Μήπως ο μεταβολισμός σας… σέρνεται σαν σαλιγκάρι; Μήπως κατηγορείτε γι’ αυτή την επιβράδυνσή του την αύξηση του σωματικού σας βάρους; Και τελικά, γνωρίζετε τι ακριβώς είναι ο μεταβολισμός;
Μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μετατρέπει σε ενέργεια ό,τι τρώμε. Ακόμα και κατά την ανάπαυση το σώμα χρειάζεται την ενέργεια για να αναπνεύσει, να κυκλοφορήσει το αίμα, να επισκευάσει τα κύτταρα.
Ο αριθμός των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα για τις βασικές αυτές λειτουργίες είναι γνωστός ως μεταβολικός ρυθμός. Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν αυτό τον ρυθμό:
1. Το μέγεθος και η σύνθεση του σώματος. Τα υπέρβαρα άτομα με περισσότερη μυϊκή μάζα καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, οπότε είναι πιο πιθανό να έχουν γρηγορότερο μεταβολικό ρυθμό απ’ ό,τι αργό.
2. Φύλο. Οι άνδρες έχουν κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο σωματικό λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα απ’ ό,τι οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας και αυτός είναι ο λόγος που καίνε περισσότερες θερμίδες.
3. Ηλικία. Οταν οι άνθρωποι γερνούν, η μυϊκή τους μάζα μειώνεται, γεγονός που μειώνει το ρυθμό με τον οποίο μπορούν να κάψουν θερμίδες.
Παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα επιπλέον κιλά είναι υπεύθυνα για έναν πιο αργό μεταβολισμό, στην πραγματικότητα στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα ανακύπτει από τη λήψη περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίγονται. Ακόμα και οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, θα δουν την αυξημένη σωματική τους δραστηριότητα να αντισταθμίζεται από την υπερκατανάλωση τροφής. Είναι βέβαιοι πως έκαψαν περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι έχουν κάψει στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χαμηλός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο συχνές αιτίες για τον αργό μεταβολισμό.
1. Γονίδια. Ο πρώτος λόγος για έναν αργό μεταβολισμό, είναι αυτός που δεν μπορεί να ελεγχθεί, δηλαδή η γενετική. Μερικοί «ευλογημένοι» άνθρωποι διαθέτουν έναν γρήγορο μεταβολισμό, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως η γενετική είναι κάτι σαν πεπρωμένο. Ενα τακτικό πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει τόσο την αερόβια δραστηριότητα όσο και την άσκηση αντίστασης, προκειμένου να οικοδομηθεί άπαχη μυϊκή μάζα, μπορεί να κάνει πολλά για να επιταχύνει έναν αργό μεταβολισμό.
2. Ηλικία. Είναι γνωστό ότι η μυϊκή μάζα καίει περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι λιπώδη ιστό. Οταν έχετε ένα υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας, ο μεταβολισμός σας είναι ταχύτερος. Καθώς μεγαλώνετε, το ποσοστό της μυϊκής μάζας μειώνεται φυσιολογικά και επιβραδύνει το μεταβολισμό σας. Η άσκηση είναι σημαντική για κάθε ηλικιακή ομάδα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ενήλικες μετά την ηλικία των 25 ετών.
3. Ο τρόπος ζωής. Παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να είναι αιτία ενός αργού μεταβολισμού. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση του μεταβολισμού. Το ίδιο μπορεί να κάνει η παράλειψη γευμάτων και η νηστεία. Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το σώμα σας πηγαίνει σε μια κατάσταση επιβίωσης ή ανάπαυσης. Οταν βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση το σώμα σας αντιδρά στην έλλειψη τροφής, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό, σε μια προσπάθεια να αποθηκεύσει θερμίδες. Αυτό οδηγεί σε μειωμένο μεταβολικό ρυθμό και πιθανώς σε αύξηση του σωματικού βάρους. Για να αποτρέψετε το σώμα σας από το να μπει σε «κατάσταση πείνας» και για να διατηρήσετε την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού σας, πρέπει να τρώτε μικρά γεύματα ή σνακ κάθε δύο με τρεις ώρες.
4. Η κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων. Οταν οι άνθρωποι παίρνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίνε αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Οι ιστοί δεν μπορούν να αφομοιώσουν ένα μέρος της γλυκόζης. Αυτή συσσωρεύεται στα κύτταρα και προκαλεί την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
Ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιες συνήθειες και τρόπος ζωής που δεν μπορείτε να ελέγξετε όπως είναι η αύξηση της ηλικίας, που μπορεί να προκαλέσει έναν αργό μεταβολισμό, ο μειωμένος μεταβολικός ρυθμός συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ορμονικής διαταραχής.
5. Το σύνδρομο Cushing. Πρόκειται για μια διαταραχή που αναπτύσσεται όταν οι ιστοί εκτίθενται στην ορμόνη κορτιζόλη, μια ορμόνη υπεύθυνη για τη διατήρηση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο. Αυτή η παρατεταμένη έκθεση επιβραδύνει τον μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αύξηση του λίπους γύρω από το λαιμό και ένα στρογγυλεμένο πρόσωπο.
6. Υποθυρεοειδισμός. Πρόκειται για μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Οταν αυτός ο αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, όλες οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, επιβραδύνονται.
7. Διαβήτης. Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές για ποιο λόγο οι διαβητικοί έχουν αργό μεταβολισμό, αλλά φαίνεται να έχουν περισσότερα προβλήματα στο να απαλλαγούν από το βάρος, σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Το γεγονός αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα υψηλότερα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, που «ξεγελούν» το σώμα και το κάνουν να πιστεύει πως υπάρχει πολλή ενέργεια τριγύρω, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.