορμή που έφερε όλες τις παλιές αναμνήσεις της ανεπάρκειας από την Μεγάλη Ύφεση στο παρόν.
Δυστυχώς, η σχέση μεταξύ νου και σώματος δεν αποτελούσε μέρος της εκπαίδευσης που είχε λάβει το ιατρικό προσωπικό που τον φρόντισε εκείνη την εποχή. Για εκείνους, η κατάσταση του ήταν μόνον σωματική, αν και σπάνια για έναν άντρα της ηλικίας του, και ως τέτοια την χειρίστηκαν. Κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής του, ο παππούς μου έπαιρνε 14 διαφορετικά φάρμακα να καταπραϋνει τα συμπτώματα και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που φαινόταν να συνδέονται με την πεποίθηση του ότι ήταν ανήμπορος να βοηθήσει εκείνους που αγαπούσε. Ενώ γνωρίζω ότι αυτή δεν θα ήταν ποτέ η επίσημη ιατρική διάγνωση, οι σχέσεις είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες και οι μελέτες πολύ πειστικές για να υποθέσουμε ότι η ασθένεια του απλά «συνέβη».
Η δύναμη των πεποιθήσεων μας μπορούν να λειτουργήσουν προς κάθε κατεύθυνση, να στηρίξουν την ζωή ή να την αρνηθούν. Όσο γρήγορα μπορούν οι ασυνείδητες πεποιθήσεις μας να δημιουργήσουν τις συνθήκες που βρήκαμε στην προηγούμενη ιστορία με τον σύζυγο της συναδέλφου μου, μπορούν να αντιστρέψουν εκείνες που απειλούν την ίδια την ζωή. Αυτό που κάνει αυτήν την δυνατότητα τόσο ελκυστική είναι ότι οι πεποιθήσεις μας μπορούν να αλλάξουν εσκεμμένα, μέσα σε μια στιγμή. Το κλειδί είναι να νιώσουμε ότι είναι πραγματικές παρά απλά να νομίζουμε, ελπίζουμε, ή ευχόμαστε ότι θα πραγματοποιηθούν στην ζωή μας. Με αυτόν τον τρόπο, οι προσωπικές μας πεποιθήσεις μπορούν να ξεπεράσουν τις συνειδητές που έχουν αυτοί που εμπιστευόμαστε, όπως οι γιατροί και οι φίλοι. Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι κάποιος άλλος να μας υπενθυμίσει ότι αυτό είναι δυνατόν.
Τελικά, το κλειδί για να αλλάξουμε τις πιο περιοριστικές μας πεποιθήσεις μπορεί να βρίσκεται στο να θεραπεύσουμε την πιο στενή σχέση μας σε αυτόν τον κόσμο: αυτή που αναγνωρίζουμε μεταξύ ημών και των κυριοτέρων δυνάμεων που κάνουν τον κόσμο μας αυτό που είναι – του «φωτός» και του «σκότους». Είναι οι βαθύτερες, και συχνά ασυνείδητες πεποιθήσεις μας σχετικά με τις δυνάμεις αυτές που εκφράζονται με θετικούς ή αρνητικούς για την ζωή τρόπους.
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Gregg Braden, “The Spontaneous Healing of Belief: Shattering the paradigm of false limits”)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα