Υπάρχει μέσα στις διάφορες Εσωτερικές Παραδόσεις (δηλαδή στις θρησκευτικές παραδόσεις που προσεγγίζουν βιωματικά την Πραγματικότητα) ένα Βαθύτερο Γνωστικό Ρεύμα, που είναι η Καρδιά και η Ουσία Όλων των Παραδόσεων, που ενοποιεί, σε βιωματικό επίπεδο, όλες τις Παραδόσεις.Πραγματικά, η Ενοποίηση Όλων των Παραδόσεων, μπορεί να γίνει μόνο σε βιωματικό επίπεδο και είναι κατανοητή μόνο από κάποιον που βιώνει εσωτερικά την Πραγματικότητα κι ανυψώνεται βιωματικά ως την Υπέρτατη Αλήθεια. Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει τι υπάρχει πραγματικά, πέρα από όλες τις περιγραφές, αλλά και να διαπιστώσει τι προσπαθούν να υποδείξουν όλες οι περιγραφές. Τότε μόνο φωτίζεται, κάτω από το φως της εμπειρίας, το διανοητικό πεδίο των περιγραφών. Τότε αναγνωρίζουμε αυτό που υπάρχει πίσω από όλες τις Περιγραφές, τι υπάρχει πίσω από όλα τα Σύμβολα, τις Εικόνες και τις Λέξεις.
Διαφορετικά, αν εμείς οι ίδιοι, δεν έχουμε εσωτερική εμπειρία, και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το Βαθύτερο Γνωστικό Ρεύμα που είναι σε Επαφή με την Πραγματικότητα, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε διαισθητικά, διανοητικά, την αλήθεια. Μένοντας σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο μέχρι ένα διανοητικό συγκριτισμό των διάφορων εσωτερικών παραδόσεων και να φτάσουμε, με την αφαιρετική μέθοδο, σε μια διανοητική σύλληψη της παγκόσμιας διαθρησκευτικήςαλήθειας. Είναι αλήθεια πως αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούν μεγάλοι διανοητές-θρησκειολόγοι που δημιούργησαν, στο διανοητικό επίπεδο, μεγάλο επιστημονικό έργο. Κι αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούν στην Ακαδημαϊκή Μελέτη του Εσωτερισμού, που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα Μεγάλα Πανεπιστήμια του πλανήτη. Δεν αγγίζουν, βέβαια, εδώ, την Εμπειρία του Υπερβατικού αλλά ψηλαφούν τα διανοητικά ίχνη της Μυστικής Εμπειρίας. Η Γνώση τους, χωρίς να γίνεται η Γνώση, παραμένει διανοητική γνώση και πληροφόρηση, χρήσιμη όχι σε κάποιον που θα ήθελε να περάσει Πέραν, στο Βίωμα, αλλά σε αυτόν που θέλει να μελετήσει διανοητικά το φαινόμενο και να έχει μια επαρκή διανοητική γνώση του πραγματικού θρησκευτικού φαινομένου.
Ασφαλώς ένας τέτοιος διανοητικός θρησκευτικός συγκριτισμός, που αναδεικνύει την μία βαθύτερη αλήθεια όλων των θρησκευτικών παραδόσεων είναι όχι μόνο πιο έγκυρος από την άποψη της ανθρώπινης επιστήμης και γνώσης, αλλά και πιο αξιοπρεπής από την επιφανειακή, επιπόλαιη συγχώνευση συμβόλων, εικόνων και όρων. Ενώ ο επιστημονικός συγκριτισμός αναδεικνύει την βαθύτερη ουσία των παραδόσεων ο εξωτερικός συγκρητισμός, που επιχειρείται μερικές φορές απόαμαθείς, φανερώνει μια διανοητική βιαιότητα και μια επιπόλαιη ταύτιση διαφορετικών προοπτικών.Όταν μένουμε στο εξωτερικό επίπεδο της κυριολεκτικής περιγραφής, όπως οι περισσότεροι οπαδοί των θρησκειών, οφείλουμε να σεβαστούμε τις διαφορετικότητες. Σε αυτό το επίπεδο, το τελείως εξωτερικό, ο συγκρητισμός μοιάζει με βίαιη επιβολή ομοιοτήτων εκεί που υπάρχουν ολοφάνερες διαφορές. Σε αυτό το επίπεδο θα μείνει για πάντα χωρισμένη η Βαθύτερη Αντίληψη της Πραγματικότητας από τις θεϊστικές αντιλήψεις της Δύσης, θα μείνουν για πάντα εχθρικοί ο Χριστιανικός Θεός με τον Αλλάχ, κλπ…
Τελικά τι είναι Πραγματικότητα; τι είναι Αλήθεια; Πως μπορούμε να βρούμε την Αλήθεια μέσα στις θρησκείες; Το να υιοθετήσουμε μια θρησκεία, είτε αυτή μέσα στην οποία ανατραφήκαμε είτε κάποια άλλη δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Μπορούμε, αν ψάξουμε με πραγματικό ενδιαφέρον, να βρούμε την Αλήθεια πέρα από την εξωτερική λατρεία, στο αληθινό βίωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως περιορίζονται σε επιφανειακές θεολογικές αντιλήψεις και συγκεκριμένες λατρευτικές δραστηριότητες-ιερές πράξεις, ίσως γιατί αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν, ίσως γιατί αυτό είναι το πιο εύκολο.
Από την άλλη μεριά η επιστημονική συγκριτική έρευνα των θρησκειών αποκαλύπτει κάποιες παγκόσμιες αλήθειες σχετικά με το θρησκευτικό φαινόμενο, αποκαλύπτει ομοιότητες και διαφορές στις θρησκείες (πάντα σε διανοητικό εξωτερικό επίπεδο) αλλά δεν προσεγγίζει την Καρδιά της Αλήθειας… Δείτε το: Ο Warren Matthews είναι ένας παγκόσμιας ακτινοβολίας καθηγητής Φιλοσοφίας και Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Old Dominion στο Norfolk της Virginia, και το βιβλίο του «World Religions», που έχει φτάσει στην 7 έκδοση, αποτελεί το απόλυτο εγχειρίδιο διδασκαλίας«θρησκευτικών σπουδών» σε όλα τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και Κολλέγια, και πουλιέται στοAmazon 143$. Μελετώντας το άρτιο αυτό βιβλίο αποκτάς γνώση και πληροφορίες για τις θρησκείες του κόσμου, αλλά δεν θα προσεγγίσεις στο ελάχιστο την Αληθινή Ουσία όλων των θρησκειών, τοΕσωτερικό Βίωμα της Απόλυτης Πραγματικότητας… Ένα άλλο παράδειγμα. Ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, σήμερα Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, υπήρξε καθηγητής θρησκειολογίας στην ΘεολογικήΣχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βιβλίο του «Ίχνη από την αναζήτηση του Yπερβατικού : Συλλογή θρησκειολογικών μελετημάτων» είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο και θα βρείτε εδώ πολλές πληροφορίες για τις θρησκείες, τον Θεό, το μυστικιστικό βίωμα, αλλά δεν θα Βρείτε τον Θεό…Μπορείτε να βρείτε και τα δύο βιβλία στο Δίκτυο και να τα δείτε.
Βεβαίως θα πει κάποιος ότι δεν μπορείς να βρεις την Αλήθεια σε βιβλία (την Αλήθεια την βρίσκουμε Μέσα μας). Αυτό είναι αλήθεια. Όμως ένα βιβλίο είναι ένας «οδηγός». Μπορεί να δείχνει προς την σωστή κατεύθυνση αλλά μπορεί όμως να δείχνει και σε «λάθος κατεύθυνση», και να«αποπροσανατολίζει». Αυτό ούτε επιστημονικό έργο είναι, ούτε υπηρεσία στην Αλήθεια.
Από την άλλη μεριά, η Ακαδημαϊκή Μελέτη του Εσωτερισμού, που τόσο προβάλλεται σε όλα τα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, παραμένει στο επίπεδο της εξωτερικής πληροφόρησης και των διανοητικών πληροφοριών. Αυτό είναι λογικό, γιατί μόνο διανοητικές πληροφορίες μπορούν να καταγραφούν και να μεταδοθούν σαν «γνώση». Αλλά είναι Γνώση; Και κάποιος που διδάσκει εκεί ή τελειώνει τις σπουδές του και παίρνει «βεβαίωση σπουδών» τι ακριβώς «γνωρίζει»; Τι Εμπειρία έχει από την Αλήθεια; Και «κατευθύνει» προς την Αλήθεια ή περιορίζεται απλά σε εξωτερικές δραστηριότητες ανθρώπων, σε κείμενα, ερμηνείες κειμένων, και απόψεις, απλά απόψεις, απόψεις,απόψεις;
Ο Μόνος Δρόμος προς την Αλήθεια είναι η Εσωτερική Κατανόηση, η Κατανόηση που κατακτά μέσα μας. Τελικά δεν είναι η έλλειψη «γνώσης» και πληροφόρησης που εμποδίζει τον άνθρωπο να Φτάσει στην Αλήθεια. Αυτός που ενδιαφέρεται πραγματικά μπορεί να βρει τα πάντα. Αυτό που λείπει είναι η Θέληση να Βιώσουμε την Αλήθεια.
Η Αλήθεια Είναι ο Άγνωστος Ανόθευτος Χώρος του Άμεσου Βιώματος της Ζωής, όπου η «σκέψη» δεν έχει καμία θέση και καμία χρησιμότητα. Για τους ανθρώπους είναι δύσκολο να Βυθιστούν στα Βαθιά Νερά της Ύπαρξης, όπου θα πρέπει να Παραδοθούν στην Αιώνια Φύση για να τους Καθοδηγήσει.Προτιμούν να παραμένουν, σαν «ναυαγοί» της ύπαρξης στις ασφαλείς ακτές της σκέψης και να φτιάχνουν εικόνες για το τι υπάρχει πραγματικά, να φτιάχνουν θεωρίες, να υιοθετούν απόψεις και να αντιμάχονται για «θέσεις» που ολοφάνερα είναι μεροληπτικές
Η Αλήθεια Είναι Απεραντοσύνη και Βίωση της Απεραντοσύνης που Απλώνεται Παντού, που Είναι Ταυτόχρονα Παντού. Δεν υπάρχει ανάγκη να «πας κάπου», να «κινηθείς προς μια κατεύθυνση»,γιατί Είσαι Ήδη Παντού. Έτσι όταν Βιώνεις Αυτή την Αίσθηση της Πανταχού Παρουσίας, όταν η Αλήθεια Είναι Παντού, Κατανοείς ότι δεν υπάρχουν «δρόμοι» προς την Αλήθεια. Μόνο η περιορισμένη συνείδηση αναζητά να βγει από τους περιορισμούς της κι αναζητά δρόμους και πορεύεται σε μια εξελικτική πορεία, προς «κάπου»… Στην πραγματικότητα όμως ο «περιορισμός»είναι η ίδια η συνείδηση (η αντίληψη ενός εαυτού ξέχωρου από το Παγκόσμιο Σώμα της Αλήθειας) κι αυτός ο περιορισμός πρέπει να εγκαταλειφθεί, κι όχι οι περιορισμοί του περιορισμένου εγώ… Το περιορισμένο εγώ, χιλιάδες χρόνια να προσπαθεί, δεν μπορεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς, γιατί είναι αυτό το ίδιο ο κατεξοχήν περιορισμός.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.