Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Σπάνια η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς λέει κορυφαία γιατρός του ΠΟΥ

Πιτσιρίκο, αφορμή για νέα αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα στάθηκε το σχόλιο της Maria Van Kerkhove από τον ΠΟΥ, η οποία δήλωσε ότι σπάνια μεταδίδουν τον κορωνοϊό οι ασυμπτωματικοί φορείς, όπως μεταδίδει το BBC.
Η γιατρός διευκρίνισε, πάντως, ότι η παρατήρησή της βασίζεται σε μία μικρή γκάμα μελετών.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι με συμπτώματα είναι πιο μολυσματικοί, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και πριν να νοσήσουν.
Αν και ένα ποσοστό ατόμων βγαίνει θετικό στον κορωνοϊό, ενώ δεν έχει συμπτώματα, παραμένει άγνωστο πόσοι εξ αυτών μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους.
Η τοποθέτηση της Van Kerkhove έγινε μετά από επαφές που είχε με χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν το σύστημα εντοπισμού των φορέων του ιού.
Στις περιπτώσεις των ασυμπτωματικών, λοιπόν, η γιατρός του ΠΟΥ παρατήρησε ότι ήταν σπάνιες οι περιπτώσεις δευτερογενούς μετάδοσης.
Η ίδια, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι παραμένει ανοιχτό αν αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο.

Οι αβεβαιότητες ήταν, εξάλλου, αυτές που οδήγησαν στην απόφαση για καραντίνες – διότι αν ήταν σίγουρο ότι οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν τον ιό δεν θα υπήρχε λόγος επιβολής καραντίνας, με τον καθηγητή Liam Smeeth, επιδημιολόγο στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, να δηλώνει έκπληκτος από την τοποθέτηση της Maria Van Kerkhove.
O διευθυντής έκτακτων προγραμμάτων του ΠΟΥ Mike Ryan υποστήριξε από την πλευρά του ότι υπάρχει ασυμπτωματική μετάδοση, αλλά “δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη είναι”.
Η Van Kerkhove, επικεφαλής στον ΠΟΥ για τις αναδυόμενες (νέες) ασθένειες, ξεχωρίζει, εξάλλου, τους ασυμπτωματικούς σε αυτούς που δεν νοσούν ποτέ, σε εκείνους που είναι προ – συμπτωματικοί, δηλαδή, δεν έχουν νοσήσει ακόμα και σε όσους έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να μην καταλαβαίνουν ότι έχουν κορωνοϊό.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ίδια, όσοι δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα, δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού.
Μελέτες που μέσω τεστ εντοπίζουν τους ασυμπτωματικούς και μετά τις επαφές τους, διαπίστωσαν ελάχιστες περιπτώσεις δευτερογενούς μετάδοσης.
Η ιχνηλάτηση των επαφών σε μία σειρά από χώρες έδειξε ότι, ενώ είναι σπάνια η μετάδοση από ασυμπτωματικούς, κάποιοι είναι απλά προσυμπτωματικοί και τελικά μεταδίδουν τον ιό τη μέρα που θα εμφανίσουν τα συμπτώματα, έστω κι αν αυτά είναι ήπια στην αρχή.
Επίσης, ποσότητες του ιού μπορούν να εντοπιστούν σε αυτούς τους ανθρώπους μέχρι και τρεις μέρες πριν εκδηλώσουν τα συμπτώματα.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, κυρίως την παραμονή της εμφάνισης συμπτωμάτων.
Η προσυμπτωματική μετάδοση είναι και η πιο δύσκολη όσον αφορά την ιχνηλάτηση των επαφών, ενώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για όσους δεν εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση του ιού προέρχεται από ανθρώπους με συμπτώματα.
Αλλά και ένα θετικό τεστ δεν δείχνει την ποσότητα του ιού – το ιικό φορτίο, δηλαδή – που έχει κάποιος στον οργανισμό του.
H Van Kerkhove, ωστόσο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πιο επικίνδυνοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι όσοι βήχουν ή φτερνίζονται πολύ.
Επιτέλους, βρέθηκε κι ένας άνθρωπος στον ΠΟΥ να πει το αυτονόητο.
Κατ’ αρχάς, τα συμπτώματα δεν τα προκαλεί ο κορωνοϊός, αλλά ο οργανισμός μας στην προσπάθειά του να εξουδετερώσει τον ιό.
Και όσο δεν τα καταφέρνει, τόσο επιδεινώνονται τα συμπτώματα.
Αντίθετα, οι ασυμπτωματικοί καταφέρνουν να εξουδετερώσουν άμεσα τον κορωνοϊό, οπότε δεν κάνουν για παράδειγμα πυρετό για να σκοτώσουν με την αύξηση της θερμοκρασίας τον ιό.
Στους ασυμπτωματικούς δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, δηλαδή, ο ιός, οπότε πεθαίνει και άρα δεν υπάρχει κάτι για να μεταδώσουν.
Βέβαια, όπως είπε και η γιατρός, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν κάποιος είναι ασυμπτωματικός ή τελικά θα νοσήσει μετά από κάποιες μέρες από την έκθεσή του στον ιό.
Η Maria Van Kerkhove αποδέχεται, ωστόσο, και τις εκτιμήσεις των μοντέλων ότι το 40% της μετάδοσης του κορωνοϊού γίνεται από ασυμπτωματικούς, όπως αναφέρει ο Guardian.
H επιστήμονας του ΠΟΥ δεν ανασκεύασε, πάντως, και τη δική της εκτίμηση, που είναι αποτέλεσμα μελετών στην πραγματική ζωή, η οποία έδειξε σπάνια μετάδοση από ασυμπτωματικούς.
Εδώ να κάνω μία παρένθεση και να πω ότι στα προγνωστικά μοντέλα αν εισάγεις ακόμα και το παραμικρό λανθασμένο στοιχείο, όταν τα βάλεις να “τρέξουν”, θα σου βγάλουν ένα τεράστιο λάθος μακροπρόθεσμα.
Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας επαγγελματίας μετεωρολόγος δεν παίρνει σοβαρά τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις των μοντέλων, που για παράδειγμα μπορεί να δείξουν βροχές και καταιγίδες για δύο βδομάδες μετά και όταν έρθει εκείνη η μέρα να έχει λιακάδα.
Για αυτό και στην περίπτωση του κορωνοϊού ούτε σε μία χώρα δεν έπεσαν μέσα τα μοντέλα, που προέβλεπαν εκατομμύρια θύματα στις μεγαλύτερες εξ αυτών (π.χ. ΗΠΑ) και χιλιάδες ακόμα και στην Ελλάδα (για αυτό είπε και ο κ. Τσιόδρας για 13.500 νεκρούς στην τελευταία live ενημέρωση).
Επί της ουσίας, για να κλείσω και την παρένθεση, η Van Kerkhove υποστηρίζει ότι ακόμα δεν έχουμε μία σαφή απάντηση σχετικά με την ασυμπτωματική μετάδοση, και η τοποθέτησή της ότι είναι σπάνια βασίστηκε σε 2-3 μελέτες που έγιναν σε διάφορες χώρες με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ.
“Χρησιμοποίησα τη φράση πολύ σπάνια και υπήρξε παρερμηνεία ότι εννοούσα πως παγκοσμίως η ασυμπτωματική μετάδοση είναι πολύ σπάνια, αλλά αναφερόμουν σε αυτές τις μελέτες και κάποια δεδομένα που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί” εξήγησε η ίδια.
Η επιστήμονας του ΠΟΥ είπε επίσης ότι δεν αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις για 40% ασυμπτωματική μετάδοση, επειδή αυτές είναι από μοντέλα.
Δεν αρνείται ότι υπάρχει ασυμπτωματική μετάδοση, αλλά επιμένει ότι το πόσο μεγάλη είναι παραμένει ένα από τα ερωτηματικά στα οποία καλείται να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα.
Είναι, όμως, ένα περίπλοκο ερώτημα, εξαιτίας της ύπαρξης ασυμπτωματικών, προ συμπτωματικών και ανθρώπων με πολύ ήπια συμπτώματα, όπως διευκρίνισε η ίδια.
Ένα άλλο ερωτηματικό είναι, επίσης, ότι το ποιος από τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων μεταδίδει, αλλά και το πότε.
Αυτό που η Van Kerkhοve θεωρεί πιθανό είναι ότι οι ασυμπτωματικοί έχουν μικρό ιικό φορτίο και από τη στιγμή που ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα μικροσταγονίδια του βήχα, αν κάποιος δεν βήχει, τότε δεν μεταδίδει και εύκολα τον ιό.
“Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ιικό φορτίο, όταν αναπτύσσουν συμπτώματα, κάτι που δεν συνέβαινε με τον Sars Cov 1, ο οποίος επηρέαζε κυρίως το κατώτερο αναπνευστικό (η γιατρός εννοεί ότι εκείνος ο κορωνοϊός του 2003 έπληττε σχεδόν άμεσα τους πνεύμονες και για αυτό ήταν και δύσκολο να μεταδοθεί).
Αντίθετα, με τον Covid 19 το μολυσματικό παθογόνο προκαλεί τη νόσο στο ανώτερο αναπνευστικό και, όταν το ιικό φορτίο αυξάνεται, αρχίζει κάποιος να νιώθει άρρωστος.
Κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό άμεσα -τουλάχιστον χωρίς τεστ- διότι μπορεί κάποιος να νιώθει μια χαρά μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα, αλλά την ίδια στιγμή να μεταδίδει τον ιό.
Για αυτό, ο νέος κορωνοϊός Sars Cov 2 εξαπλώθηκε τόσο πολύ, αλλά και πάλι δεν μεταδίδεται και με τόσο μεγάλη ευκολία, που να μην μπορείς να τον περιορίσεις, λέει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Mike Ryan.
Αυτό που μοιάζει αδύνατο να περιορίσεις είναι τα σκουπίδια στη δαντελένια ακρογιαλιά.
Για τους τύπους μάζεψα δύο μπουκάλια από τον βυθό και υπολείμματα σακούλας από τα κρυστάλλινα νερά.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, χαρά στο κουράγιο σας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα