Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Η Δύναμη της Επιλογής (Μέρος 1ο)

Ένα από τα πιο δυνατά μαθήματα που έχω μάθει ποτέ ήταν για τη δύναμη της επιλογής. Έμαθα πολλά για τη δύναμη της επιλογής από ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες ο ενδιαφερόμενος είχε μικρή ή καθόλου διαθέσιμη επιλογή. Θα ήθελα να μοιραστώ μερικές από αυτές τις ιστορίες μαζί σας εδώ.
Η πρώτη ιστορία προέρχεται από μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία. Εκατομμύρια άνθρωποι συνελήφθησαν στα σπίτια τους και στάλθηκαν να δουλεύουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή θανατώθηκαν με μόνη αιτία την καταγωγή τους. Μπορείτε να φανταστείτε να είστε αναγκασμένος/η να εργαστείτε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων, ακόμη κι αν δεν έχετε κάνει κανένα κακό; Πόσο απίστευτα άδικο! Όπως φαντάζομαι, αν ήμουν σε αυτή την κατάσταση, υποθέτω πως θα αισθανόμουν μεγάλη λύπη για τον εαυτό μου. Πολύ πιθανόν να θύμωνα πάρα πολύ, και ίσως ακόμη και να προσπαθούσα να αντεπιτεθώ (και πιθανώς να σκοτωνόμουν).

Η ιστορία του Δρ Viktor Flankl

Ένας από τα εκατομμύρια που κατέληξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν ο Δρ Viktor Frankl. Όπως ήταν αναμενόμενο, στις συνθήκες που επικρατούσαν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο Δρ Frankl δεν είχε πολλές επιλογές. Του έλεγαν άλλοι πότε να ξυπνήσει και όταν (και που) να κοιμηθεί. Οι ώρες των γευμάτων επιλέχθηκαν για αυτόν, καθώς και το μενού. Ακόμη και η ποσότητα των τροφίμων ήταν εντελώς έξω από τον έλεγχό του. Δεν είχε επιλογή για τις συμπεριφορά των φυλάκων ή αν οι άλλοι κρατούμενοι ή αυτός ο ίδιος θα επιβίωνε του εγκλεισμού.

Ενώ εγώ μπορεί να αντιδρούσα σε τέτοιες συνθήκες, επικεντρώνοντας στην αδυναμία μου, τον θυμό, την αυτολύπηση, ο Δρ Frankl επέλεξε να εστιάσει την προσοχή του στα θετικά της κατάστασης. Αν και ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τη φράση «Η Δύναμη της Επιλογής," εκείνο που βλέπω είναι ότι εκεί που εστίαση την προσοχή του ήταν υψίστης σημασίας για την επιτυχία του, την επιβίωση, και την ικανότητα του να βοηθήσει τους άλλους. Η διαθέσιμη τροφή δεν ήταν αρκετή, αλλά επέλεξε να εκτιμήσει ό, τι του είχε δοθεί.
Μπορούσε επίσης να επιλέξει να τη μοιραστεί με έναν συγκρατούμενο στο στρατόπεδο. Οι τοίχοι ήταν χοντροί και δεν επέτρεπαν να μπει μέσα πολλή ομορφιά, αλλά ο δρ Frankl είχε τη δύναμη να κλείσει τα μάτια του και να επιλέξει να φέρει μπροστά του νοητικές εικόνες ομορφιάς που είχε δει πριν από το στρατόπεδο. Ακόμα και στην σκοτεινή, μελαγχολική ατμόσφαιρα, μπορούσε να φανταστεί την ομορφιά ενός λουλουδιού, το πρόσωπο της αγαπημένης συζύγου του, ή άλλες χαρές που είχε γνωρίσει. Οι κρατούμενοι ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται πάρα πολύ για πολλές ημέρες, αρχίζοντας πριν την ανατολή και μέχρι τη δύση του ηλίου. Ενώ θα μπορούσε να είχε επιλέξει να εστιάσει την προσοχή του στην εργασία, αντί για αυτό επέλεξε να παρατηρήσετε το ροζ του ουρανού και το μαλακά σύννεφα.
Κατά την διάρκεια της εμπειρίας του στο στρατόπεδο, παρατήρησε ότι όσοι από τους κρατούμενους κράτησαν την ελπίδα παρέμειναν υγιέστεροι, περισσότερο ικανοί να διαχειριστούν την εργασία τους, και τελικά είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.
Εάν ο Δρ Frankl και οι συγκρατούμενοι του στα στρατόπεδα φυλακών μπόρεσαν να επιλέξουν να εστιάσουν την προσοχή τους στα θετικά, ίσως οι υπόλοιποι από εμάς, σε λιγότερο άθλιες συνθήκες, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε να επικεντρωθούμε στις γεμάτες ελπίδα, όμορφες και ουσιαστικές στιγμές της ζωής μας.
Μάθημα από τον Δρ Frankl: Μπορούμε πάντα να επιλέξουμε πού θα εστιάσουμε την προσοχή μας.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα