Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

"Αρχαία Αίγυπτος-Πυραμίδες"



Η Ιστορία της Αιγύπτου έχει γοητεύσει πλήθος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αλλά όταν ακούμε την λέξη Αίγυπτος μας έρχονται στο νου τα τεράστια μνημεία που άφησε πίσω του ο τεράστιος πολιτισμός των Αρχαίων Αιγυπτίων, τις πυραμίδες. 

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το σχήμα της πυραμίδας προήλθε από παλαιότερους τύμβους, που συμβόλιζε τις ακτίνες του ήλιου.

Οι πρώτοι τάφοι των Αιγυπτίων ήταν τύμβοι που φτιάχνονταν όταν κάλυπταν έναν απλό τάφο με χαλίκια, ενώ οι αξιωματούχοι και οι Φαραώ θάβονταν σε στενόμακρα κτήρια από τούβλα λάσπης, τους μασταμπάδες, για τους οποίους μιλήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Μερικοί μασταμπάδες καλύπτονταν, επίσης με τούβλα. Ωστόσο η πρώτη πυραμίδα και ο πρώτος πέτρινος τάφος ήταν η Βαθμιδωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζονέρ. Σιγά σιγά όμως η μορφή άρχισε αλλάζει. Οι βαθμιδωτές πυραμίδες συμβόλιζαν την σκάλα με την οποία ο νεκρός θα έφτανε στα αστέρια μαζί με τους άλλους θεούς. Κατά την διάρκεια του χρόνου, όμως, ο ήλιος πήρε μεγαλύτερη σημασία από τα αστέρια, κι έτσι χτίστηκαν οι πραγματικές πυραμίδες που οι πλευρές τους συμβόλιζαν τις ακτίνες του ήλιου.



Για το χτίσιμο της πυραμίδας χρειαζόταν βασικά σκληρή πέτρα. Έτσι οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν τις πυραμίδες με κομμάτια δολερίτη, ένα είδος πολύ σκληρής πέτρας. Οι «οικοδόμοι» δούλευαν την πέτρα με τα σκαρπέλα, που για ναείναι πιο κοφτερά, θέρμαιναν τα άκρα τους.


Οι εργάτες χρησιμοποιούσαν σφήνες για να σταθεροποιήσουν τους ογκόλιθους μεταξύ τους, κολλώντας τα άκρα τους σε εσοχές των λίθων.

Η μόνη περιγραφή χτισίματος μιας πυραμίδας ήταν του Ηρόδοτου, ο οποίος είπε ότι :

"Και η πυραμίδα χτίστηκε όπως κάνουν τα σκαλοπάτια, που ορισμένοι τα ονομάζουν ζωνάρια, άλλοι όμως αναβαθμίδες· κι αφού σε πρώτο στάδιο έκαναν έτσι τον σκελετό της, ανέβαζαν τις υπόλοιπες πέτρες με μηχανήματα που τα έκαναν από κοντά καδρόνια, υψώνοντάς τες από το έδαφος ως την πρώτη σειρά των αναβαθμών· και, μόλις ανέβαινε η πέτρα στη σειρά αυτή, την έβαζαν σε άλλο μηχάνημα που στηριζόταν πάνω στην πρώτη σειρά, κι απ' αυτή την έσερναν για να την ανεβάσουν στη δεύτερη σειρά και την έβαζαν πάνω σ' άλλο μηχάνημα· γιατί, όσες σειρές σχημάτιζαν οι αναβαθμοί, άλλα τόσα μηχανήματα υπήρχαν· ή το ίδιο και μοναδικό μηχάνημα, που δεν ήταν και τόσο βαρύ, το μετέφεραν από σειρά σε σειρά, μόλις ξεφόρτωναν απ' αυτό την πέτρα· εμείς ας αναφέρουμε και τον ένα και τον άλλο τρόπο, όπως ακριβώς τ' ακούσαμε. 


Λοιπόν, η σειρά που δουλεύτηκε στην εντέλεια πρώτη ήταν η πάνω-πάνω της πυραμίδας, ύστερα δουλεύτηκαν στην εντέλεια η μια μετά την άλλη οι πιο κάτω απ' αυτή σειρές και τελευταία δουλεύτηκε στην εντέλεια αυτή που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, και τα πιο χαμηλά μέρη. Κι έχουν καταγραφεί σε αιγυπτιακή γραφή πάνω στην πυραμίδα οι δαπάνες που έγιναν για τα καθαρτικά βότανα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για τους εργαζόμενους. Κι αν θυμάμαι καλά τα όσα μου έλεγε ο διερμηνέας διαβάζοντας την επιγραφή, δαπανήθηκαν χίλια εξακόσια ασημένια τάλαντα. 


Λοιπόν, αν ο λογαριασμός αυτός είναι σωστός, πόσα άλλα είναι λογικό να έχουν δαπανηθεί και για το σίδερο των εργαλείων τους και για τα τρόφιμα και τα ρούχα των εργαζομένων, με δεδομένο ότι η οικοδόμηση των έργων διήρκεσε όσο χρόνο ανέφερα, αλλά κι άλλα χρόνια, καθόλου λίγα, χρειάστηκαν, όπως πιστεύω, για να κόψουν τις πέτρες, να τις μεταφέρουν, και ν' ανοίξουν την υπόγεια διώρυγα."

Σήμερα πιστεύουμε πως για την κατασκευή των πυραμίδων δούλευαν 4.000 ειδικευμένοι εργάτες όλο τον χρόνο και κατά την ετήσια πλημμύρα γίνονταν περισσότεροι. Όσο για τους ογκόλιθους, είναι πιθανότερο να τους έσερναν πάνω σε ράμπα.





Οι πιο διάσημες πυραμίδες είναι οι «πυραμίδες της Γκίζας», που επισης είναι από και τα πιο παλιά σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. 

Η νεκρόπολη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα προς την έρημο από την παλιά πόλη της Γκίζας στον Νείλο.


Οι Πυραμίδες της Γκίζας αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν του αιγυπτιακού πολιτισμού κυρίως για τη συμπερίληψη τους ως ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου στη σχετική λίστα που συνέταξε ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος. 


Η Πυραμίδες της Γκίζας, καθώς και οι υπόλοιπες κατασκευάσθηκαν για να αποτελέσουν την τελευταία κατοικία των αποθανόντων Φαραώ.

Αν και έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν σχετικά, υπενθυμίζω περιληπτικά πως σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των αρχαίων Αιγυπτίων, ένα τμήμα του πνεύματος του Φαραώ, που το αποκαλούσαν «κα» παρέμενε μαζί με το σώμα του μετά το θάνατό του. Έτσι, η σωστή φροντίδα των λειψάνων του ήταν απαραίτητη έτσι ώστε ο πρώην Φαραώ να εκτελέσει τα νέα του καθήκοντα ως βασιλέας των νεκρών. Για το σκοπό αυτό, μαζί με τη σαρκοφάγο του Φαραώ μέσα στην πυραμίδα, τοποθετούνταν και διάφορα αντικείμενα τα οποία θα χρειαζόταν στη μετά θάνατον ζωή, αφού οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο φυσικός θάνατος ήταν η έναρξη ενός ταξιδιού για τον άλλο κόσμο.

Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν: η Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως η «Μεγάλη Πυραμίδα», η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου. 


Όλες μαζί σχημάτιζαν ένα απέραντο συγκρότημα από τις λεγόμενες «πυραμίδες των βασιλισσών», νεκρικούς ναούς, Μασταμπάδες και τάφους αξιωματούχων. (Στη Νεκρόπολη ανήκει και η περίφημη Μεγάλη Σφίγγα).

Είναι μακράν οι παλαιότερες των αρχαίων θαυμάτων και οι μόνες που σώζονται έως σήμερα. Η τοποθεσία των τριών πυραμίδων δεν είναι τυχαία, αλλά έχουν χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπίπτουν με τον αστερισμό του Ωρίωνα όταν αυτός βρίσκεται πάνω από τις πυραμίδες.

Μεγαλύτερη είναι η πυραμίδα του Χέοπα ή Χούφου.


Οι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η πυραμίδα χτίστηκε σε διάστημα 10 με 20 χρόνων, και αρχικά με ύψος 146,5 μέτρα ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια. Αρχικά η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν καλυμμένη με πέτρες επικάλυψης οι οποίες δημιουργούσαν μία λεία και επίπεδη επιφάνεια, κάποιες από τις οποίες βλέπουμε και σήμερα σκορπισμένες γύρω από τη βάση της πυραμίδας. 


Υπάρχουν πολλές επιστημονικές και εναλλακτικές θεωρίες για το πώς κατασκευάστηκε η πυραμίδα. Οι πιο αποδεκτές από αυτές διατείνονται ότι χτίστηκε με τη μετακίνηση τεράστιων λίθων από το λατομείο και την τοποθέτησή τους με σύρσιμο και ανύψωση.




Υπάρχουν τρεις γνωστοί θάλαμοι μέσα στην Μεγάλη Πυραμίδα. Αυτός που βρίσκεται πιο χαμηλά, σκαμμένος στο βραχώδες υπόστρωμα κάτω από την πυραμίδα και ψηλότερα οι λεγόμενοι θάλαμοι της Βασίλισσας και του Βασιλιά, χτισμένοι μέσα στο εσωτερικό της πυραμίδας. 


Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μόνη γνωστή στη Αίγυπτο που έχει διαδρόμους που και κατεβαίνουν και ανεβαίνουν. Το συγκρότημα της πυραμίδας περιλαμβάνει δύο ναούς νεκρικής λατρείας προς τιμήν του Χέοπα, τρεις μικρότερες πυραμίδες για τις γυναίκες του, καθώς και μία μικρότερη πυραμίδα "δορυφόρο", έναν στεγασμένο διάδρομο που ένωνε τους δύο ναούς, και μικρότερους τάφους μασταμπάδες οι οποίοι ανήκουν σε ευγενείς και βρίσκονται γύρω από την πυραμίδα.


Σίγουρα οι κατασκευαστές κατείχαν την ιερή γεωμετρία. Η πυραμίδα βασίζεται στον αριθμό 4 που συμβολίζει τον υλικό κόσμο και το 3 (τρεις αίθουσες) τα 3 ανώτερα κέντρα του ανθρώπου. Είναι χτισμένες στη Δύση γιατί μετά το θάνατο ξεκινά η αληθινή ζωή. Η πυραμίδα σχηματοποιημένη φλόγα περιέχει τη λέξη πυρ που είναι η ανώτερη κατάσταση, η θεϊκή.

 Η λέξη πυραμίς είναι ελληνική πυρ+ αμίς και σημαίνει "το δοχείο της φλόγας"...στο σχήμα της έχουν εφαρμοστεί οι αναλογίες της "Χρυσής Τομής" και του " αριθμού π(3,14)" , κάτι που εφαρμόσθηκε και στον Παρθενώνα.

EΙΚΟΝΑ: Οι πυραμίδες της Γκίζας σε φωτογραφία του 1870.


ΠΗΓΕΣ: http://www.ancientegypt.co.uk/, Ηροδότου Ιστορίες Α΄ Γυμνασίου, https://www.aegean.gr/gympeir/piramides.htm , Βικιπαίδεια.



The Mythologists

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα