Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν πρώτα να σταματήσουν και στη συνέχεια να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης των ανθρωπίνων κυττάρων.
ΕΝΑ σημαντικό βήμα έκαναν Βρετανοί επιστήμονες στη μάχη για την καταπολέμηση των γηρατειών. Κατάφεραν, στο εργαστήριο, να σταματήσουν και στη συνέχεια να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης σε κύτταρα υπερηλίκων ανθρώπων.
Ο άνθρωπος προσπαθεί να αποκτήσει την αθανασία εδώ και χιλιάδες χρόνια, εφευρίσκοντας διάφορες τεχνικές – από την αλχημεία έως τη μακροβιοτική. Ωστόσο, το όνειρο αυτό παραμένει άπιαστο παρ’ όλα τα επιτεύγματα και τις καταπληκτικές προόδους που έχουν γίνει τους τελευταίους αιώνες στους τομείς της ιατρικής και της γεροντολογίας. Το είδος μας εξακολουθεί και παραμένει ευάλωτο στα γηρατειά όπως συνέβαινε και με τους προγόνους μας πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια.
Σημαντικό ρόλο στην αδυναμία μας αυτή παίζει το γεγονός ότι αγνοούμε τον ακριβή λόγο για τον οποίο γερνά ο άνθρωπος. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι από κάποια ηλικία και μετά τα κύτταρά μας σταματούν να γεννούν νέα μέσω της κυτταρικής διαίρεσης, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να παλιώνουν και να φθείρονται.
Γερασμένο ανθρώπινο κύτταρο. Image: Supplied
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες στο DNA, καθώς αρχίζουν και φθείρονται τα τελομερή, τα τέσσερα προστατευτικά «πώματα» στο τέλος των χρωμοσωμάτων.
Τα τελομερή είναι αυτά που ρυθμίζουν την κυτταρική διαίρεση και κατά συνέπεια την ανανέωση του σώματος του ανθρώπου. Όταν φθαρούν, τα κύτταρα αρχίζουν και γερνούν.
Οι επιστήμονες κατάφεραν όχι μόνο να σταματήσουν τη διαδικασία της φθοράς, αλλά και να αντιστρέψουν, εν μέρει τουλάχιστον, τη διαδικασία της γήρανσης.
Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging, αυτό το κατάφεραν με την παροχή υδρόθειου απευθείας στα μιτοχόνδρια. Το υδρόθειο σταματά τη γήρανση των κυττάρων, καθώς επιτρέπει τη συνέχιση της κυτταρικής διαίρεσης.
Τα μιτοχόνδρια, οργανίδια τα οποία αποτελούν «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του κυττάρου, παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μηχανισμού της γήρανσης. Οι όποιες αλλαγές στον αριθμό, τη μορφολογία και την εύρυθμη λειτουργία των μιτοχονδρίων επηρεάζουν τόσο την ομοιόσταση του κυττάρου όσο και τον μεταβολισμό, την υγεία και το προσδόκιμο ζωής ολόκληρου του οργανισμού. Να σημειωθεί ότι κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιέχει εκατοντάδες μιτοχόνδρια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παροχή υδρόθειου απευθείας στα μιτοχόνδρια επιτρέπει στα παλιά κύτταρα να ανακτήσουν την ικανότητα διαίρεσης των νεώτερων κυττάρων.
Το υδρόθειο στο νερό και στο αλάτι των Ιμαλαΐων
Το υδρόθειο H2S ή «σουλφίδιο του υδρογόνου» είναι η χημική ένωση του υδρογόνου και του θείου. Στη φυσική του μορφή είναι αέριο με ιδιαίτερα χαρακτηριστική οσμή κλούβιου αυγού.
Το σουλφίδιο του υδρογόνου θέλει προσοχή γιατί είναι τοξικό και δηλητηριώδες. Σε πολύ μικρές ποσότητες υπάρχει στο νερό των πηγαδιών, σε περιοχές με ιαματικά λουτρά όπως η Αιδηψός, οι Θερμοπύλες και η Υπάτη, καθώς και στο μαύρο αλάτι των Ιμαλαΐων.
Η ομάδα των Βρετανών επιστημόνων πιστεύει ότι η παρουσία του μορίου του υδρόθειου στα μιτοχόνδρια δρα σαν συγκόλληση, σταματώντας τη φθορά, δρώντας αυξητικά στις πρωτεΐνες που ουσιαστικά ενεργοποιούν τα γονίδια ως απάντηση στις περιβαλλοντικές αλλαγές.
Υπάρχουν περίπου 300 πρωτεΐνες σε αυτήν την ομάδα και ο αριθμός τους τείνει να μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία. Το υδρόθειο ξαναζωντανεύει τις πρωτεΐνες, αναστέλλοντας έτσι τον μηχανισμό γήρανσης.
Πρόκειται απλώς για ένα βήμα. Και ενώ είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την πλήρη αναστροφή της διαδικασίας γήρανσης, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικές νέες θεραπείες για διάφορους τύπους ασθενειών που σχετίζονται με την άνοδο της ηλικίας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.