Γροθιά στο στομάχι αποτελούν τα στοιχεία για την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας στη χώρα μας λόγω κρίσης!
Προτού καλά καλά έρθουν στον κόσμο, περισσότερα από 900 βρέφη κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους. Πλέον η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις πρώτες στη λίστα χώρες της Ε.Ε. στην περιγεννητική θνησιμότητα
Σύμφωνα με αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό των γεννήσεων παιδιών χαμηλού βάρους (κάτω από 2,5 κιλά) στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 19% την περίοδο 2008-2010. Αυτό το γεγονός έχει σύνδεση με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει ανακοπή της μακροχρόνιας τάσης μείωσης της παιδικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών έως ενός έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων). Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε από 2,65 το 2008 σε 3,75 το 2014.
Τα παραπάνω αναφέρει ο Δημήτρης Ν. Πατσάκης, σύμβουλος Επιχειρήσεων- αναλυτής οικονομικών της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και συνεχίζει: «οι θάνατοι που συμβαίνουν σε ηλικίες κάτω του 1 έτους, χαρακτηρίζουν έναν δείκτη «ποιότητας» του συστήματος υγείας σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα του επιπέδου ανάπτυξης στον οποίο αυτή κατατάσσεται. Είναι χαρακτηριστικό πως, στην πρόσφατη έκθεσή του ο Διοικητής της ΤτΕ έκανε σαφή αναφορά στην επιδείνωσή του, υπογραμμίζοντας το μέγεθος του προβλήματος».
Στην διάρκεια της 20ετίας 1992-2012, η αντίστοιχη θνησιμότητα παρουσίασε μια αξιοσημείωτη θετική εξέλιξη. Η χώρα μας μεταπολεμικά είναι αλήθεια πως βελτίωσε, με την βοήθεια της ευχέρειας πρόσβασης στις υγειονομικές δομές και της πληροφόρησης για την προσοχή, τόσο στην διάρκεια της κύησης όσο και της πρόληψης για την εξακρίβωση νοσημάτων που διακινδυνεύουν την υγιή διαβίωση των νεότερων γενεών, την εικόνα της στο σύνολο της Ευρώπης και του ανεπτυγμένου κόσμου.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που ανέλυσε ο κ. Πατσάκης, προκύπτει ότι, μεταξύ 2010-13, η μεταβολή του όγκου των θανάτων ήταν της τάξης του -14,59%. Οι 185 συνολικά θάνατοι του 2010, ακολουθώντας πτωτική πορεία το 2011-12, αυξήθηκαν εντούτοις μεταξύ 2012-13 κατά 24,41%, ποικίλοντας μεταξύ των Περιφερειών & Περιφερειακών Ενοτήτων (πρ.Νομών) ,όπως εμφανίζεται στον αντίστοιχο πίνακα.(βλ.Πίνακες)
Έναντι του γενικού αρνητικού δείκτη της 4ετίας,οι αντίστοιχοι κυμαίνονται μεταξύ -100 έως και +500% (Π.Ε. Ιωαννίνων). Στον αντίποδα , μεταξύ 2012-13, οι ρυθμοί διαμορφώθηκαν μεταξύ -100 έως και + 600 % (βλ.Πίνακες).
Η δυσμενής εξέλιξη των θανάτων μεταξύ 2012-13, συνιστά ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, αναλογιζόμενοι τα όσα κατά καιρούς δημοσιοποιούνται περί της αμέλειας φροντίδας για την προσωπική υγεία υπογραμμίζει ο κ. Πατσάκης, Η «ελληνική» περίπτωση της συντριπτικής εμπλοκής ιδιωτών μαιευτήρων-γυναικολόγων και παιδιάτρων στην περίοδο της κύησης και της α΄βρεφικής ηλικίας, σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να «αντέξουν» το σχετικό κόστος, παρέχει το δικαίωμα της απαίτησης άμεσης προτεραιότητας στην ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας με αυτές τις ειδικότητες.
Ακόμη και εντός της περισσότερο καλυμμένης, σε κρατικούς και ιδιώτες παρόχους υγείας Περιφέρειας Αττικής, εμφανίζονται αυξημένοι δείκτες π.θ, ακόμη και 250% μεταξύ 2012-13 (Δυτική Αττική), δικαιώνοντας ενδεχομένως τα όσα μαρτυρούνται ως «υγειονομική βόμβα» από τους μελετητές των στατιστικών της Υγείας (βλ.Πίνακες)
Καταλήγοντας ο ειδικός αναλυτής επισημαίνει ότι χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας/αναποτελεσματικότητας της συνολικής από-διάρθρωσης είναι, ίσως, η Π.Ε.Ροδόπης. Στην τελευταία, η εξέλιξη της π.θ. ήταν ιλιγγιώδης. Με μηδενικό όγκο το 2010, η 3ετία 2011-13 ήταν 2,1 & 7 θάνατοι αντίστοιχα. Παράλληλα, η επίσης σε καλύτερη –ποσοτική- κατάσταση Π.Ε. Θεσσαλονίκης, μεταξύ 2010-13 εμφάνισε συνολικούς όγκους π.θ. 24,22,17 & 24. Σαφώς και προκύπτει με αυτόν τον τρόπο το «έλλειμμα» στο επίπεδο Προαγωγής Υγείας, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.