Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η Καθοριστική Σημασία των Θετικών Σκέψεων


Η Καθοριστική Σημασία των Θετικών Σκέψεων
Απαισιόδοξος είναι αυτός που ακόμη και όταν βρίσκεται ελεύθερος στον αέρα νιώθει περιτριγυρισμένος από κάγκελα.
~ Walter Winchell
Σύμφωνα με μια βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα, οι αρνητικές σκέψεις είναι σε θέση να αναστείλουν την αποτελεσματικότητα ακόμη και των πιο ισχυρών αναλγητικών, καθώς δεν προσδοκούν ότι θα μειώσουν τον πόνο. Εν αντιθέσει, παρατηρήθηκε διπλάσια φυσική ή βιοχημική αποτελεσματικότητα φαρμακευτικών αγωγών που συνδυάστηκαν με θετικές σκέψεις από πλευράς των ασθενών.
Επιπρόσθετα, έρευνες της ψυχολογίας έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με έφεση είτε προς την αισιοδοξία είτε προς την απαισιοδοξία. Σε αυτό συμβάλλει το κοινωνικό περιβάλλον και οι συνθήκες στις οποίες ζούμε.
Είναι σημαντικό λοιπόν, να κατανοήσουμε τη σημασία της θετικής ή αρνητικής στάσης απέναντι στα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας. Βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο η μισογεμάτο;
Μπορούμε να μετατρέψουμε την απαισιοδοξία σε αισιοδοξία; Η απάντηση είναι φυσικά, ναι. Ας ρίξουμε λίγο μία ματιά σε μερικές συνήθειες των αισιόδοξων ανθρώπων:

  • Έχουν θετική στάση απέναντι στη ζωή
  • Αντιμετωπίζουν τα εμπόδια, τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες με την ελπίδα ότι όλα μπορούν να διορθωθούν προς το καλύτερο
  • Νιώθουν ευγνωμοσύνη
  • Χαμογελάνε συχνά
  • Προσπαθούν να κάνουν και τους γύρω τους χαρούμενους
  • Έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις
  • Ενημερώνονται και διαβάζουν σχετικά με θέματα που τους εμπνέουν και τους κάνουν να νοιώθουν καλύτερα
  • Γυμνάζονται και προσέχουν τη διατροφή τους
  • Συναναστρέφονται με χαρούμενους και θετικούς ανθρώπους
  • Κάνουν περισσότερο θετικές σκέψεις
  • Συνειδητοποιούν τα «καλά» πράγματα στη ζωή τους και κάνουν όνειρα
Κάποιος εύλογα θα αναρωτιόταν αν μπορούν άτομα με μεγαλύτερη τάση προς τον αρνητισμό να τα αλλάξουν όλα από τη μία στιγμή στην άλλη. Η απάντηση αυτή τη φορά, είναι όχι. Κύρια προϋπόθεση είναι η θέληση να αλλάξουν την αντίληψη που έχουν οι ίδιοι για την ζωή.
Χρειάζεται τακτική πρακτική εξάσκηση για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντικατασταθούν οι αρνητικές σκέψεις με θετικές ώστε τα άτομα να προσεγγίσουν με αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμό τις στρεσογόνες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, η διαδικασία θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μία δίαιτα. Προϋποθέτει θέληση, ένα πρόγραμμα διατροφής, συστηματική γυμναστική, επιμονή και υπομονή. Αντίστοιχα λειτουργεί και ψυχολογικά, ώστε να επιτευχθεί μια προσέγγιση και αντίληψη η οποία θα περιέχει περισσότερη αισιοδοξία για την επίτευξη αρμονίας και ισορροπίας στη ζωή τους.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές αρνητικές σκέψεις που ταλανίζουν όλους τους ανθρώπους αλλά και πώς αυτές μπορούν να αντικατασταθούν από θετικές σκέψεις που θα επιφέρουν την αλλαγή και επομένως την επίτευξη της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της αυτοπεποίθησης. Για παράδειγμα:
  • Αντί να λένε «είναι πολύπλοκο», μπορούν να σκέφτονται «ας το δω από μια διαφορετική γωνία», ή με άλλα λόγια χρησιμοποιώντας το mottoτης ψυχολογίας «think out of the box»· να σκεφτούμε αντισυμβατικά
  • Αντί να ανησυχούν ότι κάτι «αποκλείεται να πετύχει» μπορούν να πουν «ας το δοκιμάσω, και ότι γίνει»
  • Αντί να λένε «δεν έχω χρόνο», μπορούν να σκεφτούν ότι «χρειάζεται να αναθεωρήσω τις προτεραιότητες μου»
  • Μπορούν να αντικαταστήσουν την έκφραση «δεν μπορώ να το κάνω» με την φράση «θα ζητήσω βοήθεια»
  • Τέλος, αντί να ανησυχούν γιατί «αγχώνομαι και δεν μπορώ να κάνω τίποτα», μπορούν να διαμορφώσουν το σκεπτικό «θα νικήσω το άγχος μου»
Άλλωστε, όπως λέει και ο Αισχύλος, «Είναι ευχάριστο να παρατείνεται η ζωή του ανθρώπου με όμορφες ελπίδες που με χαρά και αισιοδοξία γεμίζουν την ψυχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα