Η καφεΐνη δυνατόν να βελτιώνει τη μνήμη και να μειώνει το χρόνο αντίδρασης των ανθρώπων. Η καφεΐνη είναι σήμερα η διεγερτική ουσία που χρησιμοποιείται το περισσότερο. Υπάρχει κυρίως στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα.
Η μέση κατανάλωση καφεΐνης ανά άτομο σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στα 76mg που ισοδυναμεί με 1,5 φλιτζάνια καφέ. Σε χώρες που οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι εργάζονται πολύ, ο μέσος όρος κατανάλωσης καφεΐνης ανά άτομο, ανέρχεται στα 238mg που αντιστοιχεί σε 4,5 φλιτζάνια καφέ.
Η μέση κατανάλωση καφεΐνης ανά άτομο σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στα 76mg που ισοδυναμεί με 1,5 φλιτζάνια καφέ. Σε χώρες που οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι εργάζονται πολύ, ο μέσος όρος κατανάλωσης καφεΐνης ανά άτομο, ανέρχεται στα 238mg που αντιστοιχεί σε 4,5 φλιτζάνια καφέ.
Η καφεΐνη δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και τη μνήμη εργασίας.Συμπεράσματα που προέκυψαν από έρευνες οι οποίες έγιναν με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας τεκμηρίωσαν τη βοηθητική δράση της καφεΐνης για τη μνήμη και την προσοχή. Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία είναι εξέταση προηγμένης τεχνολογίας που είναι σε θέση να απεικονίζει με ακρίβεια τις περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται ανάλογα με τις λειτουργίες που πραγματοποιούνται.
Ο καφές φαίνεται ότι διαμορφώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη εργασίας. Η βραχύβια μνήμη σε αντίθεση με τη μακρόχρονη μνήμη, είναι το τμήμα της ανθρώπινης μνήμης που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το περιεχόμενο της μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Ένα παράδειγμα βραχύβιας μνήμης είναι όταν κοιτάτε ένα αριθμό τηλεφώνου στον τηλεφωνικό κατάλογο και το θυμάστε μέχρι που να το σχηματίσετε στο τηλέφωνο.
Σε έρευνες με υγιείς εθελοντές εξετάστηκαν οι επιδράσεις της καφεΐνης στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και ειδικά τεστ που αξιολογούν τη βραχύβια μνήμη ή μνήμη εργασίας. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι όταν οι εθελοντές λάμβαναν καφεΐνη, απαντούσαν στα τεστ καλύτερα και ταχύτερα. Ταυτόχρονα, στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, φαινόταν ότι όταν οι εθελοντές λάμβαναν την καφεΐνη, οι λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη και την προσοχή, δραστηριοποιούνταν πολύ πιο έντονα σε σύγκριση με την κατάσταση χωρίς καφεΐνη.
Τα ερευνητικά στοιχεία στηρίζουν τη θέση ότι για τη μνήμη μας ο καφές έχει ευεργετικές επιδράσεις. Ο καφές στους ενήλικες, ιδιαίτερα σε αυτούς που η ηλικία τους έχει κάπως προχωρήσει, βελτιώνει τη μνήμη σημαντικά. Τα θετικά αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν οι άνθρωποι πίνουν καφέ με καφεΐνη το πρωί, τότε η θετική του δράση για τη μνήμη διαρκεί όλη την ημέρα.
Κάθε δραστηριότητα που αυξάνει το επίπεδο ενεργητικότητας όπως για παράδειγμα ένας γρήγορος περίπατος ή ακόμη ένας απογευματινός ύπνος ξεκούρασης όπως και ο καφές βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη των ενηλίκων.
Η καφεΐνη διεγείρει τον εγκέφαλο και τα τμήματα του που είναι υπεύθυνα για την εγρήγορση, την ικανότητα αγρυπνίας, τη διάθεση και τη συγκέντρωση, επηρεάζονται θετικά ακόμη και από μικρές συγκεντρώσεις της καφεΐνης.
Είναι πιθανόν ότι οι δράσεις αυτές της καφεΐνης οδηγούν σε καλύτερη απόδοση όσο αφορά στη μνήμη με ωφέλιμες επιδράσεις στην επαγγελματική και προσωπική ζωή.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.