Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Νίκος Καββαδίας : η πίκρα του για τον Σεφέρη και τη γενιά του ’30



“Κύριε…ετούτο το κορμί το τόσο αμαρτωλό
σε λίγο στις υδάτινες ειρκτές νεκρό θα πέσει…
Μα τέσσερα όμως σκέφτομαι γαλόνια εγώ χρυσά
κι ένα θλιμμένο δόκιμο, που δε θα τα φορέσει…”
– επιμέλεια, σύνθεση Μαρία Λυδία Κυριακίδου


<Σύνοψις>
Νίκος-Καββαδίας.jpg
Ο ποιητής της θάλασσας. Ένας άλλος Άγιος των ναυτικών. Ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ποιητές.
Γεννημένος στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Νικόλσκι Ουσουρίσκι, στη Μαντζουρία της Ρωσίας, καταγόμενος από την Κεφαλονιά από γνωστή οικογένεια εφοπλιστών του νησιού.
Στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, στην κλινική ” Άγιοι Απόστολοι” θα αφήσει την τελευταία του πνοή , έπειτα από ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κηδεύτηκε στο Α΄Νεκροταφείο με την ηχηρή παρουσία αρκετών ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών, οι οποίοι επισφράγισαν τελικά την αναγνώριση του ποιητικού έργου του, έστω και μετά θάνατον.

<Τα πρώτα χρόνια>
1918
Από το πολυσέλιδο αφιέρωμα του ένθετου «επτά ημέρες» της εφημερίδας  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, την Κυριακή 28 του Φλεβάρη 1999.
Όταν το 1914 ξεσπάει ο Πόλεμος, η οικογένεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να εγκατασταθεί στο Αργοστόλι, με εξαίρεση τον πατέρα ο οποίος θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις του. Λίγο καιρό αργότερα, ο πατέρας του θα χρεοκοπήσει, ενώ κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης (1917), φυλακίζεται.  Επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα με κομμένα τα φτερά, το 1921.

Αργότερα, η οικογένεια θα μεταγκασταθεί στον Πειραιά. Ο μικρός Νίκος Καββαδίας πηγαίνει στο Δημοτικό και θα γίνει συμμαθητής με το Γιάννη Τσαρούχη. Αγαπά να διαβάζει Ιούλιο Βερν και παρόμοια βιβλία περιπέτειας. Η γνωριμία του με τον συγγραφέα Παύλο Νιρβάνα στο Γυμνάσιο, θα θεωρηθεί σημαντική στην απόφαση του να αρχίσει να δημοσιεύει τα ποιήματά του. Είναι πλέον δεκαοκτώ ετών, όταν αρχίζει να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας.

<Ο παρ’ ολίγον ιατρός που έγινε ναύτης και στρατιώτης>
kavadias_101
Η στράτευση στην Ξάνθη(αριστερά) και το αλβανικό μέτωπο (δεξιά)
Αφού τελειώσει το Γυμνάσιο θα δώσει εξετάσεις και θα περάσει με επιτυχία στην Ιατρική σχολή, στην οποία δε θα καταφέρει να φοιτήσει, μιας που ο πατέρας του θα πεθάνει κι ο ίδιος θα υποχρεωθεί να εργαστεί σε ναυτικό γραφείο. Δε θα σταματήσει να γράφει ωστόσο κι έτσι θα συνεχίζει να εκδίδει ποιήματα σε διάφορα λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά.
Θα μπαρκάρει τον Νοέμβριο του 1928, αφού έχει εκδώσει νωρίτερα “ναυτικό φυλλάδιο”, στο φορτηγό πλοίο “Άγιος Νικόλαος”.
Μερικά χρόνια αργότερα, η οικογένειά του θα μετακομίσει εκ νέου, αυτή τη φορά στην Αθήνα. Η οικία του ποιητή γρήγορα θα γίνει τόπος συνάντησης καλλιτεχνικών δημιουργών, λογοτεχνών, ποιητών αλλά και ζωγράφων. Ο ίδιος είναι ένας απλός, αξιαγάπητος άνθρωπος, εσωστρεφής, με υψηλή αίσθηση του χιούμορ.
Στον πόλεμο του ’40 θα φύγει για το μέτωπο της Αλβανίας.
Από το 1954 ως το 1974 δε θα σταματήσει να ταξιδεύει.  Στο διάστημα αυτό θα χάσει τον μικρό αδελφό του, τη μητέρα του,  θα εκδώσει την “Βάρδια” στη γαλλική, θα επανεκδώσει το “Μαραμπού” και το “Πούσι”.

<Η πίκρα του για τον Σεφέρη>
iPiccy-collage.jpg
Νίκος Καββαδίας (αριστερά) και Γιώργος Σεφέρης (δεξιά)
Σε ένα από τα ταξίδια του, το 1954, ο Καββαδίας θα εργαστεί σε ένα επιβατηγό καράβι που διένυε μικρές αποστάσεις (“ποστάλι”) και με τον ίδιο θα συνταξιδέψει κι ο Γιώργος Σεφέρης. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τον Καββαδία, ο Σεφέρης δε καταδέχτηκε να τον χαιρετήσει. Αυτό ήταν κάτι που τον στεναχώρησε ιδιαίτερα, καθώς θεωρούσε πως η λογοτεχνική του γενιά (γενιά του ’30)  με την στάση της, τον απαξίωνε.

 < Ο Σταυρός του Νότου>
8ad0a117b54c8ab9233e95541c7daed1_XL.jpg
Το 1979 θα κυκλοφορήσει ένας δίσκος, σήμα κατατεθέν για την ελληνική μουσική σκηνή και σύμβολο της ποίησης του Νίκου Καββαδία. Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι εκείνος που θα μελοποιήσει 11 ποιήματά του και ο δίσκος θα αποτελέσει μια σπουδαία μουσική δημιουργία αλλά και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, καθώς αποτελεί έναν από τους δίσκους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις – αν όχι τον μεγαλύτερο.

<Εννέα μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή>

Πηγή

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα