Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Top 5 τεχνολογικών επιτευγμάτων με ελληνική πρωτιά




Το παγκοσμίου φήμης περιοδικό Wired Magazine συνέταξε τη λίστα των πέντε σπουδαιότερων επιστημονικών ανακαλύψεων του 2012 που άλλαξαν την παγκόσμια επιστημονική σκέψη. Η Ελλάδα φυσικά δε θα μπορούσε να λείψει από τα μεγάλα επιτεύγματα της χρονιάς. Η Ελληνική επιστημονική κοινότητα είναι παρούσα και μας κάνει για άλλη μια φορά περήφανους!

Ας ξεκινήσουμε όμως την αντίστροφη μέτρηση:


Στο νούμερο πέντε των επιστημονικών επιτευγμάτων βρίσκεται η ανακάλυψη ενός νέου είδους αρχαίων ανθρώπων που ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι. Σύμφωνα λοιπόν με νέες ανακαλύψεις απολιθωμάτων στην Αφρική, υπήρξε ένας ακόμα πρόγονός μας, ο Homo Rudolfensis, ο οποίος ζούσε παράλληλα με τον Homo Habilis και τον Homo Erectus, προγόνων του Homo Sapiens. Η ανακάλυψη ανήκει στην δρ. Μεβ Λίκι του Ινστιτούτου Τουρκάνα στο Ναϊρόμπι της Κένυας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι στο εν λόγω εγχείρημα συμμετείχαν και Έλληνες παλαιοντολόγοι με σπουδαία μάλιστα συνεισφορά!
 
Στην τέταρτη θέση φιγουράρει η φωτογράφιση για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά ενός εξωπλανήτη που μοιάζει με τη γη. Ο αστρονόμος που κατόρθωσε το ακατόρθωτο είναι ο Ελληνικής καταγωγής Πολ Κάλας! Μεγαλωμένος στην Αμερική, κατόρθωσε να εντοπίσει για πρώτη φορά πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Χαμπλ, μετά από οχτώ χρόνια προσπαθειών. Ο εν λόγω πλανήτης λοιπόν,απέχει 25 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, η μάζα του είναι παρεμφερής με του Δία και περιστρέφεται γύρω από το άστρο Formalhaut σε απόσταση τετραπλάσια από αυτή Ποσειδώνα και Ήλιου.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η εφεύρεση του 17χρονου Έλληνα μαθητή Χάρη Ιωάννου που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες στην Μπρατισλάβα και απέσπασε τιμητική διάκριση από τη Unicef! O Χάρης, δημιούργησε τον ηλεκτρονικό βραχίονα High Five που λειτουργεί ουσιαστικά με τη δύναμη του μυαλού και χαρίζει στους ανάπηρους μια καλύτερη ζωή! Τους ξαναδίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα κίνησης των άκρων τους!


 
Η δεύτερη θέση ανήκει στην ανακάλυψη του «σωματιδίου του Θεού» ή αλλιώς μποζόνιο του Χιγκς μέσα από το οποίο θ' ανακαλύψουν οι επιστήμονες από που προήλθαν τα στοιχειώδη σωματίδια. Το μποζόνιο ανακαλύφθηκε από δύο ανεξάρτητες ομάδες ειδικών που το αναζητούσαν με διαφορετικά πειράματα (ATLAS και CMS) στον μεγάλο επιταχυντή ανδρονίων του CERN. Στα πειράματα ATLAS συμμετείχαν δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί. Ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής σωματιδιακής φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και υπεύθυνος της Ελληνικής ερευνητικής ομάδας ATLAS και η Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία ανήκει στους ελάχιστους επιστήμονες που από το 1998 συνέβαλε στη δημιουργία και στο στήσιμο του περίπλοκου μηχανολογικού εξοπλισμού του CERN.

 
 
 
Η πρώτη θέση ανήκει στην αποστολή της ακάτου επιφάνειαςCuriosity στον Άρη για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ζωή. Δύο Έλληνες βρίσκονται πίσω από το συγκλονιστικό αυτό εγχείρημα. Ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής προγραμμάτων διαστήματος στο πανεπιστήμιο John Hopkins, γνωστός και ως «χαρτογράφος του διαστήματος». Ο Σ.Κριμιζής υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του Curiosity και μέλος στις επιτροπές της ΝΑSA οι οποίες εξέτασαν το 2006 τον σχεδιασμό του προγράμματος. Όπως θυμάται ο ίδιος, τότε η επιστημονική κοινότητα ήταν πεπεισμένη ότι το εγχείρημα θα αποτύχει. Ο 73χρονος Έλληνας αστροφυσικός όμως, τους διέψευσε όλους καθώς χρησιμοποίησε μια επαναστατική μέθοδο η οποία μοιάζει με ιπτάμενο γερανό του οποίου τα σχοινιά κόβονται κατά την προσεδάφιση. Ο δεύτερος Έλληνας του προγράμματος είναι ο Περικλής Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε το 1963 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο και μετανάστευσε το 1982 στην Αμερική για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Να σπουδάσει Αερο-αστροναυτική με ειδικότητα planetary exploration and hypersonics. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Standford με διδακτορικό το 1992 και από το 1987 εργάζεται στο κέντρο της NASA στη Silicon Valley της California με πολλαπλές συμμετοχές στις αποστολές στο διάστημα.

Οι Έλληνες λοιπόν είμαστε παντού. Πίσω από κάθε σπουδαίο επίτευγμα, από κάθε μεγαλόπνοο σχέδιο. Κάνουμε περήφανη την πατρίδα μας και διαδίδουμε τον Ελληνικό πολυμήχανο νου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο ερέθισμα και το πνεύμα μας ανθίζει κάνοντας δυνατά τα αδύνατα. Δε μας αξίζει η ηττοπάθεια. Όσο η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, εμείς θα προχωράμε μπροστά!


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα