Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να Επενδύετε το Χρόνο σας Σοφά

Ένας άντρας ετοιμάζει κατάλογο με τις δουλειές του
«Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο!» Πόσες φορές το έχετε πει αυτό; Κατά μία έννοια, ο χρόνος απαλείφει τις ανισότητες, γιατί οι ισχυροί και οι πλούσιοι δεν διαθέτουν ούτε λεπτό παραπάνω από τους ασήμαντους και τους φτωχούς. Επιπλέον, ούτε οι πλούσιοι ούτε οι φτωχοί μπορούν να αποταμιεύσουν χρόνο. Άπαξ και έφυγε, έφυγε για πάντα. Το συνετό, λοιπόν, είναι να αξιοποιούμε σωστά το χρόνο που έχουμε. Πώς; Εξετάστε τέσσερις μεθόδους που έχουν βοηθήσει πολλούς να επενδύουν το χρόνο τους σοφά.
Μέθοδος 1: Οργανωθείτε
Να βάζετε προτεραιότητες. «Να βεβαιώνεστε για τα πιο σπουδαία πράγματα». Να φτιάχνετε κατάλογο με σημαντικά και/ή επείγοντα πράγματα. Να θυμάστε, βέβαια, πως τα σημαντικά—παραδείγματος χάρη, το να ψωνίσετε για το βραδινό σας γεύμα—ίσως δεν είναι απαραιτήτως και επείγοντα. Αλλά και αυτά που ίσως φαίνονται επείγοντα—όπως το να προλάβετε την αρχή της αγαπημένης σας τηλεοπτικής εκπομπής—μπορεί να μην είναι σημαντικά.*
Να είστε προνοητικοί. «Αν ένα σιδερένιο εργαλείο στομώσει και δεν τροχίσει κάποιος την κόψη του, τότε αυτός θα αναλώσει τις δυνάμεις του», και : «Το να χρησιμοποιεί κάποιος σοφία για να πετύχει αποτελεί πλεονέκτημα». Το δίδαγμα; Να ακονίζετε τα εργαλεία σας, σαν να λέγαμε, κάνοντας σχέδια εκ των προτέρων ώστε να αξιοποιείτε το χρόνο σας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Αναβάλετε ή παραλείψτε επουσιώδεις ασχολίες που απλώς σας τρώνε χρόνο και δυνάμεις. Αν τελειώσετε τις δουλειές σας εγκαίρως και σας περισσεύει χρόνος, καταπιαστείτε με κάτι που ήταν προγραμματισμένο για αργότερα. Αν είστε προνοητικοί, αυξάνετε την παραγωγικότητά σας, όπως ένας συνετός εργάτης που ακονίζει τα εργαλεία του.
Απλοποιήστε τη ζωή σας. Μάθετε να λέτε όχι σε πράγματα που δεν είναι σημαντικά ή που απλώς τρώνε χρόνο. Αν προγραμματίζετε υπερβολικά πολλές δραστηριότητες και ραντεβού, αυτό προσθέτει περιττό άγχος και κλέβει τη χαρά σας.
Μέθοδος 2: Να Αποφεύγετε τους Κλέφτες του Χρόνου
Ένας άντρας εργάζεται
Αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα. «Αυτός που παρατηρεί τον άνεμο δεν θα σπείρει· και αυτός που κοιτάζει τα σύννεφα δεν θα θερίσει».  Το δίδαγμα; Η αναβλητικότητα κλέβει χρόνο και παραγωγικότητα. Ο γεωργός που περιμένει τις τέλειες συνθήκες μπορεί να μη σπείρει ή να μη θερίσει ποτέ. Παρόμοια και εμείς μπορεί να επιτρέπουμε στις αβεβαιότητες της ζωής να μας κάνουν αναποφάσιστους. Ή μπορεί να νιώθουμε ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι να συγκεντρώσουμε και την παραμικρή πληροφορία για ένα θέμα ώστε να πάρουμε μια απόφαση. Εννοείται, βέβαια, ότι οι σημαντικές αποφάσεις απαιτούν έρευνα και σκέψη. «Ο οξυδερκής εξετάζει τα βήματά του». Η αλήθεια όμως είναι ότι σε πολλές αποφάσεις εμπερικλείεται ο παράγοντας αβεβαιότητα.
Τελειομανία. «Η σοφία που κατεβαίνει από πάνω [δηλαδή από τον Θεό] είναι . . . λογική». Φυσικά, τα υψηλά πρότυπα είναι αξιέπαινα! Μερικές φορές, όμως, μπορεί να βάζουμε τόσο ψηλά τον πήχη ώστε σχεδόν να προδιαγράφουμε την απογοήτευση ή και την αποτυχία. Λόγου χάρη, κάποιος που μαθαίνει μια ξένη γλώσσα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κάνει λάθη, αντιλαμβανόμενος ότι θα μάθει από αυτά. Ο τελειομανής, όμως, πιθανότατα τρέμει στη σκέψη ότι μπορεί να πει κάτι λάθος—στάση που θα αναστείλει την πρόοδό του. Πόσο καλύτερο είναι να έχουμε λογικές προσδοκίες! «Η σοφία είναι με τους μετριόφρονες». Επιπρόσθετα, οι μετριόφρονες και οι ταπεινοί δεν παίρνουν τον εαυτό τους υπερβολικά στα σοβαρά και συνήθως μπορούν να γελούν με τα λάθη τους.
Μέθοδος 3: Να Είστε Ισορροπημένοι και Ρεαλιστές
Πατέρας και γιος φτιάχνουν κάτι μαζί
Να εξισορροπείτε την εργασία με την αναψυχή.«Καλύτερα μία χούφτα ανάπαυση παρά δύο χούφτες σκληρή εργασία και κυνήγι του ανέμου».  Ο εργασιομανής συχνά στερεί από τον εαυτό του τον καρπό που αποφέρουν οι «δύο χούφτες σκληρή εργασία» που κάνει. Δεν έχει πια ούτε χρόνο ούτε δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, ο τεμπέλης προτιμάει «δύο χούφτες» ανάπαυση και σπαταλάει πολύτιμο χρόνο.  Να εργάζεστε σκληρά και να απολαμβάνετε τις ανταμοιβές. Αυτή η χαρά είναι «δώρο Θεού».
Μη θυσιάζετε τον ύπνο σας. «Με ειρήνη και θα πλαγιάσω και θα κοιμηθώ», είπε ένας Βιβλικός συγγραφέας. Οι περισσότεροι ενήλικοι χρειάζονται γύρω στις οχτώ ώρες νυχτερινού ύπνου προκειμένου να ωφεληθούν πλήρως από σωματική, συναισθηματική και διανοητική άποψη. Όσον αφορά το τελευταίο, ο ύπνος αποτελεί αποδοτική επένδυση χρόνου επειδή βοηθάει στη συγκέντρωση και παγιώνει τις αναμνήσεις, συντελώντας έτσι στη μάθηση. Στον αντίποδα, η έλλειψη ύπνου παρακωλύει τη μάθηση και οδηγεί σε ατυχήματα, λάθη και ευερεθιστότητα.
Να βάζετε ρεαλιστικούς στόχους. Είναι καλύτερα να απολαμβάνει κάποιος αυτό που βλέπουν τα μάτια του παρά να «περιπλανιέται» ακολουθώντας τις επιθυμίες του. Ο σοφός άνθρωπος δεν παραδίδει τον έλεγχο της ζωής του στις επιθυμίες, ιδίως σε εκείνες που είναι εξωπραγματικές ή αδύνατον να ικανοποιηθούν. Επομένως, δεν παρασύρεται από τις έξυπνες διαφημίσεις ή από την ευκολία των αγορών με πίστωση. Απεναντίας, μαθαίνει να μένει ευχαριστημένος με αυτά που είναι εντός των δυνατοτήτων του—με αυτά που βλέπουν τα μάτια του.
Μέθοδος 4: Να Καθοδηγείστε από Σωστές Αξίες
Εξετάστε τις αξίες σας. Οι αξίες σας σάς βοηθούν να κρίνετε ποια πράγματα είναι καλά, σημαντικά και αξιόλογα. Αν η ζωή σας ήταν βέλος, οι αξίες σας θα έστρεφαν αυτό το βέλος προς το στόχο. Συνεπώς, οι σωστές αξίες σάς βοηθούν να βάζετε ορθές προτεραιότητες στη ζωή και να κάνετε την καλύτερη δυνατή χρήση του χρόνου σας ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα. 
Μια οικογένεια γευματίζει μαζί
Κάντε πρώτιστη αξία σας την αγάπη. Η αγάπη «είναι τέλειος δεσμός ενότητας». Δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και συναισθηματικά ασφαλείς χωρίς αγάπη, ιδίως μέσα στην οικογένεια. Όσοι παραβλέπουν αυτό το γεγονός, κάνοντας ίσως προτεραιότητά τους την επιδίωξη πλούτου ή σταδιοδρομίας, ουσιαστικά επενδύουν στη δυστυχία. 
Να προγραμματίζετε χρόνο για τις πνευματικές σας ανάγκες. «Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης». Είστε πρόθυμοι να προγραμματίσετε λίγο χρόνο προκειμένου να φροντίζετε για τις πνευματικές σας ανάγκες; Να είστε βέβαιοι ότι καμία άλλη επένδυση δεν θα σας δώσει τη σοφία να αξιοποιείτε στο έπακρο, όχι απλώς την κάθε μέρα, αλλά ολόκληρη τη ζωή σας.
«Όταν αγοράζετε κάτι, στην πραγματικότητα δεν πληρώνετε με χρήματα αλλά με χρόνο».—Τσαρλς Σπετσάνο, συγγραφέας και ψυχολόγος

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
50,2 ΩΡΕΣ
Ο χρόνος που αφιερώνει ο μέσος Καναδός υπάλληλος στην εργασία του και σε σχετικές δραστηριότητες κάθε εβδομάδα, βάσει δείγματος 25.000 εργαζομένων.
4 ΩΡΕΣ
Ο χρόνος που έβλεπαν τηλεόραση κατά μέσο όρο κάθε μέρα τα άτομα τεσσάρων ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2011.
8 ΛΕΠΤΑ
Ο χρόνος που συζητούν με τα παιδιά τους οι πατέρες στην Ινδία κάθε μέρα. Οι εργαζόμενες μητέρες εκεί συζητούν περίπου 11 λεπτά με τα παιδιά τους, ενώ οι άλλες το πολύ 30 λεπτά.

ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ;
Προτού αγοράσετε κάτι, μετατρέψτε τη χρηματική του αξία στο χρόνο που χρειάζεστε για να βγάλετε αυτό το ποσό «και κατόπιν σκεφτείτε αν όντως αξίζει το κόστος», προτείνει ο συγγραφέας και ψυχολόγος Τσαρλς Σπετσάνο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΟΡΦΩΣΗ
ΦΙΛΟΙ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΑΝΑΨΥΧΗ
ΥΓΕΙΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα