Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Τα χελιδόνια διανύουν 10.000 χλμ για να φτάσουν στην Ελλάδα και ξεπερνούν πολλούς και τρομερούς κινδύνους! Από που έρχονται;



Πέρα από τα ανθισμένα δέντρα, προάγγελοι της άνοιξης είναι και τα χελιδόνια. Έτσι δεν μας έλεγαν στο σχολείο; Το ταξίδι τους όντως είναι μεγάλο και δύσκολο. 
Ξεκινούν σε μεγάλα σμήνη από την Αφρική και συγκεκριμένα τη νότια Σαχάρα. Διανύουν περίπου 10 χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Ελλάδα. Από τα μέσα του Μαρτίου μέχρι τα τέλη έχουν φτάσει όλα.
Το ταξίδι τους διαρκεί εβδομάδες, γι’ αυτό και πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ενέργεια και φαγητό για να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες της μετανάστευσής τους. Όποτε βρίσκουν ευκαιρία κάνουν στάση για να ξεκουραστούν, να φάνε και να πιουν νερό.
Το δυσκολότερο σημείο του ταξιδιού τους είναι η διάσχιση του Αιγαίου, καθώς πρέπει να πετάξουν για αρκετή ώρα πάνω από τη θάλασσα χωρίς καμία στάση. Αν δεν βρουν σύντομα κάποιο νησί για να ξεκουραστούν, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα στη θάλασσα και να πνιγούν.

Άνεμοι και καταιγίδες δυσκολεύουν τη διαδρομή τους. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές στερεί από τα πουλιά σημεία που κάποτε μπορούσαν να φωλιάσουν ή να ξαποστάσουν από το μακρινό τους ταξίδι.
Για να φτιάξουν τη φωλιά τους τα χελιδόνια μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης. Η κατασκευής της μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες. Δείτε βίντεο με την περίτεχνη κατασκευή της φωλιάς τους: 
Από τα τέλη του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του Ιουνίου είναι η αναπαραγωγική περίοδος των χελιδονιών. Το κάθε χελιδόνι κάνει από 4-6 αυγά.
Στην Ελλάδα συναντώνται πέντε είδη χελιδονιών, το μιλτοχελίδονο, το σπιτοχελίδονο, το σταβλοχελίδονο, το βραχοχελίδονο και το οχθοχελίδονο.
Μένουν στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Αυγούστου που ξεκινούν και πάλι το ταξίδι της επιστροφής στην Αφρική. Τα χελιδόνια φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί μειώνονται τα έντομα, άρα και η τροφή τους λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Προκαταβολικά δηλώνω ότι δεν κάνω διαφήμιση΄
    Οποιος ενδιαφέρεται να μάθει μέσα από ποιούς μηχανισμούς βρίσκουν τους δρόμους τους τα αποδημητικά πουλιά,οι πεταλούδες, τα ψάρια κ.λ.π δεν έχει παρά να διαβάσει το εξαίρετο βιβλίο των jim al-Khalili-καθηγητή κβαντικής Φυσικής και του johnjoeMcFadden'Καθηγητή μοριακής Γενετικής (ΕκδόσειςΤραυλός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα