img1
Πόσο επικίνδυνη είναι η μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα
Η μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη φλεγμονή της καρδιάς. Για αιώνες και μέχρι να εμφανισθούν τα αντιβιοτικά, κατατασσόταν μεταξύ των πιο επικινδύνων και συχνά θανατηφόρων επιπλοκών.
Σήμερα οι 4 στους 5 αρρώστους αντιμετωπίζονται με επιτυχία είτε με χρήση αντιβιοτικών ή σε συνδυασμό αντιβιοτικών με χειρουργική επέμβαση.
Η καρδιά προστατεύεται κατά των λοιμώξεων με πολλούς μηχανισμούς, ο κυριότερος όμως είναι η ανατομική της κατασκευή. Εσωτερικά καλύπτεται από έναν προστατευτικό χιτώνα που λέγεται ενδοκάρδιο, ο οποίος δεν επιτρέπει να εγκατασταθούν πάνω σε διάφορες περιοχές της καρδιάς μικρόβια τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα.

Ομως όταν υπάρχει είτε βλάβη είτε τραυματισμός των βαλβίδων από διάφορα αίτια (π.χ. ρευματική αλλοίωση ή τραυματισμός του μυοκαρδίου από ηλεκτρόδια), τότε δημιουργούνται συνθήκες εγκατάστασης των μικροβίων. Τοπικά δημιουργείται μια μάζα από μικρόβια και στοιχεία του αίματος που λέγεται εκβλάστηση.
Οι εκβλαστήσεις αυξάνονται προοδευτικά σε μέγεθος και – πέραν της καταστροφής που προκαλούν τοπικά – τελικά προκαλούν είτε διάτρηση και ανεπάρκεια των βαλβίδων είτε περιφερικές εμβολές.
Τα έμβολα, δηλαδή τμήματα των εκβλαστήσεων, αποσπώνται και διά της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να σφηνωθούν σε διάφορες αρτηρίες, να διακόψουν τελικώς την κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα του μυοκαρδίου ή εμβολές σε όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος.
Πέραν από τη βλάβη στις βαλβίδες ή στο ενδοκάρδιο, ένας άλλος λόγος που μπορεί να παίζει ρόλο στην εκδήλωση της ενδοκαρδίτιδας είναι και η μεγάλη τοξικότητα του μικροβίου. Το συνηθέστερο μικρόβιο υπεύθυνο για ενδοκαρδίτιδα είναι ο σταφυλόκοκκος, ενώ από τα πλέον ανθεκτικά σε θεραπείες θεωρούνται οι μύκητες.
Το μυστικό για την επιτυχή αντιμετώπιση της ενδοκαρδίτιδας είναι η έγκαιρη διάγνωσή της, προτού συμβούν οι τοπικές καταστροφές στην καρδιά.
Ενα πυρέτιο, όπως π.χ. σαν γρίπη, που επιμένει αδικαιολόγητα επί ημέρες, ο υψηλός πυρετός που εμφανίζεται με ρίγος σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και μεγάλη ανορεξία, συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων.
Ομως ποια είναι τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο;
- Ασθενείς με προσθετικές βαλβίδες που αντικατέστησαν τις φυσικές
-Ασθενείς με συγγενείς παθήσεις της καρδιάς (π.χ. μεσοκοιλιακή επικοινωνία)
-Ασθενείς με βαλβιδικές παθήσεις, όπως η στένωση ή ανεπάρκεια των βαλβίδων της καρδιάς
-Ναρκομανείς που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ενέσεων π.χ. ηρωίνης.
Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι τα άτομα που υποβάλλονται σε αιματηρές οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως η εξαγωγή δοντιών, καθώς και εκείνα που πάσχουν από ουλίτιδα ή αποστήματα. Στις περιπτώσεις οδοντιατρικής επέμβασης συνιστάται πάντα προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών, τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την επέμβαση. Γενικά, η υγιεινή του στόματος θεωρείται πρωταρχικής σημασίας, ιδίως στα άτομα υψηλού κινδύνου.
Γενικότερα, η επιμόλυνση κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή κατά την τοποθέτηση καθετήρα στη φλέβα ή στην καρδιά, μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισαγωγής μικροβίων στην κυκλοφορία του αίματος, που τελικά να προκαλέσει μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα.
Αναμφισβήτητα, η τοξικότητα του μικροβίου παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εγκατάσταση της ενδοκαρδίτιδας, όμως η τρίτη γενιά αντιβιοτικών αποτελεί ένα σοβαρό όπλο για την καταπολέμησή της όταν γίνει έγκαιρα η διάγνωση.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ